9. 10. 2015

Zomrel István Nemeskürty

Zomrel István Nemeskürty


Laureát Kossuthovej a Széchenyiho ceny, ako aj ocenení Bélu Balázsa a Józsefa Attilu, spisovateľ, historik literatúry i filmu, vysokoškolský profesor István Nemeskürty zomrel vo štvrtok večer v Budapešti vo veku 90 rokov.
O úmrtí významnej postavy maďarského kultúrneho života uplynulých desaťročí informovala dnes tlačová agentúra MTI s odvolaním sa na blízkych zosnulého.
Rodák z Budapešti pôvodne chcel kráčať v šľapajach otca, ktorý bol vojakom z povolania, napokon sa však venoval štúdiu dejín maďarského a talianskeho umenia, pracoval sťaby pedagóg a čoraz viac sa venoval redakčnej a publikačnej činnosti. V každodennom profesijnom živote sa od konca 50. rokov prejavil aj Nemeskürtyho blízky vzťah k filmu, aby sa produkcii filmovej tvorby venoval po viac ako tri desaťročia.
Po spoločenských zmenách v krajine pracoval krátkodobo okrem iného na čele verejnoprávnej Maďarskej televízie, Nadácie Za národné a etnické menšiny v Maďarsku, kuratória Nadácie Maďarská kniha. V období rokov 1993-1995 stál i na čele Maďarskej spisovateľskej komory, od roku 1994 bol členom Maďarskej umeleckej akadémie, od roku 2011 jej čestným členom. Post čestného predsedu zastával od roku 1996 aj v Spoločenstve maďarských novinárov.
Zosnulý, ktorý pôsobil aj vo vysokých funkciách viacerých spoločenských organizácií a patril medzi mimoriadne angažovaných umelcov, bol aj laureátom viacerých vysokých maďarských, talianskych i vatikánskych vyznamenaní.

Copyright © TASR 2015