9. 10. 2015

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA


„ Som si istý, že ich ani vy nepoznáte, lebo aj mne robilo problém zapamätať si ich názvy. Seriózne chceli so mnou jednať a pýtali sa, čo im ponúkam. Povedal som im, že im neponúkam nič, ponúkam im len to, aby sa rozpustili a vstúpili k nám. Sami vedia, že na to nemajú, ale majú zaregistrované strany. Teraz mi do telefónu povedali, že tam boli aj čísla občianskych preukazov, ktoré boli skartované. To je vážna vec. Najhoršie je, že keď máte nejaké informácie a nemôžete vylúčiť sabotáž alebo ste si takmer istý. Toto sú praktiky, ktoré vám bežný človek nerobí.
Som si istý, že to nevzniklo samo od seba. Už len preto, čo nám robil Smer doteraz. Viete, že Smer je niečo veľké neidentifikovateľné, kde sú ľudia, ktorým by som v živote nepodal ruku, ale sú tam aj ľudia, ktorí sú moji kamaráti. Tí ľudia boli zmätení, nevedeli, čo robiť, pretože Smer dával do štruktúr nejaké pokyny. Keď som bol na pochode Skýcov – Zlatno, kam ma pozval starosta, na nátlak pohlavárov Smeru, ktorí tam prišli, zrušili program, len aby som nemohol vystúpiť. Z tej strany sú tam nejaké napätia. Vždy, keď mi kladú túto otázku, hovorím, že jediný útok, ktorého sa Smer obáva, je útok zľava, teda odhalenie toho, čím nie je. Nervozitu a znepokojenie by som tam chápal. Druhá vec je, že my sme nevznikli len na to, aby sme sa vymedzovali len týmto smerom. Preto keď mi niekto kladie otázku, či rozbíjame ľavicu, hovorím, že nie, my ju tvoríme, pretože tu žiadna nie je. Počkajte. V tejto chvíli nie som len politik, ale bol som aj nejaký politický analytik a viem si zdôvodniť, prečo SaS nie je liberálna strana a Smer nie je sociálna demokracia. Keď si niekto hovorí sociálny, môže byť aj rýdzo konzervatívny. My sme vznikli preto, aby sme reprezentovali ľudí, ktorí sa necítia byť reprezentovaní.“
Eduard Chmelár ,historik, politický analytik, publicista, mierový aktivista ,bol aj rektorom, chce byť politikom



"Takúto spravodajskú hru dokážu rozohrať iba profesionáli. Sme presvedčení, že ide o cielenú sabotáž nášho úsilia, zákerný pokus o diskreditáciu hnutia SEN, priamy útok na demokraciu a spochybnenie práce desiatok dobrovoľníkov, ktorí celé týždne bez nároku na odmenu a v dobrej viere poctivo zbierali podpisy od občanov. Nechce sa mi veriť, že toľko ľudí neodhalilo túto priehľadnú provokáciu. Niektorí naši dobrovoľníci sa s ňou stretli už v teréne, keď ich napríklad v Trenčíne preverovala najprv uniformovaná a neskôr dokonca kriminálna polícia. Nepovažujem za náhodu, že ministerstvo vnútra pred niekoľkými týždňami odmietlo zaregistrovať aj Socialistickú stranu bývalého vicepremiéra Jozefa Kalmana. Je to len potvrdenie stavu, že ľavica je v tejto krajine v hlbokej opozícii a vládna strana sa bojí, že by ju mohlo sociálno-ekologické hnutie SEN usvedčiť z toho, čím nie je."
Eduard Chmelár