30. 12. 2015

Ciele manažmentu RTVS sa plnia

Ciele manažmentu RTVS sa plnia

Ciele manažmentu Václava Miku sa po vyše troch rokoch od jeho nástupu do funkcie plnia. Niektoré už nie sú témou dňa, iné sa pre nedostatok zdrojov Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) napĺňajú veľmi pomaly. Dlhodobá téma nehospodárneho nakladania s majetkom najmä vo verejnoprávnej televízii zmizla, povedal v rozhovore pre agentúru SITA generálny riaditeľ Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) Václav Mika. Podmienkou pre zmenu prístupu k RTVS, konkrétne k vytvoreniu funkčného systému valorizácie tzv. koncesionárskych poplatkov, nie je mať iba vyrovnané hospodárenie, ale aj hospodárne nakladať so svojimi príjmami, čo sa podľa Miku darí.
Šéf verejnoprávnej rádiotelevízie upozornil, že v RTVS nemá „žiaden nový legislatívny zdroj príjmov. Ostali minimálne percentá reklamy, ostali naše vlastné činnosti, napriek tomu sme zvýšili výber úhrad len systematickou prácou na databáze platiteľov a zároveň sme zvýšili vlastné príjmy pre RTVS v novej oblasti, a to je predaj vlastného programu“. Pre RTVS sa oplatí vyrábať vo vlastných kapacitách, je to ekonomicky výhodnejšie a zároveň dobré pre jednotlivé tvorivé profesie, ktoré RTVS využíva, od dramaturgov až po strihačov, doplnil.
V budúcom roku RTVS prinesie všetky veľké športové podujatia na Slovensku aj vo svete. Rok 2016 bude vďaka parlamentných voľbám a predsedníctvu SR v Rade EÚ aj spravodajsky silný. Zároveň rozhlas oslávi 90. výročie a televízia svoju 60-tku. „To je veľká šanca ukázať, že máme svoje miesto na slnku,“ tvrdí Václav Mika. Pripomenul, že RTVS v budúcom roku čaká úloha národného vysielateľa. RTVS už hneď začiatkom roka, od 27. do 31. januára, prinesie Majstrovstvá Európy (ME) v krasokorčuľovaní na bratislavskom štadióne Ondreja Nepelu. Ďalším športovým podujatím roka bude v marci Svetový pohár v zjazdovom lyžovaní, ktorý sa na Slovensko vráti po vyše 30 rokoch. V Jasnej sa po 32 rokoch uskutočnia 5. a 6. marca preteky v obrovskom slalome a slalome žien. RTVS zabezpečí aj z tejto súťaže priame prenosy do celého sveta a aj v tomto prípade očakáva záujem desiatok krajín o priame prenosy. Doplnia ich svetové športové udalosti ako ME vo Futbale, Tour de France či 31. olympijské hry v Riu de Janeiro a ďalšie. Dodal, že RTVS pracuje na projektoch, koprodukciách hranej tvorby aj získavaní práv na športové prenosy, ktoré pôjdu do vysielania po skončení funkčného obdobia Václava Miku 1. augusta 2017.
©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.