29. 12. 2015

V roku 2015 zomrelo pri výkone povolania takmer 70 novinárov

V roku 2015 zomrelo pri výkone 
povolania takmer 70 novinárov


Na celom svete prišlo v roku 2015 o život 110 novinárov, z toho 67 pri plnení svojich povinností. Hoci mnoho ich zomrelo vo vojnových zónach, väčšina tentoraz zahynula v krajinách považovaných za pokojné, uviedla v dnes zverejnenej správe nezisková organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) sídliaca v Paríži.
K podobným zisteniam dospel aj americký Výbor na ochranu novinárov (VON), podľa ktorého bolo tento vo svete rok zabitých 69 pracovníkov médií. Jeho údaje ohľadom počtov obetí v jednotlivých krajinách sa však lišia od zistení RSF.
Podľa RSF sú najnebezpečnejšími miestami pre novinárov Irak a Sýria (najmä mesto Aleppo), kde bolo zaznamenaných 11, resp. desať úmrtí. Nasleduje Francúzsko, kde džihádisti 7. januára zabili osem redaktorov satirického časopisu Charlie Hebdo.
Ďalších 43 novinárov zomrelo za nejasných okolností. RSF do svojej štatitiky zahrnuli aj 27 "občianskych novinárov" a sedem iných mediálnych pracovníkov.
Reportéri bez hraníc poukazujú vo svojej správe na rastúcu rolu skupín stojacich mimo štátnych štruktúr pri páchaní krutostí voči novinárom - často ide džihádistov, napríklad z tzv. Islamského štátu.
Zatiaľ čo v roku 2014 dve tretiny novinárov zahynuli vo vojnových zónach, tento rok je situácia podľa RSF presne opačná: dve tretiny prišli o život v krajinách bez vojnových konfliktov.
Správa RSF si všíma aj Indiu, kde bol od začiatku tohto roka zavraždili deväť novinárov (päť pri výkone povolania a štyroch z nezistených príčin). Niektorí písali o organizovanom zločine a jeho väzbách na politikov, iní o nelegálnych ťažobných projektoch.
Zrejme miestni džihádisti zabili v Bangladéši štyroch sekulárnych blogerov.
RSF v správe tiež uvádza, že ku koncu tohto roka bolo 54 novinárov držaných ako rukojemníci (z toho 26 v Sýrii), ako aj 153 novinárov, ktorí boli vo väzení (23 v Číne a 22 v Egypte).

Copyright © TASR 2015