31. 12. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americký federálny sudca Robert Sweet potvrdil dve hromadné žaloby akcionárov proti spoločnosti Facebook. Tá bude čeliť súdnemu procesu vzhľadom na tvrdenia, že pred uvedením na burzu v máji 2012 skrývala obavy spojené s prognózou rastu spoločnosti. Rozhodnutie je označené dátumom 11. decembra, na verejnosť sa dostalo v utorok.

Retailoví a inštitucionálni investori, ktorí tvrdia, že prišli o peniaze nákupom nadhodnotených akcií, môžu podľa sudcu v spore vystupovať ako skupiny. Sudca odmietol argument spoločnosti Facebook, že investori by mali vystupovať individuálne, keďže mali rôzne množstvo informácii. Individuálne spory by pre spoločnosť Facebook mohli znamenať nižšie náklady. Sociálna sieť v reakcii vyjadrila sklamanie z rozhodnutia s tým, že sa odvolá. Firma je presvedčená, že hromadná žaloba nie je opodstatnená a je v rozpore "s dobre známym“ precedensom.
Firma Facebook na burzu v stúpila 18. mája 2012, jej akcie mali hodnotu 38 USD za kus. Cena akcií začala klesať a 4. septembra 2012 bola na úrovni 17,55 USD za akciu a pod hodnotou z 18. mája 2012 ostala cena akcií viac ako rok.

Spoločnosť Orange by mohla kúpiť 10 % akcií najväčšej francúzskej komerčnej televíznej stanice TF1. Informovali o tom noviny Le Canard Enchaine s tým, že je to súčasť rozhovorov medzi spoločnosťou Orange a vlastníkom stanice, spoločnosťou Bouygues. O tom, že Orange rokuje o dokúpení telekomunikačných a mediálnych aktív od spoločnosti Bouygues, informovala skôr tento mesiac agentúra Bloomberg. Firma Bouygues však reagovala vyhlásením, že nemá v úmysle stiahnuť sa z telekomunikačného a televízneho trhu.

Spoločnosť Orange čiastočne vlastní francúzsky štát, ten má v držbe 23 % akcií firmy. Noviny Le Canard Enchaine informovali, že rozhovory medzi firmami Orange a Bouygues sprostredkoval úrad prezidenta. Noviny však neuviedli svoje zdroje. Obe firmy, prezidentský úrad a ministerstvo hospodárstva odmietli situáciu komentovať. Zdroj agentúry Reuters oboznámený so situáciou uviedol, že scenár, o ktorom noviny hovoria, je "úplne pritiahnutý za vlasy“.
Minister hospodárstva Emmanuel Macron skôr tento mesiac uviedol, že by mu v princípe nevadilo, keby sa telekomunikačný sektor zrevidoval zo štyroch hráčov na troch. Zdroj agentúry Reuters minulý mesiac uviedol, že šéf spoločnosti Orange Stéphane Richard spomínal nové kolo rokovaní so spoločnosťou Bouygues o budúcnosti jej telekomunikačnej divízie.
Na slovenskom trhu pôsobí spoločnosť Orange Slovensko, ktorá je integrovaným telekomunikačným operátorom poskytujúcim komplexné telekomunikačné služby v mobilnej a pevnej sieti. Majiteľom 100 % akcií spoločnosti Orange je skupina France Telecom prostredníctvom Atlas Services Belgicko.


©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.



Novoročné posolstvo nemeckej kancelárky Angely Merkelovej sa tento rok dostane k širšiemu publiku než zvyčajne, keďže jedna zo staníc vysielajúcich prejav dnes oznámila, že ho ponúkne aj s titulkami v arabčine a angličtine. Informovala o tom nemecká tlačová agentúra DPA.
Verejnoprávna televízia ZDF ponúkne Merkelovej každoročný prejav na internete s titulkami v arabčine a angličtine krátko po jeho odvysielaní na obrazovkách vo štvrtok 31. decembra o 19.15 h SEČ.
Tento rok prišiel do Nemecka viac než milión uchádzačov o azyl, obrovské percento z nich ušlo pred konfliktom na Blízkom východe. Niekoľko médií zareagovalo na migračnú vlnu ponukou programov v arabčine a prílohami v novinách.
Tento mesiac už nemecká stanica Deutsche Welle oznámila, že svoj arabský program presúva z internetu do ponuky satelitnej služby, a najčítanejší bulvárny denník Bild prišiel v septembri do stánkov s prílohami v arabčine.
ZDF takisto rozšírila svoju online ponuku pre utečencov a od 4. januára 2016 plánuje prinášať denné spravodajstvo s titulkami v arabčine a angličtine. Titulky sú v súčasnosti iba v správach pre deti a vo vybraných programoch.
"Titulkami v arabčine a angličtine chce ZDF dosiahnuť čo najväčší počet utečencov," uviedla televízia vo vyhlásení.


Európska komisia (EK) včera poslala list dvom poľským ministrom, v ktorom vyjadrila obavy nad navrhovaným zákonom o štátnych médiách v krajine. Informoval o tom dnes hovorca EK. Ide o ďalší prejav znepokojenia v Bruseli nad novým politickým vývojom v Poľsku, napísala tlačová agentúra Reuters.
Novelu poľského mediálneho zákona, ktorá by dala ministrovi štátnej pokladnice právomoc vymenovať riadiaci orgán verejnoprávneho rozhlasu a televízie, poslala do parlamentu vládna konzervatívno-nacionalistická politická strana Právo a spravodlivosť (PiS).
"Sloboda a pluralita médií sú kľúčové pre pluralitnú spoločnosť v členskom štáte (EÚ), ktorý si ctí spoločné hodnoty, na ktorých je únia postavená," uviedol v liste podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans.
Dolná komora poľského parlamentu dnes večer schválila novelu mediálneho zákona, informovala štátna tlačová agentúra PAP. Ešte ju musí schváliť horná komora parlamentu a potom podpísať prezident Andrzej Duda. Kritici tvrdia, že novela je súčasťou plánu PiS na posilnenie kontroly štátu nad verejnoprávnymi médiami.
Euroskeptická PiS, ktorá v októbrových voľbách výrazne porazila vládnu centristickú stranu Občianska platforma (PO), odmieta kritiku, že jej politika podkopáva demokraciu v Poľsku. Strana vyhlasuje, že má široký mandát na preorganizovanie krajiny tak, aby sa v spoločnosti odrážali katolícke hodnoty a nezávislosť od sídla EÚ v Bruseli.
EK žiada v liste poľských ministrov zahraničných vecí a spravodlivosti, Witolda Waszczykowského a Zbigniewa Ziobra, aby vysvetlili, ako nový zákon zohľadňuje pravidlá EÚ zaručujúce slobodu médií, informoval hovorca.
PiS sa už dlho chystá prepracovať zákon o verejnoprávnych staniciach, aby zaručil aj to, že tieto médiá budú brániť národné záujmy, ako ich definovala strana.
Európska komisia minulý týždeň vyjadrila už aj obavy z novely zákona o poľskom ústavnom súde a požiadala vládu vo Varšave, aby platnosť novely zákona odložila.
EK bude o najnovšom vývoji v Poľsku diskutovať na nasledujúcom zasadnutí komisárov 13. januára.

Copyright © TASR 2015