1. 1. 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Viaceré internetové služby vrátane hlavnej stránky britskej televíznej a rozhlasovej stanice BBC postihol včera niekoľkohodinový výpadok z dôvodu kybernetického útoku. Informovali o tom dnes svetové agentúry AP a Reuters.
Webové stránky BBC, ktoré patria po vyhľadávači Google či sociálnej sieti Facebook podľa údajov analytickej firmy comScore vôbec k najnavštevovanejším na internete, zasiahol útok približne o 08.00 h SEČ. Ich návštevníkom sa na viac ako štyri nasledujúce hodiny nepodarilo dostať k obsahu a prichádzali im len hlásenia o chybe. Stránky sa podľa údajov Reuters vrátili do normálnej prevádzky približne o 12.45 h SEČ.
Samotná BBC sa návštevníkom ospravedlnila a na svojich stránkach následne zverejnila správu, že výpadok spôsobil takzvaný DDoS útok, čo je v podstate cielené zahltenie nadmerným počtom užívateľov, ktoré môže server spomaliť alebo aj spôsobiť jeho úplné zlyhanie.Výpadok okrem hlavných spravodajských stránok BBC postihol taktiež služby iPlayer a iPlayer Radio. Nedotkol sa naopak internetového televízneho spravodajstva a ani živého rozhlasového vysielania stanice, dodala AP.

Na Ukrajine začal včera platiť zákon o systéme zahraničného vysielania, informovala agentúra Ukrinform.
Parlament schválil návrh zákona 8. decembra, prezident Petro Porošenko ho podpísal 28. decembra.
Zákon stanovuje, že systém verejnoprávneho vysielania do zahraničia tvoria štátny podnik Multimediálna platforma zahraničného vysielania Ukrajiny a agentúra Ukrinform.
Hlavným cieľom legislatívy je nestranné, úplné a včasné spravodajstvo o dôležitých udalostiach na Ukrajine, oficiálnej domácej a zahraničnej politike, postojoch štátu, aktivitách verejnej správy a miestnej samosprávy.
Porošenko na margo zákona uviedol, že "v súčasných podmienkach hybridnej vojny to je otázka prežitia krajiny, otázka účinného odporu voči propagande zameranej proti Ukrajine". Podľa Porošenka by malo byť nestranné pokrývanie situácie na Ukrajine hlavným kritériom zahraničného vysielania.

Copyright © TASR 2015