3. 12. 2017

Denník SME sa zrejme inšpiroval maniermi komunistickej tlače 50-tych rokov: špinou mieri len na vybrané terče

Denník SME sa zrejme inšpiroval maniermi komunistickej tlače 
 
50-tych rokov: špinou mieri len na vybrané terče

Denník Sme nezostal dlžný svojej povesti a pokračuje v kampani proti vedeniu ministerstva vnútra v súvislosti s korekciami. Napriek tomu, že minister vnútra dôvody postupov pri verejných obstarávania projektov v rámci OPIS detailne vysvetlil aj na netradične dlhej tlačovej konferencii, redaktor SME pán Matúš Burčík sa neobťažoval s týmito informáciami pracovať, pretože do jeho osobného konceptu „vyváženého“ spravodajstva mu skrátka nezapasovali. Výsledkom je jeho najnovší článok z 27. novembra 2017 so šťavnatým titulkom „Ministerstvo vnútra škodilo súťažiam“.
Hovoríme pritom o tendroch, ktoré začali za prvej vlády Roberta Fica, pred takmer desiatimi rokmi, štyri volebné obdobia do minulosti. Viaceré z nich pritom kontroloval minister vnútra Daniel Lipšic, pričom v žiadnom z nich chyby nenašiel.
Redaktor síce píše o korekciách, avšak dôvody, za čo ich ministerstvo dostalo sa už nezmieňuje, pretože každému súdnemu človeku musí byť jasné, že nemali ani nemohli mať vplyv na verejné obstarávanie. Medzi chyby, ktoré riadiaci orgán a Úrad pre verejné obstarávanie rezortu vnútra vytýka bolo napríklad, že sme vylúčili uchádzačov, ktorí nedodali overené doklady daňovým úradom, čo bol povinné pri verejných obstarávaniach pred desiatimi rokmi. V niektorých prípadoch pritom spoločnosti túto podmienku vykazovali treťou osobou so sídlom mimo SR. Z dnešného pohľadu a trendov vo verejných obstarávaniach, keď slovenská legislatíva požaduje pri obchodovaní so štátom informácie o majetkovej účasti a o konečných užívateľoch výhod, vyznieva táto výčitka pomerne zvláštne. Ďalšou výčitkou je napríklad fakt, že sme mali rozoslať vysvetlenie, čo je „osobný doklad“ všetkým uchádzačom a nielen jednému, pričom nikto na základe toho z tendra nebol vylúčený.
Je zrejmé, že ak by tieto porušenia vo verejnom obstarávaní boli zásadné, Úrad pre verejné obstarávanie by MV SR za tieto tendre udelil pokutu. To sa však nikdy NESTALO. Ani za jedno verejné obstarávanie, ktoré realizoval rezort vnútra za desať rokov pod vedením R. Kaliňáka, ministerstvo vnútra žiadnu sankciu z Úradu pre verejné obstarávanie nedostalo. Ministerstvo vnútra dostalo len dve pokuty od Úradu pre verejné obstarávanie a to za tendre, ktoré za 18 mesiacov v úrade realizoval Daniel Lipšic. V jednom prípade išlo o svetový rekord v cene za Škodu Fábia, keď úrad skonštatoval, že verejný obstarávateľ postupoval v rozpore so základnými princípmi verejného obstarávania a toto porušenie mohlo mať zásadný vplyv na jeho výsledok a to primárne pri stanovení opisu predmetu zákazky v súťažných podkladoch, ktorý bol neúplný, nejednoznačný, netransparentný a diskriminačný. A v druhom prípade, keď úradníci pod vedením Daniela Lipšica nedodali dokumentáciu, ktorú si UVO žiadal.
Denník Sme vytrvalo ignoruje fakt, že MV SR je úspešné v čerpaní tzv. korekčných peňazí, keď sa nám podarilo dodatočne prefinancovať projekty, ktoré boli pôvodne hradené zo štátneho rozpočtu. Ako jediný projekt v rámci operačného programu OPIS to bol projekt Elektronické služby na úseku verejného poriadku v hodnote viac ako 48 miliónov eur, ktorý sa Európskej komisii tak páčil, že ho Slovensku dodatočne preplatila. Ďalšie refundované projekty z korekcií boli v rámci Aktívnych protipovodňových opatrení v sume 95 miliónov eur. Je zaujímavé, ako denník SME poukazuje na korekcie pri projektoch z oblasti IT, ktoré realizovalo ministerstvo vnútra po vedením R. Kaliňáka, ale zrejme zámerne nehovorí o projektoch, za ktoré rovnako dostal rezort korekcie pod vedením Daniela Lipšica. Jedným z nich je aj projekt Elektronizácia služieb matriky, od začiatku do konca pripravovaného počas éry Daniela Lipšica. Zmluva s dodávateľom bola podpísaná po predčasných voľbách, konkrétne 3. apríla 2012, čiže deň pred nástupom novej vlády do úradu. Rovnako fakt, že víťaz na mala byť podľa ÚVO zo súťaže vylúčená a že dokonca aj na projekt pod dozorom úradníkov za pána Lipšica bola vyrúbená tiež vysoká korekcia. Podľa Denníka SME to asi bolo v poriadku.
Aj tieto informácie jasne naznačujú, že denník Sme má dvojaký meter, a v jeho textoch nejde o hľadanie skutočnej pravdy a vyváženosti, ale jeho cieľom je len poškodzovanie mena Ministerstva vnútra Slovenskej republiky, ktoré svojimi projektmi významne prispelo k čerpaniu eurofondov v minulom programovacom období a informatizácii na Slovensku.

Tlačový odbor Ministerstva vnútra SR.