7. 12. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Výbuch bomby, pri ktorom zahynula maltská investigatívna novinárka Daphne Caruanaová Galiziová, pravdepodobne iniciovala krátka textová správa. Tá bola na novinárkin mobilný telefón zaslaná z jachty plávajúcej pri pobreží. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie vyšetrovateľov.
Polícia skonfiškovala jachtu patriacu jednému z troch mužov, ktorých v súvislosti s vraždou Caruanaovej Galiziovej zadržala.
Vyšetrovatelia pracujú s verziou, že sms z paluby plavidla zaslal na novinárkin telefón George Degiorgio, keď dostal signál od svojho brata Alfreda, ktorý sa nachádzal v blízkosti miesta činu neďaleko Caruanaovej Galiziovej domu. Ten z iného miesta pozoroval aj tretí podozrivý zo spoluúčasti na vražde, ktorým je Vince Muscat, pričom zhoda jeho priezviska s priezviskom súčasného maltského premiéra je podľa polície čisto náhodná.
Caruanovú Galiziovú, známu 53-ročnú investigatívnu novinárku, blogerku a ostrú kritičku maltskej vlády, zabila 16. októbra bomba uložená v jej aute počas jazdy. K výbuchu došlo len niekoľko metrov od novinárkinho domu v dedine Bidnija. Podľa agentúry AP odvolávajúcej sa na predstaviteľov oboznámených s vyšetrovaním sa pri výbuchu použila trhavina TNT.
Pri vyšetrovaní zločinu pomáha maltskej polícii americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) a Europol. Podľa nemenovaných predstaviteľov vybavenie FBI pomohlo k zozbieraniu dôkazov z "elektronickej komunikácie", ktoré viedli k podozrivým.
Bratia Degiorgiovci a Muscat, ktorých súd v maltskej metropole Valletta v stredu z vraždy novinárky obžaloval, boli v skupine desiatich mužov zatknutých v pondelok ráno. Siedmich z nich prepustili na kauciu, ale ich vyšetrovanie bude pokračovať.


Stúpenci talianskej ultranacionalistickej strany Forza Nuova (FN - Nová sila) zaútočili v stredu na ústredie ľavicovo orientovaných novín La Repubblica v Ríme. Mediálnej skupine, ktorá noviny vydáva, pritom vyhlásili "vojnu".
Ide tak o najnovší zo série podobných incidentov po celom Taliansku, za ktorými stoja pravicoví extrémisti, informovala agentúra AP.
Približne desať maskovaných stúpencov hnutia Forza Nuova oblečených v čiernom, s vlajkami strany v rukách, hádzalo svetlice do rímskeho sídla novín La Repubblica a týždenníka L'Espresso.
Útočníci vyzývali na bojkot oboch periodík vydávaných mediálnym konglomerátom Gruppo Editoriale L'Espresso, ktoré obviňovali z páchania "genocídy" na talianskom národe. Tej sa podľa nich noviny dopúšťajú podporou navrhovaného zákona, ktorý by priznal občianstvo deťom migrantov narodených v Taliansku.
Solidaritu novinám okamžite vyjadril taliansky minister vnútra Marco Minnitti, ktorý označil útok za neprijateľný a sídlo novín osobne navštívil. Dokonca aj starostka Ríma Virginia Raggiová - ktorá je často terčom kritiky zo strany novín La Repubblica - im po stredajšom incidente vyjadrila podporu.

Copyright TASR ©2017

Historicky prvé atletické majstrovstvá Európy na Slovensku, nedeľňajšie 24. majstrovstvá Európy v krose v športovom komplexe x-bionic® sphere v Šamoríne, budú vysielať viaceré prestížne zahraničné verejnoprávne televízne spoločnosti združené v Európskej vysielacej únii (EBU). "Súboje najlepších európskych bežcov uvidia diváci v britskej BBC, v španielskej TVE, fínskej YLE, holandskej NOS, írskej RTE, talianskej RAI, v RTBF vysielajúcej vo valónskej časti Belgicka po francúzsky i vo VRT, ktorá ponúkne ME v holandskom jazyku flámskej časti Belgicka. Priamy prenos chystá aj nórska televízia NRK s prominentným komentátorom Vebjörnom Rodalom, olympijským šampiónom v behu na 800 metrov z Atlanty 1996 - najskôr od 9.00 h na druhom a od 11.30 h na svojom prvom programe," uvádza sa v tlačovej správe Slovenského atletického zväzu (SAZ).
Priamy prenos pripravuje aj Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS), ktorá vyrába z podujatia signál do celého sveta. Duely krosovej kontinentálnej špičky uvidia priaznivci atletiky na Dvojke v bezmála trojhodinovom vysielaní od 9.45 do 12.30 h. Dianie v Šamoríne bude komentovať Pavol Gašpar, rozhovory s atlétmi bude pripravovať Andrej Bartaloš. V krajinách, ktoré nemajú "kúpené" vysielacie práva na šamorínsky šampionát, bude dostupný živý internetový prenos (live stream) na webe Európskej atletiky (EA) www.european-athletics.org s komentárom renomovaného britského športového novinára Phila Minshulla.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.