6. 12. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Platforma YouTube prijme viac ako 10.000 ľudí, aby zakročili proti videám, ktoré porušujú pravidlá tejto spoločnosti. Informovala o tom v utorok agentúra AP.
Generálna riaditeľka YouTube Susan Wojcická uviedla, že "niektorí hrozní herci využívajú" túto službu, ktorá patrí americkej internetovej spoločnosť Google, na "zavádzanie, manipulovanie, obťažovanie či dokonca škodenie".
V súvislosti s riešením tohto problému Google prijme do konca roka viac ako 10.000 zamestnancov, hoci zo zverejneného pondelňajšieho blogu Wojcickej nie je jasné, koľko pracovníkov spoločnosť už má, píše AP.
Wojcická tiež dodala, že proti "problematickým" videám spoločnosť využije skúsenosti z boja proti násilným a extrémistickým videám. V súvislosti s tým YouTube využije umelú inteligenciu na rýchle vyselektovanie a zhodnotenie videí alebo komentárov, ktoré obsahujú nenávistné prejavy alebo škodia deťom.
V priebehu niekoľkých týždňov už viacero inzerentov stiahlo svoje reklamy z Youtube v reakcii na videá, ktoré škodia deťom alebo obsahujú nenávistné prejavy. Asi 250 inzerentov na začiatku tohto roka uviedlo, že kvôli extrémistickým videám, ktoré propagujú nenávisť a násilie, budú YouTube bojkotovať.
V pondelok služba YouTube vyhlásila, že podniká aj kroky, ktorými sa snaží upokojiť svojich inzerentov tým, že ich reklamy sa nebudú objavovať vedľa takýchto poburujúcich videí.

Copyright © TASR 2017

Zúfalá prosba o pomoc užívateľa závislého na fastfoodoch, výzva k darovanie potravy pre houstonských psov, ale aj tri odkazy bývalého prezidenta USA Baracka Obamu sú v zozname najpopulárnejších tweetov, ktorý v utorok vydala spoločnosť Twitter. Rebríček desiatich tweetov bol zostavený podľa počtu preposlanie.
"Pomôžte mi, prosím. Potrebujem svoje kuracie nugety," napísal v apríli na twitteri šestnásťročný Carter Wilkerson, ktorého odkaz poslalo ďalej rekordných 3,6 milióna užívateľov. Fastfood Wendy 's podľa agentúry Reuters jeho žiadosť vyslyšal, zásobuje ho zdarma do konca roka.
Do zoznamu sa dostal aj Sam Martin s tvítom "Leo a ja sme venovali Houstone šesť libier psích potravín za každé preposlanie".
Hojne používatelia preposielali odkazy exprezidenta Baracka Obamu. Cez 1,7 milióna užívateľov zaujal tweet "Nikto sa nenarodil s nenávisťou voči inej osobe kvôli farbe pleti, pôvodu alebo viere". Autorstvo výroku patrí juhoafrickému bojovníkov proti apartheidu Nelson Mandela.
Úspech mal aj ďalšie Obamov odkaz, ktorý bývalý šéf Bieleho domu rozoslal po skončení svojho mandátu. "Ďakujem za všetko. Moja posledná žiadosť je rovnaká ako tá prvá. Prosím vás, aby ste verili nie moje schopnosti dosiahnuť zmeny, ale tej vašej".
V zozname je tiež žiadosť istého Setha Josepha o pomoc sebevrahům: "Každých 40 sekúnd ukončí svoj život jeden človek. Nájdete si čas preposlať toto a možno jedného z nich zachrániť?"
Z médií používatelia preposielal najviac tweety konzervatívna televízia Fox News, ktorá podporuje prezidenta Donalda Trumpa. Hneď za ňou sa zaradila spravodajská televízia CNN, ktorá naopak hlave štátu moc nepraje.



Rozhlasové stanice Hlas Ameriky (VOA) a Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda (RFE/RL) majú zákaz vstupu do budovy dolnej komory ruského parlamentu v centre Moskvy. Rozhodli o tom v stredu poslanci Štátnej dumy. Toto nariadenie začne platiť ihneď po tom, ako ho podpíše predseda Dumy Viačeslav Volodin.
      Ako informovala agentúra TASS, poslanci Štátnej dumy prijali toto uznesenie v reakcii na krok amerického Kongresu, ktorý nedávno odobral akreditáciu ruskej televíznej spoločnosti RT.
      Obe spomínané rozhlasové stanice zaradilo v utorok ruské ministerstvo spravodlivosti na zoznam tzv. zahraničných agentov. Za subjekty "napĺňajúce úlohu zahraničných agentov" vyhlásila Moskva i sedem ďalších amerických médií.
      RFE/RL a VOA sú podporované vládou USA a ich mottom je "slobodné šírenie informácií v neslobodných spoločnostiach".
      Predsedníčka výboru Štátnej dumy pre rokovací poriadok Oľga Sevastianovová podľa TASS-u vo vyhlásení pred poslancami spresnila, že spomedzi deviatich spomínaných médií majú akreditáciu ruského ministerstva zahraničných vecí, a tým aj právo prichádzať do Dumy, len dve: RFE/RL a VOA.
      Sevastianovová dodala, že príslušné v stredu prijaté uznesenie "nie je technickým, ale politickým rozhodnutím". "Nemali sme za úlohu obmedziť slobodu slova vo vzťahu k zahraničným novinárom. Naše rozhodnutie je odvetným opatrením na kroky amerických politikov," vysvetlila podľa TASS-u.
      Najnovšie kroky Ruska sú reakciou na nedávne rozhodnutie amerického Kongresu, ktorý mediálnemu holdingu Russia Today (RT) odobral akreditáciu, a to aj napriek tomu, že holding predtým vyhovel žiadosti ministerstva spravodlivosti USA a zaregistroval sa ako zahraničných agent. Tieto kroky vyvolali v Rusku veľkú kritiku a vlnu odsudzovania za porušenie práva na slobodu slova.
      V Rusku od konca novembra platí zákon, ktorý ruským úradom umožní požadovať od zahraničných médií pôsobiacich v krajine, aby sa zaregistrovali ako tzv. zahraniční agenti. Po nadobudnutí štatútu zahraničného agenta budú médiá predmetom obmedzení a povinností, aké v
súčasnosti platia pre neziskové organizácie. Podobne ako ony, budú aj médiá niesť zodpovednosť za porušenie zákona.
 Americké tajné služby obviňujú Kremeľ, že RT použil ako nástroj na zasahovanie do procesu amerických prezidentských volieb v roku 2016. Rusko všetky takéto obvinenia odmieta.

Copyright © ČTK 2017