Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre kultúru a médiá zverejňuje výzvu na podávanie návrhov kandidátov na členov Rady Rozhlasu a televízie Slovenska podľa § 9 ods. 3 zákona č. 532/2010 Z. z. o Rozhlase a televízii Slovenska a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len „zákon"). Je potrebné zvoliť troch odborníkov (jedného za oblasť televízneho vysielania, jedného za oblasť rozhlasového vysielania a jedného v oblasti ekonómie).
Za odborníka sa považuje fyzická osoba, ktorá má vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa, najmenej päť rokov odbornej praxe a tri roky riadiacej praxe v požadovanej oblasti.
Podľa § 9 ods. 3 zákona návrhy kandidátov na členov rady predkladajú právnické osoby podľa osobitného predpisu[1]) pôsobiace v oblasti audiovízie, médií, kultúry, ekonómie, práva, hospodárstva, vedy, vzdelávania, rozvoja a ochrany duchovných hodnôt, ľudských práv a životného prostredia, ochrany zdravia, reprezentujúce alebo zastupujúce záujmy národnostných menšín alebo etnických skupín, iných menšín, alebo registrované cirkvi a náboženské spoločnosti[2]).
Za člena rady možno zvoliť občana Slovenskej republiky, ktorý má spôsobilosť na právne úkony v plnom rozsahu a je bezúhonný. Za bezúhonného sa považuje ten, kto nebol právoplatne odsúdený za úmyselný trestný čin alebo za trestný čin, pri ktorom výkon trestu odňatia slobody nebol podmienečne odložený; bezúhonnosť sa preukazuje výpisom z registra trestov nie starším ako tri mesiace (§ 10 ods. 1 a 2 zákona).
Podľa § 10 ods. 3 písm. a) až m) zákona je funkcia člena rady nezlučiteľná
s funkciou:

a) prezidenta Slovenskej republiky,
b) poslanca národnej rady,
c) člena vlády Slovenskej republiky,
d) štátneho tajomníka,
e) vedúceho služobného úradu ministerstva,
f) predsedu, vedúceho alebo riaditeľa ostatného ústredného orgánu štátnej správy,
g) člena Rady pre vysielanie a retransmisiu,[3])
h) člena rady Audiovizuálneho fondu,[4])
i) v orgánoch štátnej správy,
j) v orgánoch územnej samosprávy,
k) prokurátora,
l) sudcu,
m) sudcu Ústavného súdu Slovenskej republiky.
Funkcia člena rady je nezlučiteľná s pracovnoprávnym vzťahom alebo iným právnym vzťahom k Rozhlasu a televízii Slovenska. Toto obmedzenie sa vzťahuje aj na člena rady, ktorého blízka osoba[5]) je v riadiacej funkcii Rozhlasu a televízie Slovenska (§ 10 ods. 4 zákona).
Člen rady nesmie vykonávať funkciu v politickej strane alebo politickom hnutí, nesmie byť v pracovnoprávnom vzťahu s politickou stranou alebo politickým hnutím, vystupovať v ich mene alebo pôsobiť v ich prospech (§ 10 ods. 5 zákona).
Člen rady musí spĺňať podmienky § 10 ods. 6 zákona, t. j. nesmie byť
· vysielateľom programovej služby alebo prevádzkovateľom retransmisie,[6]) štatutárnym orgánom alebo členom štatutárneho orgánu, riadiaceho orgánu, kontrolného orgánu, dozorného orgánu alebo zamestnancom týchto osôb, ani v tejto oblasti podnikať; toto obmedzenie sa vzťahuje aj na osoby blízke členovi rady, s výnimkou zamestnancov týchto osôb,
· vydavateľom periodickej tlače,[7]) prevádzkovateľom tlačovej agentúry, štatutárnym orgánom alebo členom štatutárneho orgánu, riadiaceho orgánu, kontrolného orgánu alebo dozorného orgánu takých osôb,
· majiteľom, spolumajiteľom ani štatutárnym orgánom alebo členom štatutárneho orgánu, riadiaceho orgánu, kontrolného orgánu alebo dozorného orgánu osoby, ktorá poskytuje služby súvisiace s výrobou programov, s mediálnou komerčnou komunikáciou, technickým zabezpečením vysielania programovej služby a prevádzkovania retransmisie, s výrobou alebo distribúciou audiovizuálnych diel, zvukových záznamov alebo zvukovo-obrazových záznamov.
K návrhu kandidáta je potrebné priložiť:
a) výpis z registra trestov nie starší ako tri mesiace (§ 10 ods. 2),
b) štruktúrovaný životopis,
c) doklad preukazujúci ukončenie vysokoškolského vzdelania druhého stupňa (§ 9 ods. 2),
d) čestné vyhlásenie o spôsobilosti na právne úkony v plnom rozsahu (§ 10 ods. 1),
e) čestné vyhlásenie o splnení podmienky odbornej praxe a riadiacej praxe s uvedením osoby, u ktorej túto prax vykonával (§ 9 ods. 2),
f) čestné vyhlásenie o splnení predpokladov (§ 10 ods. 3 až 6)alebo čestné vyhlásenie, že tieto predpoklady splní do 30 dní od zvolenia,
g) určiť oblasť, ktorú kandidát zastupuje podľa § 9 ods. 1 písm. a) až d),
h) mobilné číslo kandidáta.
Prílohy podľa písm. a), b), d) až f) sa predkladajú v štátnom jazyku. Príloha podľa písm. c) sa predkladá v úradne osvedčenej fotokópii; ak príloha podľa písm. c) nie je v štátnom jazyku, predkladá sa spolu s úradne osvedčeným prekladom do štátneho jazyka.
Návrhy kandidátov spolu so sprievodným listom navrhovateľa a uvedenými prílohami je potrebné doručiť na adresu Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre kultúru a médiá, Nám. A. Dubčeka 1, 812 80 Bratislava v uzatvorenej obálke označenej heslom „Voľba členov Rady Rozhlasu a televízie Slovenska" v lehote do 21. januára 2019 najneskôr do 16. hodiny. Návrhy kandidátov, ktoré budú doručené po uvedenom termíne, nebudú zaradené do voľby členov rady.
Dušan Jarjabek, v. r.
predseda výboru NR SR pre médiá

[1]) Zákon č. 83/1990 Zb. o združovaní občanov v znení neskorších predpisov.
Zákon č. 34/2002 Z. z. o nadáciách a o zmene Občianskeho zákonníka v znení neskorších predpisov.
[2]) Zákon č. 308/1991 Zb. o slobode náboženskej viery a postavení cirkví a náboženských spoločností v znení neskorších predpisov.
[3]) § 7 zákona č. 308/2000 Z. z. v znení zákona č. 498/2009 Z. z.
[4]) § 5 zákona č. 516/2008 Z. z. o Audiovizuálnom fonde a o zmene a doplnení niektorých zákonov.
[5]) § 116 Občianskeho zákonníka.
[6]) § 3 písm. e) zákona č. 308/2000 Z. z. v znení neskorších predpisov.
[7]) § 2 ods. 3 zákona č. 167/2008 Z. z. o periodickej tlači a agentúrnom spravodajstve a o zmene a doplnení niektorých zákonov (tlačový zákon).