11. 12. 2018

TASR NEWS. Edícia Rodinné striebro prináša letecké zábery zámkov a kaštieľov

TASR NEWS

Edícia Rodinné striebro prináša letecké zábery zámkov a kaštieľov


Archív Tlačovej agentúry Slovenskej republiky (TASR) je bohatší o desiatky unikátnych leteckých fotografií, ktoré z vtáčej perspektívy zachytávajú slovenské zámky a kaštiele. V rámci 2. časti edície Rodinné striebro vzniklo dovedna 27 fotoreportáží týchto historických a kultúrnych pamiatok.
Na území Slovenska sa nachádzajú stovky kaštieľov z rôznych období, ktoré nesú známky stavebných slohov z obdobia svojho vzniku či následných rekonštrukcií. Viaceré z nich sú známe svojou architektúrou, ďalšie svojím zariadením a expozíciami.
Mnohé z týchto stavieb prežili obdobia svojej slávy, úpadku, ale aj ignorácie či zabudnutia. Časy, keď červené strechy kaštieľov trónili nad majetkami zemepánov a boli symbolom bohatstva ich vlastníkov, striedali roky vojen či neprajných režimov, keď stavby chátrali.
„Bolo skutočne zážitkom robiť zábery týchto objektov. Lietadlom urobiť primeraný oblúk a vy s aparátom musíte vystihnúť správny uhol. Potešilo ma, že mnohé z kaštieľov sa podarilo obnoviť. Nielen zo zeme, ale aj zo vzduchu je veľmi jasne vidieť, či sa nám darí pamiatky chrániť a zachovávať,“ konštatoval fotoreportér Michal Svítok.
Päťdielna edícia Rodinné striebro pozostáva zo 120 fotoreportáží s takmer 900 leteckými snímkami z celého územia Slovenska. Svítok ich zaznamenával v období septembra a októbra tohto roka. V priebehu realizácie projektu sa uskutočnilo sedem letov stroja Skyper GT9, ktorý štartoval z letiska Očová. Pilot a fotoreportér vo vzduchu strávili celkom 16 hodín.

Copyright © TASR 2018