14. 12. 2018

Zomrela Nancy Wilsonová

Zomrela Nancy Wilsonová


Vo veku 81 rokov zomrela americká džezová speváčka a trojnásobná držiteľka Grammy Nancy Wilsonová. Oznámila to v piatok agentúra AP s odvolaním sa na speváčkinu manažérku Devru Hall Levy.
Nancy Wilsonová podľa nej zomrela vo štvrtok po dlhej chorobe vo svojom dome v meste Pioneertown ležiacom na juhu Kalifornie.
V súlade s jej želaním sa nebudú konať žiadne pohrebné obrady. Spomienka na jej život a dielo prebehne zrejme až vo februári, teda v mesiaci jej narodenia.
Černošská speváčka s charakteristickými pop-džezovými vokálmi sa narodila v roku 1937 v štáte Ohio a na americkej hudobnej scéne pôsobila viac ako polstoročie.
Svoj prvý album vydala v roku 1959 a celkovo ich nahrala vyše 70. Kariéru, počas ktorej spolupracovala s viacerými známymi džezovými hudobníkmi ako Cannonball Adderley, George Shearing, Joe Pass, Ben Webster či Harold Land, definitívne ukončila až v roku 2011.
Súčasťou jej repertoáru bol aj blues, R&B a soul a nevyhýbala sa ani popovým skladbám. Sama sa odmietala stotožniť len s jedným hudobným štýlom a označovala sa za "piesňovú štylistku" a "interpretku hudobných textov". Predala milióny albumov, bola aj úspešnou koncertnou umelkyňou a vystupovala i v televízii, filme i rozhlase.
Veľké úspechy zaznamenala v 60. rokoch, keď vydala osem albumov, ktoré sa dostali do prvej dvadsiatky rebríčka hudobného časopisu Billboard. Práve z tohto obdobia pochádzajú jej najúspešnejšie hity ako Guess Who I Saw Today a (You Don't Know) How Glad I Am. V tomto období sa angažovala aj v afroamerickom hnutí za občianske práva v USA.
Prestížne ocenenia Grammy získala v rokoch 1965, 2005 a 2007. V roku 2004 dostala cenu NEA Jazz Masters udeľovanú hudobníkom, ktorí sa zaslúžili o rozvoj džezu. Od roku 1991 má tiež svoju hviezdu na Hollywoodskom chodníku slávy.
Nancy Wilsonová bola dvakrát vydatá. Jej prvým manželom bol džezový bubeník Kenny Dennis. Mala tri deti a päť vnúčat.


Copyright © TASR 2018