11. 12. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 


Turecká prokuratúra žiada tresty väzenia až do 15 rokov pre piatich novinárov opozičného denníka Sözcü. Stupňujú sa tak obavy zo zasahovania úradov do spravodajstva kritického voči vláde, uvádza v pondelok agentúra AP.
Prokuratúra obviňuje dvoch komentátorov denníka Sözcü, ako aj jeho troch redaktorov z pomoci sieti vedenej moslimským duchovným Fethullahom Gülenom žijúcim v americkom exile bez toho, aby boli členmi jeho hnutia. Podľa tureckej štátnej tlačovej agentúry Anadolu sa proces s nimi začne 18. januára.
Turecko obviňuje Gülena z organizovania neúspešného pokusu o vojenský prevrat z roku 2016 a jeho hnutie označuje za teroristickú skupinu. Gülen účasť na pokuse o prevrat popiera.
Žurnalistov obvinili z podpory jeho hnutia prostredníctvom svojich článkov v denníku Sözcü.
Syndikát tureckých novinárov uvádza, že v súčasnosti je v Turecku vo väzení približne 145 novinárov.

Britská vláda minula za uplynulý týždeň vyše 96.000 libier (106.400 eur) za reklamy na sociálnej sieti Facebook, vyzývajúce ľudí na podporu dohody o tzv. brexite, ktorú presadzuje premiérka Theresa Mayová. Informáciu priniesol v pondelok webový portál denníka The Guardian.
Reklamy obsahovali hashtag #BackTheBrexitDeal (podporte dohodu o brexite) a mali formu krátkych videozáznamov, ktoré odkazovali na oficiálnu stránku britskej vlády. Na stránke boli uverejnené informácie o ukončení členstva Británie v EÚ.
Reklamy financované z verejných zdrojov stáli vládu 96.684 libier a minulý týždeň boli zobrazené najmenej päť miliónkrát.
Videá boli prispôsobené tak, aby zasiahli rôzne typy užívateľov. Muži mali podľa The Guardian radšej reklamy, ktoré oznamovali, že návrh dohody pomôže Británii znížiť úroveň imigrácie.
Špeciálne vytvorené videá sa zase zameriavali na krajiny v rámci Spojeného kráľovstva: Škótsko, Wales a Severné Írsko.

Copyright © TASR 2018