23. 5. 2019

Dnes sa začína pojednávanie s exministrom Pavlom Ruskom vo veci objednávky vraždy

Dnes sa začína pojednávanie s exministrom 
Pavlom Ruskom vo veci objednávky vraždy

Dnes sa začína v bratislavskom Ústave na výkon väzby a trestu odňatia slobody pojednávanie s exministrom hospodárstva a bývalým riaditeľom TV Markíza Pavlom R.. Ten čelí obžalobe v prípade objednávky vraždy jeho bývalej obchodnej partnerky Silvie Volzovej. Spolu s Pavlom R. sú v prípade obžalovaní aj na doživotie odsúdení príslušníci podsvetia Mikuláš Černák a Róbert Lališ a takisto Miloš Kaštan. Exministra v súvislosti s údajnou objednávkou vraždy, ktorá nakoniec nebola vykonaná, zadržali ešte na jeseň 2017. Následne strávil približne mesiac vo väzbe. Prepustili ho až na pokyn Krajského súdu v Bratislave, musí však nosiť monitorovacie zariadenie. Prokuratúra pre Pavla R. po prepustení znovu opakovane žiadala väzbu, súdy však požiadavke nevyhoveli.

Samotný Pavol R. v decembri 2018 v súvislosti s kauzou objednávky vraždy zdôraznil, že zo smrti Volzovej by nemal prospech. V roku 1995 podľa neho vznikla spoločnosť Markíza Slovakia, ako držiteľ vysielacej licencie podpísala zmluvu so spoločnosťou TV Markíza, ktorá zabezpečovala výrobu televízneho vysielania. Volzová podľa Pavla R. nikdy nemala podiel v televízii, bola len spolumajiteľkou Markíza Slovakia. Táto spoločnosť mala dostávať 10 percent zisku televízie, teda podiel Volzovej bol päť percent zisku. „Ak toto má byť vysoká majetková hodnota, tak to je na zamyslenie,“ povedal v súvislosti s obvinením, že si vraždu objednal pre majetkový prospech. Tiež vyhlásil, že nikdy nebol vo firme Mikuláša Černáka a nestretol sa ani s členmi skupiny sýkorovcov. Podľa obvinenia ich on najal, aby Volzovú sledovali. Podľa Pavla R. sa však Volzová neskrývala, preto by bolo absurdné platiť niekomu peniaze za jej sledovanie. Tiež tvrdil, že ešte v čase mečiarizmu stál proti vládnej moci, preto, ak by si objednal vraždu, mohol ho každý, kto o tom vedel, v tom čase zdiskreditovať. Černák, ktorý bol vtedy vo väzbe, by podľa Pavla R. dostal za jeho diskreditáciu „slobodu a pol Slovenska“. Diskreditovať ho tiež v tejto súvislosti mohli Peter Steinhübel a Peter Čongrády, ktorí chceli podľa neho získať Markízu. Volzová mala navyše podľa Pavla R. vtedy Čongrádyho ochranku a podpísala mu neexistujúci dlh, na základe ktorého chcel televíziu prebrať. Obvinenie v tejto kauze vníma Pavol R. ako snahu diskreditovať jeho osobu. V januári preto podal na Generálnu prokuratúru SR trestné oznámenie.

Bývalý riaditeľ Markízy je tiež obvinený v prípade miliónových zmeniek, ktorých vyplatenia sa na súde domáhal v súčasnosti väzobne stíhaný podnikateľ Marian K.


©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Na prvé hlavné pojednávanie v kauze prípravy vraždy Silvie Volzovej, v ktorej figurujú ako obžalovaní exminister hospodárstva a bývalý riaditeľ TV Markíza Pavol R., na doživotne odsúdený banskobystrický bos Mikuláš Č., jeho komplic Miloš K. a rovnako na doživotie odsúdený bos bratislavskej skupiny sýkorovcov Róbert L. alias Kýbel sa akreditovalo 45 zástupcov médií.
Proces sa začne vo štvrtok (23. 5.) za prísnych bezpečnostných opatrení pred senátom Okresného súdu Bratislava II, avšak v pojednávacej miestnosti bratislavskej väznici - Ústavu na výkon väzby (ÚVV) a Ústavu na výkon trestu odňatia slobody (ÚVTOS). "Na predmetné hlavné pojednávanie sa v určenom čase v zmysle oznamu na webovej stránke OS Bratislava II akreditovalo spolu 23 redaktorov a redaktoriek, 13 fotografov a deväť kameramanov a kameramaniek," uviedol na otázku TASR hovorca Krajského súdu (KS) v Bratislave Pavol Adamčiak. Pokyny na akreditáciu sa nachádzali na webovej stránke OS Bratislava II od utorka 14. mája a akreditovať sa bolo možné do popoludňajších hodín tohto utorka.
"Čo sa týka rozhodnutia senátu vykonať hlavné pojednávanie v ÚVV a ÚVTOS Bratislava boli dva hlavné dôvody. Bezpečnostné opatrenia, ktoré sú potrebné vzhľadom na niektoré osoby obžalovaných. Pritom realizácia týchto bezpečnostných opatrení v budove OS Bratislava II a jej blízkosti by viedla k paralyzovaniu alebo podstatnému obmedzeniu činnosti celého OS a mala by vplyv na ostatné pojednávania počas dvoch dní," sprostredkoval TASR hovorca Adamčiak odpovede zákonného sudcu v tejto kauze Pavla Juhása.
"Zasadacia miestnosť ústavu bola prerobená a vytvorená na účely súdnych pojednávaní pre zníženie možnosti vzniku mimoriadnych udalostí týkajúcich sa pojednávaní a predvádzaní obvinených na tieto pojednávania pri páchaní závažnej trestnej činnosti ešte v roku 2000," povedala v utorok pre TASR riaditeľka Odboru komunikácie Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Katarína Nováková.
V uvedenej pojednávacej miestnosti bratislavskej väznici v minulosti súdili ukrajinsko-slovenský gang Volodymyra Y. obžalovaného z piatich vrážd, gang kyselinárov, zločineckú skupinu na doživotie odsúdeného zemplínskeho bosa Branislava A. a ďalších troch obžalovaných (medzi nimi aj Karol M. v súčasnosti stále na úteku v Belize, pozn. TASR) v dlhoročnej kauze dvojnásobnej vraždy v Moste pri Bratislave či východoslovenskú zločineckú skupinu Róberta Okoličányho, ktorý je odsúdený na doživotný trest odňatia slobody a stále aktuálne na úteku, v pátraní. Ako jeden z prvých procesov sa tu uskutočnilo v roku 2000 až 2001 paradoxne pojednávanie pred senátom Najvyššieho súdu (NS) SR s banskobystrickým bosom Mikulášom Č., následne aj proces s obžalovanými v kauze tunelovania Devín banky a to pred senátom bývalého Špeciálneho súdu(ŠS).
"Okrem vyššie uvedených pojednávaní konajú sa v ÚVV a ÚVTOS Bratislava na požiadanie jednotlivých súdov pojednávania rôzneho charakteru a na požiadanie jednotlivých prokuratúr aj dohody o vine a treste. Ústav odporúča prísť akreditovaným novinárom do ústavu v dostatočnom časovom predstihu (minimálne 30 minút pred pojednávaním). Ostatné činnosti, ktoré vykonávajú orgány činné v trestnom konaní (OČK), obhajcovia a iné majú, vstup do ústavu zabezpečený v štandardnom režime, bez akýchkoľvek iných obmedzení," priblížila Nováková.
Predsedom senátu v tejto kauze je sudca OS Bratislava II Juhás a dozorovým prokurátorom je prokurátor Krajskej prokuratúry (KP) v Bratislave Michal Šúrek. Obžalobu podal koncom minulého roka. Dva razy sa neúspešne pokúšal, aby Pavol R. bol vo veci prípravy vraždy stíhaný väzobne. Proces je okrem štvrtka naplánovaný aj na piatok (24. 5.)
V prípade Pavla R. ide po prvý raz v histórii Slovenska, že pred súdom bude stáť bývalý člen vlády obžalovaný z pokusu o vraždu, a to svojej bývalej spoločníčky Volzovej. V minulosti slovenské súdy pojednávali a pojednávajú vo veci viacerých exministrov obžalovaných v rozličných iných trestných veciach. Senát NS SR 15. novembra minulého roku odsúdil bývalých ministrov výstavby a regionálneho rozvoja Mariána Janušeka a Igora Štefanova. Janušeka odsúdil právoplatne na 11 rokov a Štefanova na deväť rokov. Súd ich uznal za vinných z trestných činov machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe a zneužívania právomoci verejného činiteľa. Štefanov a Janušek boli odsúdení za kauzu nástenkový tender. Po prvý raz v histórii SR tak boli právoplatne odsúdení členovia vlády.
KS v Bratislave zase v septembri 2017 definitívne oslobodil bývalého ministra školstva Lászlóa Szigetiho spod obžaloby z trestného činu subvenčného podvodu. Na OS Bratislava I sa aktuálne zase koná hlavné pojednávanie s exministrom vnútra Gustávom K., ktorý figuruje ako hlavný obžalovaný v kauze zmareného referenda. V tomto prípade sa koná po zrušení Mečiarových amnestií. Hlavné pojednávanie je dočasne prerušené.
Pred súdom však stáli v postavení žalobcov aj ďalší bývalí členovia slovenskej vlády, či už expremiér Robert Fico, bývalý minister spravodlivosti Štefan Harabin, exminister zdravotníctva Rudolf Zajac, bývalý predseda NR SR, nebohý Pavol Paška či exminister financií Ivan Mikloš. Išlo však o civilné spory na ochranu osobnosti, ktoré medzi sebou viedli politici alebo žalovali médiá a uplatňovali si ospravedlnenie a nemajetkovú ujmu.

Copyright © TASR 2019