22. 5. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Japonský minister zahraničných vecí Taró Kóno hodlá požiadať zahraničné masmédiá, aby začali správne písať japonské mená a nezamieňali ich poradie podľa západnej tradície. Kóno to vyhlásil v utorok na tlačovej konferencii v Tokiu, informuje tlačová agentúra Kjódó.
Podľa pravidiel japončiny sa na prvé miesto kladie priezvisko, respektíve rodové meno a až potom nasleduje krstné meno. "Je vhodnejšie, aby sa meno japonského premiéra písalo výhradne Abe Šinzó, a nie Šinzó Abe," vyhlásil Kóno a pripomenul, že takáto prax je zahraničnými médiami zaužívaná pri iných ázijských lídroch, akými sú napríklad čínsky prezident Si Ťin-pching alebo juhokórejský prezident Mun Če-in.
Úzus písania japonských mien podľa schémy "krstné meno - priezvisko" sa v cudzích jazykoch ujal v 19. storočí pod stále výraznejším vplyvom západnej kultúry.
Šéf japonskej diplomacie zdôraznil, že čas na zmenu nastal so začiatkom novej éry Reiwa v súvislosti s nedávnym nástupom cisára Naruhita na trón. Kóno dodal, že prvými významnými udalosťami éry Reiwa budú v Japonsku júnový samit skupiny G20 a letné olympijské hry na prelome júla a augusta 2020.
"Plánujem požiadať medzinárodné médiá a organizácie, aby začali písať japonské mená takýmto spôsobom. Domáce médiá, ktoré poskytujú anglický servis, by to mali zvážiť tiež," povedal Kóno, citujúc zo správy Národnej jazykovej rady japonského ministerstva školstva z roku 2000, v ktorej sa uvádza, že je žiaduce, aby sa japonské mená v každom prípade písali s uvedením priezviska na prvom mieste.
Kóno, ktorý získal vzdelanie v Spojených štátoch a plynule hovorí po anglicky, danú požiadavku nastolil už predtým. V marci vyhlásil, že jeho ministerstvo bude zvažovať predmetnú zmenu aj v oficiálnych dokumentoch, ktoré budú pravdepodobne zahŕňať i cestovné pasy, informuje Kjódó.
Rovnakú požiadavku vyslovil aj minister školstva Masahiko Šibajama a prisľúbil, že rozošle príslušné inštrukcie všetkým vládnym telesám a miestnym úradom. Iní činitelia sa tohto kroku obávajú. "Musíme zvážiť množstvo faktorov vrátane zaužívania," tvrdí hovorca japonskej vlády Jošihide Suga.

Copyright © TASR 2019


Americká spoločnosť Google oznámila, že v najbližších 90 dňoch plánuje spolupracovať s čínskou technologickou firmou Huawei. Google to uviedol po tom, ako USA dočasne zmiernili niektoré obchodné reštrikcie voči druhému najväčšiemu výrobcovi smartfónov na svete. Informuje o tom portál cnbc.com.
Ešte v nedeľu Google konštatoval, že preruší kontakty s firmou Huawei s cieľom riadiť sa rozhodnutím Washingtonu, ktorý čínsku firmu dal na čierny zoznam. Krátko po tom však americké ministerstvo obchodu informovalo, že udelilo 90-dňovú licenciu telekomunikačným spoločnostiam a poskytovateľom internetu na spoluprácu s firmou Huawei. Cieľom je zachovať fungovanie existujúcich sietí a chrániť ich užívateľov pred bezpečnostnými rizikami. Táto výnimka umožňuje Googlu do 19. augusta posielať aktualizácie softvéru do telefónov Huawei, ktoré používajú operačný systém Android.
"Udržiavať aktualizáciu a bezpečnosť telefónov je v najlepšom záujme všetkých a táto dočasná licencia nám umožňuje pokračovať v poskytovaní aktualizácií softvéru," povedal pre televíznu stanicu CNBC hovorca Googlu. Ministerstvo obchodu USA uviedlo, že posúdi, či výnimku predĺži na viac ako 90 dní.

©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.