20. 5. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americká spoločnosť Google obmedzila čínskemu výrobcovi telefónov Huawei používanie svojho operačného systému Android. Nové smartfóny Huawei tak môžu stratiť prístup k niektorým aplikáciám Google. Tento krok prichádza po tom, čo administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa zaradila Huawei na čierny zoznam spoločností, s ktorými americké firmy nemôžu obchodovať, pokiaľ na to nemajú licenciu. Google v stanovisku uviedol, že "dodržiava vládne nariadenie a preveruje jeho dôsledky". Zástupcovia Huawei sa k záležitosti odmietli vyjadriť.
Ben Wood z poradenskej firmy CCS Insight odhaduje, že dopady tohto kroku budú pre Huawei veľké. Odstrihnutie čínskeho gigantu od aktualizácií Androidu by pre nové smartfóny Huawei mohlo znamenať, že stratia prístup aplikáciám, ako sú napríklad YouTube, Maps či Play Store.
Viaceré krajiny, medzi nimi USA, vyjadrili v posledných mesiacoch obavy, že čínska vláda využíva produkty Huawei na sledovanie. Čínsky technologický koncern tieto obvinenia rázne odmieta. Krok Washingtonu s veľkou pravdepodobnosťou prispeje k ďalšiemu zhoršeniu vzťahov s Pekingom, ktoré už značne zaťažuje aj aktuálna colná vojna.
Užívatelia smartfónov značky Huawei budú mať prístup k službám spoločnosti Google bez ohľadu na aktuálne kroky Washingtonu zamerané proti čínskej firme. Google o tom informoval v pondelok. Spoločnosť ďalej uviedla, že dodržiava a „vyhodnocuje dopady“ vládneho nariadenia, ktoré predaje amerických technológií firme Huawei podmieňuje získaním exportných licencií. Podľa skorších medializovaných informácií Google rozhodol, že obmedzí používanie svojho systému Android na zariadeniach Huawei. Pre užívateľov by to znamenalo, že stratia prístup k službám ako Google Play alebo Gmail.
Administratíva prezidenta Donalda Trumpa označila minulý týždeň čínskeho výrobcu telekomunikačných zariadení Huawei za bezpečnostné riziko. Biely dom zároveň zaviedol obmedzenia na predaj amerických technológií tejto spoločnosti.
Huawei do svojich komunikačných zariadení inštaluje operačný systém Android od Googlu. Čínska firma je druhým najväčším výrobcom smartfónov po juhokórejskom Samsung Electronics.
„Ubezpečujeme vás, že zatiaľ čo plníme všetky požiadavky americkej vlády, budú služby ako Google Play a (bezpečnostný systém) Google Play Protect na existujúcich zariadeniach Huawei fungovať,“ uviedol Google prostredníctvom sociálnej siete Twitter.

©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho

Nestáva sa často, aby americký prezident Donald Trump kritizoval spravodajskú televíziu Fox News, v ktorej býva opakovane hosťom. V nedeľu jej však na Twitteri vyčítal to, ako informuje o opozičných demokratoch, uviedla agentúra DPA.
Podľa Trumpa je ťažké uveriť, že Fox News stráca čas demokratickým uchádzačom o prezidentskú nomináciu Peteom Buttigiegom. Stanica sa stále viac a viac dostáva na "zlú" stranu, pokiaľ ide o správy o demokratoch, dodal.
Trump si menovite "podal" moderátora Chrisa Wallacea, ktorý je na rozdiel od mnohých svojich kolegov z Fox News kritickejší voči súčasnej vláde. Trump obvinil Wallacea, že o ňom nikdy nehovorí pozitívne.
Takáto prezidentova je zriedkavá, pretože Fox News patrí do mediálneho impéria magnáta Ruperta Murdocha a je považovaná za blízku Trumpovi. Mnohí redaktori Fox News mu nekladú otázky "na telo" a mienkotvorné programy často chvália jeho osobu a politiku.
Po kritika však Trump v ďalšom tvíte nezabudol upozorniť, že v nedeľu večer miestneho času bude mať na Fox News rozhovor so Steveom Hiltonom.

Copyright © TASR 2019