30. 10. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Volebný výbor Poslaneckej snemovne Parlamentu Českej republiky odporučil plénu schváliť výročné správy Českej televízie (ČT) o jej činnosti a o hospodárení za minulý rok. Debata o správach trvala zhruba štyri hodiny, pričom viac času poslancom zabrali informácie o ekonomike. Kritika zaznela prakticky len od poslanca SPD Lubomíra Španěla.
Správu o činnosti výbor podporil hlasy 11 poslancov, proti hlasovali dvaja členovia za SPD. Poslankyňa KSČM Miroslava Vostrá sa hlasovania zdržala.
Španělove výhrady sa týkali vyváženosti a nestrannosti informovanie Českej televízie o snemovnom schvaľovaní výročných správ tohto média za roky 2016 a 2017. Predseda rady Jan Bednář označil referovania televízie o ich prejednávanie za objektívne.
Výbor už nakoniec nehlasoval o návrhu poslanca ANO Patrika Nachera , aby bola debata prerušená do doby, než televízia dodá poslancom podrobnejšie informácie. Členovia výboru sa o jeden hlas priklonili k návrhu Petra Dolinku (ČSSD), aby plénu odporučili hospodársku správu schváliť. Proti Dolínkovej požiadavke hlasovali poslanci SPD, zástupcovia hnutia ANO sa hlasovania zdržali.
Staršie výročné správy ČT Snemovňa schválila po odkladoch napriek kritike časti zákonodarcov len minulý týždeň. Prejednávanie správ Českej televízie je sledované najmä kvôli tomu, že ich dvojité neschválenie by mohlo viesť k odvolaniu televíznej rady. Rada okrem iného volí a odvoláva generálneho riaditeľa.

Copyright © ČTK 2019 


Televízia HBO uvedie 17. novembra v premiére nový šesťdielny špionážny seriál Bez vedomia režiséra Ivana Zachariáša.
Miniséria odohrávajúca sa v totalitnom Československu krátko pred revolučnými udalosťami roku 1989 rozpráva príbeh manželov Marie a Viktora. Dvojica žijúca dvanásť rokov v londýnskom exile sa rozhodne vrátiť do Československa, no krátko na to zisťujú, že tam ich domov už dávno nie je. Viktor za dramatických okolností zmizne a Mária zrazu stojí pred najväčšou výzvou svojho života - ak chce svojho manžela nájsť, musí vstúpiť do tajomného šera spravodajských služieb, do neviditeľného sveta, o ktorom nevie vôbec nič, zatiaľ čo on ju pozná dokonale. Podľa tvorcov série však nejde len o príbeh o hľadaní zmiznutého. Ako sa zhodujú, je to predovšetkým seriál o hľadaní pravdy, ktorá má, aj keď niekedy veľmi bolí, spoločne s láskou zvíťaziť nad lžou a nenávisťou.
Kreatívnu producentku HBO Europe Terezu Polachovú na projekte zaujal najmä jeho presah do súčasnosti a popis hlavnej hrdinky. „Ten dej sa odohráva v minulosti, no paralely k dnešku sú tam viac než zrejmé. A atraktívny bol pre mňa aj príbeh hlavnej hrdinky, pretože v momente, keď sa pohybujeme na šachovnici špionážnych služieb, tak to býva väčšinou líčené zo strany nejakej superženy, nejakej agentky a nie zo strany niekoho, kto je ako my... Obyčajný človek, jeden z nás... Ja som túžila po príbehu, kde by bola silná hlavná hrdinka, ale realistická,“ uviedla producentka.
To napokon ocenila aj predstaviteľka hlavnej postavy Táňa Pauhofová. „Mala som pocit, že postava Marie je výnimočná práve tým, že vôbec nie je výnimočná a že nie je nijakým spôsobom hlavným hýbateľom toho deja, je cez ňu len rozprávaný kus príbehu. A práve vďaka tomu, vďaka tej nevýnimočnosti, sa s ňou môže divák stotožniť. To, čo jej, sa môže stať hocikomu z nás a kedykoľvek, nielen v 89-tom,“ povedala herečka.
Mariinho nezvestného partnera stvárnil Martin Myšička. „Ja som rád, že som mohol spolupracovať s Ivanom Zachariášom. Urobil by som to, aj keby som mal hrať len jednodennú rolu a zároveň by som bol šťastný, keby som hral hlavnú úlohu...,“ podotkol s úsmevom. „Rád hrám v projektoch, v ktorých si divák spätne uvedomí, že tam bolo zakódované niečo, čo si predtým ani nevšimol a páčia sa mi aj tie paralely, ktoré tam sú. Fascinuje ma, že kontinuita toho, čo sa deje, stále funguje a pohľad do minulosti môže byť súčasne pohľadom do prítomnosti,“ dodal.
V seriáli ďalej účinkujú Lenka Vlasáková ako Mariina sestra, ale aj britská herečka Hattie Morahan, ktorá stvárnila postavu záhadnej kultúrnej atašé britskej ambasády. Ďalšiu výraznejšiu ženskú rolu, sekretárku Milušku, si zahrala Kristýna Podzimková. Štátnu bezpečnosť v novinke zastúpia Jan Vlasák ako životom ťažko skúšaný plukovník Vlach a Martin Hofmann ako bývalý kriminalista. Viktorovho priateľa, Čechoangličana pracujúceho na ambasáde, hrá David Nykl.
Scenár seriálu napísal Ondřej Gabriel. Ako prezradil, je to jeho prvý realizovaný výtvor. „Dal som Tereze Polachovej asi 20 námetov, z toho asi štyri alebo päť špionážnych a vybrala si tento. Ja sa celý život zaujímam o históriu - kto sa zaujíma o históriu, zaujíma sa aj o politiku a kto sa zaujíma o politiku, nemôže sa vyhnúť tajným službám, pretože práve tajné služby poskytujú politikom podklady k rozhodovaniu a informácie, ku ktorým sa inak nedostanú,“ priblížil mladý scenárista motiváciu k napísaniu špionážnej látky. „Tá tvorba bola veľmi poučná, na scenári sme pracovali cez dva roky, niekoľkokrát sme ho prepisovali. Veľa som sa pritom naučil a hlavne ma to strašne bavilo. Z vecí, ktoré som robil, ma nikdy nič tak nebavilo ako toto,“ vyznal sa.
Ivan Zachariáš do projektu priskočil už na jeho začiatku. „Ja som čítal ešte prvú verziu scenára. Dostal som do rúk pilotnú epizódu, synopsu, kam sa dej bude uberať a popis postáv a bavilo ma to. Tie postavy boli vykreslené veľmi pekne, to ma presvedčilo na spoluprácu,“ priznal. Pôvodná verzia scenára bola o niečo zložitejšia, to však známemu režisérovi podľa vlastných slov imponovalo. „Keď sme neskôr scenár čistili a vynechávali sme z neho niektoré veci, trpel som, no je pravda, že bol už veľmi komplikovaný,“ usúdil Zachariáš.
Hudbu pre film zložil Petr Malásek, o kameru sa postaral Jan Velický. Prvé dve časti Bez vedomia uviedli na medzinárodných filmových festivaloch v Karlových Varoch a v Toronte, kde novinku prijali s veľmi priaznivým ohlasom. Seriál okrem toho získal čestné uznanie medzinárodnej poroty festivalu Serial Killer v Brne.

Americká firma WhatsApp, ktorú vlastní Facebook, podala žalobu na izraelskú spoločnosť NSO Group za údajné kybernetické útoky, ktoré infikovali zariadenia škodlivým softvérom. Podľa zástupcov WhatsAppu Izraelčania poslali malvér do takmer 1400 mobilných telefónov s cieľom ich sledovať. Medzi obeťami boli napríklad novinári, ľudskoprávni aktivisti, politickí disidenti a diplomati. NSO Group odmietla obvinenia a jej predstavitelia pre BBC vyhlásili, že proti nim budú bojovať.
WhatsApp v súdnom spise objasnil, že v NSO Group "vyvinuli malvér s cieľom získať prístup k správam a ďalšej komunikácii po ich dešifrovaní vo vybraných zariadeniach". Podľa žalobcu si firma vytvorila rôzne účty na WhatsAppe a počas apríla a mája prostredníctvom serverov spoločnosti rozšírila škodlivý softvér. "Myslíme si, že útok zasiahol najmenej sto členov občianskej spoločnosti, čo je nezameniteľná forma zneužívania," vyhlásili v žalobe.
Používatelia mali čísla z rôznych krajín, ako napríklad Bahrajnu, Spojených arabských emirátov či Mexika. Dotknutá spoločnosť žiada o trvalý zákaz pre NSO Group používať jej servery. WhatsApp uviedol, že je to prvý prípad, keď sa poskytovateľ služby šifrovaných správ odhodlal k takémuto právnemu kroku.


©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.