27. 10. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Francúzsky kasačný súd v piatok zamietol sťažnosť pravicovo-populistickej političky Marine Le Penovej týkajúcu sa karikatúry, ktorá ju prirovnávala k exkrementu, informovala agentúra DPA.
Karikatúra bola zverejnená pred francúzskymi prezidentskými voľbami v roku 2012 v satirickom časopise Charlie Hebdo. Zobrazuje exkrement doplnený titulkom: "Le Penová/Kandidát, ktorý vyzerá ako ty".
Marine Le Penová zažalovala televízneho moderátora Laurenta Ruquiera po tom, ako karikatúru v roku 2012 ukázal vo vysielaní spolu so satirickými kresbami ďalších potenciálnych prezidentských kandidátov.
Kasačný súd v piatok potvrdil predchádzajúce rozhodnutie odvolacieho súdu, podľa ktorého moderátor svojím konaním "neporušil povolené hranice slobody prejavu".
Francúzske súdy v tejto záležitosti rozhodovali už viackrát, pripomína na svojej webovej stránke denník The Guardian. Le Penovej právnici tvrdili, že použitie obrázka bolo za hranicami slobody prejavu a predstavovalo urážku političkinej dôstojnosti.
Le Penová v roku 2012 skončila v prvom kole prezidentských volieb na treťom mieste. Prezidentom sa tedy stal Francois Hollande, ktorý v druhom kole porazil Nicolasa Sarkozyho.


Sociálna sieť Facebook spustila na svojej platforme novú spravodajskú službu s názvom Facebook News. Informovala o tom v sobotu stanica Sky News, podľa ktorej ide o ďalší pokus tohto mediálneho gigantu zameraný na podporu žurnalistiky.
Predmetná sekcia sa bude objavovať popri štandardnom zdroji správ v špeciálnom "spravodajskom okienku" venovanom výlučne novinárskym príspevkom.
Po tom, ako novú službu interne otestovali zamestnanci Facebooku, sa Facebook News v sobotu objaví "podskupine ľudí v Spojených štátoch", pričom v priebehu budúceho roka sa stane dostupnejšou širšiemu spektru používateľov tejto siete.
Šéf a zakladateľ Facebooku Mark Zuckerberg oznámil tento plán v apríli, tvrdiac, že tým chce podporiť spravodajské platformy zápasiace s problémami.
Projekt však medzitým získal i nálepku kontroverznosti, keďže jedným z vybraných prispievateľov bude krajne pravicová webstránka Breitbart.
Facebook News bude v prvej vlne testovania prinášať pôvodné reportáže z miestnych médií vo veľkých metropolitných oblastiach USA vrátane New Yorku, Los Angeles a Bostonu.
Sociálna sieť si v rozpore so svojou skoršou praxou najala novinárov a editorov, ktorí budú pre Facebook News dohliadať na organizáciu a výber správ.

Copyright © TASR 2019