2. 11. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Spojené štáty majú indície, že aktivity Ruska na sociálnych sieťach prehlbujú rozpory v Čile, ktorým otriasajú občianske nepokoje. Informovala o tom v piatok agentúra AP.
Úradujúci námestník amerického ministra zahraničných vecí pre záležitosti západnej hemisféry Michael G. Kozak tento týždeň v Kongrese uviedol, že ruské aktivity na sociálnych sieťach sú zamerané na podnecovanie násilia v Čile a sú zdrojom dezinformácií.
Námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov podľa agentúry Interfax tvrdenia Spojených štátov odmietol s tým, že sú účelové.
"Spojené štáty využívajú zložitú vnútropolitickú situáciu v Čile na pokusy o zneváženie zahraničnej politiky našej krajiny," povedal Riabkov.
Čile otriasli v uplynulých dňoch najhoršie občianske nepokoje za celé desaťročia. Pôvodne študentský protest proti zvýšeniu cien cestovných lístkov v metre v metropole Santiago sa rýchlo vymkol spod kontroly a demonštrácie prerástli do násilností, ktoré si vyžiadali už najmenej 20 obetí na životoch. Protestujúci sa búria proti nerovnosti, nízkym platom, slabým dôchodkom, nedostatku možností na vzdelávanie či proti korupcii.
Čilská vláda v stredu oznámila, že vzhľadom na pokračujúce nepokoje nebude organizovať summit Ázijsko-tichomorskej hospodárskej spolupráce (APEC) a klimatický summit OSN, ktoré boli naplánované v tejto krajine na november a december. 


Demonštranti v Hongkongu poškodili v sobotu priestory sídla čínskej štátnej tlačovej agentúry Sinchua a na jej priečelie nastriekali grafiti. Ide o prvý prípad útoku na čínsku tlačovú agentúru v priebehu mesiace trvajúcich protestov. Informovala o tom agentúra AP.
Miestne médiá priniesli zábery požiaru založeného v loby budovy patriacej Sinchue v hongkonskej štvrti Wan Čchaj, ako aj rozbitých vchodových dverí a okien či grafiti nastriekaného na priečelí sídla agentúry. Ešte predtým použila polícia v tej istej štvrti vodné delá a splzotvorný plyn, keď protestujúci hádzali na policajtov zápalné fľaše.
Demonštranti podľa denníka South China Morning Post tiež poškodili vstupnú časť jednej zo staníc metra a zdemolovali neďalekú prevádzku spoločnosti Starbucks. Polícia pri zásahoch zadržala niekoľko výtržníkov.
Protestujúci v Hongkongu často útočia na čínske banky a spoločnosti, ktoré sú podľa nich napojené na vládu v Pekingu. Tú demonštranti obviňujú z obmedzovania slobôd, ktoré im boli zaručené, keď Británia v roku 1997 odovzdala Hongkong Číne.
Copyright © TASR 2019



Americká technologická spoločnosť Apple včera spustila novú streamovacie službu Apple TV +, ktorá má konkurovať okrem iného online poskytovateľovi filmov Netflix alebo HBO GO. Firma uviedla, že službu rozbieha s mesačným rodinným predplatným 4,99 dolára (114,20 Sk), v Českej republike činí 139 korún.
Apple je odhodlaný staviť v Apple TV + na vlastnú tvorbu. Na úvod predstavuje seriál The Morning Show s Jennifer Aniston v hlavnej úlohe a seriálovej sci-fi dráma See. Šéf spoločnosti Tim Cook v septembri sľúbil, že každý, kto si zaobstará zariadenia od Apple, vrátane iPhonu, iPadu alebo počítačov, dostane ročné predplatné zadarmo.
Podľa informácií firmy je Apple TV + dostupná vo viac ako 100 krajinách a oblastiach. Programy Apple Originals budú titulkovanie alebo nadabované do takmer 40 jazykov a budú obsahovať skryté titulky alebo titulky pre nepočujúcich a nedoslýchavých. Seriály a filmy v Apple TV + budú v ôsmich jazykoch dostupné aj so zvukovými popisy.
Spoločnosť uvádza, že v Apple TV + môžete streamovať pôvodné relácie Apple Originals bez reklám a na vyžiadanie. Sľubuje tiež, že každý mesiac bude v Apple TV + uvádzať nový pôvodný obsah.
Predplatné zahŕňa prístup až pre šesť členov rodiny v rámci Rodinného zdieľania. Každý môže sledovať vysielanie na svojom vlastnom zariadení so svojim osobným Apple ID. Nie je teda nutné deliť sa o jeden užívateľský účet a jedno heslo. Jedno predplatné umožňuje streamovanie až na šiestich zariadeniach naraz.


Ľudia, ktorí ako deti prežili vyhladenie stredočeských Lidíc, kritizujú reportáž Českej televízie (ČT) aj Pamätník Lidice a prerušujú s ním spoluprácu. ČTK o tom informovala starostka Lidíc Veronika Kellerová, ktorá je vnučkou jednej z obetí vyhladenia obce. Reportáž sa zaoberala údajným udaním jednej z obyvateliek Lidíc niekoľko dní pred vypálením obce. Riaditeľka pamätníka Martina Lehmannová dnes ČTK povedala, že kvôli citlivosti témy a po dohode so zriaďovateľom pamätníka, ktorým je ministerstvo kultúry, vydajú pamätník a ministerstvo spoločné stanovisko budúci týždeň.
Reportáž odvysielaná v júni v relácii Reportéri ČT informovala o jednej z lidických žien, ktorá údajne udala židovskú ženu. Vystupuje v nej historik z Historického ústavu Akadémie vied ČR Vojtěch Kyncl a ako prameň informácií poslúžil zápis v pamätníku žandárskej stanice v Buštěhrade. V reportáži sa vyjadruje tiež riaditeľka pamätníka Lehmannová. Vyjadrenie Českej televízie ČTK zisťuje.
Niektoré deti, ktoré prežili tragédiu, boli po vyhladení obce v sirotinci Prahe-Krči a napríklad Mária Šupíková bola na prevýchovu v nemeckej rodine. Zhruba z 500 lidických obyvateľov vojnu neprežilo 340. Po ukončení vojny sa do vlasti vrátilo 143 lidických žien a 17 detí.
Lidické deti podali kvôli reportáži sťažnosť Rade pre rozhlasové a televízne vysielanie (RRTV) a nechcú sa už vyjadrovať do médií. Pred niekoľkými dňami poslali list s vyjadrením o prerušení spolupráce s pamätníkom ústavným činiteľom. Kritizujú v ňom aj reportáž v Českej televízii. Podľa nich bola nevyvážená, neobjektívna a neoverená.
"Sme presvedčené, že rozloženie príspevkov v priebehu dňa 77. výročia vypálenia Lidíc, ich zaradenie do jednotlivých relácií a hlavne voľba témy pre pripomenutie vypálenie Lidíc nemeckými nacistami v relácii Reportéri ČT v príspevku V predvečer tragédie, obsahujúceho nepravdivé a nedoložené výroky, značne poškodila občanov Lidíc, najmä preživšie Lidické deti a potomkov nacistických obetí, "uvádza sťažnosť lidických detí pre RRTV.
RRTV podnet po prerokovaní odložila s tým, že zdroje použité v reportáži sú doložené a spor je na úrovni historicko-vedeckého skúmania. V prípade, že bolo poškodené dobré meno konkrétnych osôb alebo bola šírená ohováranie, je podľa rady možné sa obrátiť na súd. S tým pamätníci nesúhlasia a chcú, aby ústavní činitelia "zjednali v štátnej organizácii Pamätník Lidice nápravu."
Kyncl dnes ČTK povedal, že pramene, ktoré boli v reportáži použité, má za autentické. "Keď ten zápis žandár napísal, tak ho napísal raz do žandárskej stanice do pamätníka, čo už samo o sebe má právnu validitu," uviedol Kyncl. Dodal, že na to žandár napísal ešte vlastný protokol, ktorý vložil do vyšetrovacích spisov, keď sa ešte nevedelo, prečo presne Lidice nacisti vypálili. Protokol má z druhej strany signatúry jeho nadriadených. Navyše sám četník nemohol zistiť židovský pôvod zatýkanie ženy, podľa Kyncla sa dal vyčítať z prihlášky na pobyt, ku ktorej ale nemal prístup.
Nezvyčajné podľa Kyncla tiež bolo, že sa po vojne nikto o osud jednej z obyvateľky Lidíc nezaujímal. "Nebola uvedená nikde v žiadnom zozname," povedal.
Kto bude mať záujem sa stretnúť s lidickými pamätníkmi, musí teraz podľa otvoreného listu kontaktovať starostku. Tá dohovorí rokovania s najmladším z lidických detí, Pavlom Horešovským, ktorý potom bude jednať so záujemcom, napríklad kvôli besede.
Vyhladenie Lidíc bolo súčasťou nemeckého teroru rozpútaného po atentáte na ríšskeho protektora Reinharda Heydricha. V Lidiciach žilo za druhej svetovej vojny okolo 500 obyvateľov, 10. júna 1942 zastrelili nacisti 173 lidických mužov. Ženy a deti najskôr strávili tri dni v telocvični kladenského gymnázia, potom boli deti od matiek oddelené. Ženy nacisti previezli do koncentračných táborov. Deti, ktoré neboli vybrané k ponemčená alebo presiahli jeden rok veku, skončili v poľskom Chelmne, kde je nacisti s najväčšou pravdepodobnosťou hromadne zavraždili plynom. Obec bola úplne zrovnaná so zemou.

Copyright © ČTK 2019