28. 10. 2019

Zomrel Robert Evans

Zomrel Robert Evans

Zomrel jeden z legendárnych filmových producentov Hollywoodu Robert Evans, ktorý stál pri zrode snímok ako sú Čínska štvrť, Maratónec, Rosemary má dieťatko či Krstný otec. Informovala o tom dnes agentúra AP. S odvolaním sa na Evansovej hovorkyňa Monique Moss uviedla, že filmár zomrel v sobotu vo veku 89 rokov.
Evans pri filme začínal v 50. rokoch minulého storočia ako herec, ale po natočení filmovej verzie Hemingwayovu románu Fiesta v roku 1957 svet strieborného plátna opustil, aby pomohol bratovi s jeho odevné firmou. Späť ho prilákala ponuka slávneho producenta Darryla F. Zanucka, ktorý mu v roku 1966 predložil kontrakt na natočenie troch filmov. Toho istého roku ho ako šéfa produkcie najalo štúdio Paramount
Práve v tomto štúdiu potom mal medzi rokmi 1966 a 1974 na starosti vznik radu kultových snímok aj kasových trhákov ako bola napríklad komédia Podivný pár s Jack Lemmon a Walterom Matthau, Zbohom mesto C. podľa predlohy Philipa Rotha alebo Love story, v ktorom hlavnú úlohu hrala jeho tretí manželka, herečka Ali MacGrawová. Ako šéfproducent štúdia dohliadal aj na realizáciu prvých dvoch dielov série Kmotr. Potom založil vlastnú produkčnú spoločnosť, ktorá pomohla na svet napríklad snímkam Mestský kovboj, Cotton Club alebo Dva Jakeova.
Podľa agentúry AP bol Evans dlhé desaťročia neprehliadnuteľnou postavou Hollywoodu a stelesnením už dávno neexistujúceho prístupu k filmovej tvorbe, kedy dostávali projekty zelenú na základe inštinktu a nie vďaka sofistikovaným prieskumom trhu.

Copyright © ČTK 2019