31. 10. 2019

Amnestie

Amnestie



Snímku si môžu návštevníci kín prvýkrát pozrieť vo štvrtok 31. októbra

Amnestie zachytávajú cez osudy hlavných postáv komplikovanosť doby pred Novembrom 89 vo vtedajšom Československu, kedy veľká časť ľudí totalitný režim nenávidela, ale zároveň s ním mnohí kolaborovali. Zobrazuje tiež chaos, ktorý nastal po páde režimu. Nie je v ňom núdza o akciu a napätie, ale predovšetkým vykresľuje ľudské charaktery a diskutabilné správanie a rozhodovanie jednotlivcov.

Mnohé scény sa natáčali v priestoroch RTVS v Mlynskej doline, napríklad vo vstupnej hale výškovej budovy, ktorá je síce niekoľko rokov uzavretá, ale upravila sa pre potreby filmovania. Akčné scény z väzenskej vzbury v Leopoldove s množstvom vojenskej techniky, pyrotechniky a s komplikovanými vizuálnymi trikmi zase vznikli vo väzniciach v Leopoldove a v Mladej Boleslavi.

Dôležitou súčasťou dokresľovania deja a celej atmosféry je hudba. Amnestie sú prvým česko-slovenským filmom, v ktorom zaznejú legendárny Depeche Mode. Fanúšikovia tejto britskej kapely spoznajú hneď dve – Somebody a To Have and To Hold, ktorá je súčasne ústrednou skladbou oficiálneho traileru. Titulnou piesňou je Pasážová revolta od Karla Kryla, ktorú nahral Symfonický orchester Slovenského rozhlasu so spevákmi Richardom Műllerom, Davidom Kollerom a Viki Olejárovou. Šesťdesiatčlenný orchester okrem toho vystupuje v samotnom filme. Ide o masovú scénu v divadle, v ktorej publiku počas slávnostného večera hrajú symfonickú báseň Má vlast od Bedřicha Smetanu.

Film Amnestie je inšpirovaný skutočnými udalosťami z obdobia Nežnej revolúcie a kontroverzným prepustením viac než 21.000 väzňov na pokyn nového prezidenta Václava Havla. Príbeh zachytáva svet kontrolovaný ŠtB, kde disidenti komunikujú pomocou tajných správ. Svet, v ktorom ľudia udávajú svojich rodinných príslušníkov a zároveň túžia po osobných výhodách a slobode. Fascinujúci zrod československej demokracie v novembri 1989 otvára nové možnosti pre všetkých. Platí to aj pre najkrutejšiu väznicu v Leopoldove, kde výbuch emócií prerastie do otvorenej vzbury.

„Snímka, ktorou si pripomíname 30. výročie Nežnej revolúcie, odkrýva tému, ktorej sa doteraz vo filmovom spracovaní nevenovalo, a to amnestiám prezidenta Havla. Hlavne mladšej generácii priblíži dobu, ktorú, našťastie, nemali šancu zažiť, ale iba o nej počuli z rozprávania, prípadne o nej niečo čítali,“ poznamenal televízny programový riaditeľ RTVS Marek Ťapák.

Predlohou k filmu bola kniha Radovana Dunaja „Amnestia, ktorá rozpútala peklo“. Režisérom je Jonáš Karásek v tandeme s kameramanom Tomášom Juríčkom. V hlavných úlohách sa predstavia Juraj Bača, Natália Germani, Aňa Geislerová, Marek Majeský, Marek Vašut, Jana Oľhová, Ján Jackuliak, Sáva Popovič či Gregor Hološka.

Amnestie vznikli v dielni produkčnej spoločnosti Azyl Production v koprodukcii s RTVS, HomeMedia Production, Českou televíziou a českou produkčnou spoločnosťou Endorfilm.