3. 12. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS




Ruský prezident Vladimir Putin podpísal zákon, ktorý vláde priznáva právo označovať blogerov, novinárov a používateľov sociálnych sietí za tzv. zahraničných agentov. Informovala o tom v utorok agentúra AP.
Osobnosti z oblasti kultúry a ochrancovia ľudských práv sa pritom minulý týždeň na Putina obrátili so žiadosťou, aby nepodpísal tento zákon, ktorý umožňuje za tzv. zahraničných agentov označovať aj fyzické osoby - blogerov, novinárov a používateľov sociálnych sietí -, ak sú títo jedinci financovaní zo zahraničia.
Autori internetovej výzvy ruskému lídrovi zdôraznili, že konkrétny občan nemôže dopredu odhadnúť možné dôsledky zákona pre svoju osobu. Návrh zákona podľa ich názoru ohrozuje základné ústavou garantované práva, pričom odporovať mu na súde bude prakticky nemožné.
Týmto zákonom sa rozširuje už existujúca legislatíva vzťahujúca sa na mediálne spoločnosti financované zo zahraničia.
Ide o zákon prijatý v roku 2017 ako odpoveď na rozhodnutie ministerstva spravodlivosti Spojených štátov, ktoré ruskú štátom financovanú televíziu RT označilo za zahraničného agenta.
Nový zákon sa vzťahuje na každého, kto bude šíriť obsah vyrábaný mediálnymi spoločnosťami, ktoré sú zaregistrované ako zahraniční agenti a sú platené zo zahraničia.
Prijatie zákona sa v Rusku stretlo s vlnou kritiky za to, že ešte viac obmedzí slobodu prejavu a štátu umožní tvrdé zákroky voči opozícii.



Vedúca delegácie Európskej únie na Malte, holandská europoslankyňa Sophie in 't Veldová, absolvovala v utorok stretnutie s maltským premiérom Josephom Muscatom a vyjadrila po ňom pochybnosti o dôveryhodnosti vlády. Informovala o tom tlačová agentúra AP.
Keď zákonodarkyňa Európskeho parlamentu Veldová vyšla zo sídla premiéra Muscata, pred budovou stáli protestujúci ľudia a skandovali heslá. Veldová počas toho vyhlásila: "Je ťažké si predstaviť, ako sa dá ešte obhájiť dôveryhodnosť tohto úradu."
Delegácia EÚ začala misiu v členskej krajine Únie na malom ostrove v Stredozemnom mori po tom, čo vyšetrovanie vraždy investigatívnej novinárky Daphne Caruanovej-Galiziovej naznačilo aj podiel vedúceho kancelárie premiéra, Keitha Schembriho, na tomto prípade. Schembri z funkcie následne odstúpil, ale akúkoľvek účasť na vražde odmietol.
Polícia zatkla popredného maltského podnikateľa Yorgena Fenecha ako podozrivého objednávateľa vraždy novinárky Caruanovej-Galiziovej, ktorú v októbri 2017 zabila bomba nastražená v jej aute.
Schembriho dal do súvislosti s vraždou práve Fenech.
Novinárka písala protikorupčný blog, viedla vyšetrovanie škandálu Panama Papers na Malte a bola tiež ostrou kritičkou maltskej vlády.
V súvislosti s prípadom sa očakáva takisto rezignácia maltského premiéra Muscata, ktorý čelí ostrej kritike za to, akým spôsobom vláda k vyšetrovaniu vraždy pristupuje.

Európska únia varovala Maltu pred akýmkoľvek "politickým zasahovaním" do vyšetrovania vraždy novinárky a ostrej kritičky vlády Daphne Caruanovej-Galiziovej z októbra 2017. V utorok to napísala tlačová agentúra AFP.
Česká podpredsedníčka Európskej komisie Věra Jourová v pondelkovom telefonáte s maltským ministrom spravodlivosti Owenom Bonnicim "naliehala, že vyšetrovanie sa musí uzavrieť bez akéhokoľvek politického zasahovania". O obsahu telefonátu informoval v utorok jej hovorca.
Jourová takisto "vyjadrila znepokojenie nad situáciou na Malte", dodal hovorca.
Telefonický rozhovor nasledoval deň po tom, čo maltský premiér Joseph Muscat vyhlásil, že v januári odstúpi z úradu. Kritizujú ho totiž za jeho osobné prepojenia na politikov zapletených do prípadu vraždy a tiež za to, akým spôsobom jeho vláda pristupuje k vyšetrovaniu zločinu.
Rodina novinárky v pondelok vyzvala políciu, aby vyšetrovala aj samotného Muscata pre obvinenia, že bráni spravodlivosti, lebo chráni kľúčové postavy v tomto prípade vrátane vedúceho svojej kancelárie Keitha Schembriho.
Novinárka Caruanová-Galiziová písala protikorupčný blog a viedla aj vyšetrovanie škandálu Panama Papers na Malte.
Polícia zatkla popredného maltského podnikateľa Yorgena Fenecha ako podozrivého objednávateľa vraždy novinárky a matky troch detí, ktorú v októbri 2017 zabila neďaleko jej domu bomba nastražená v jej aute.
Policajné vyšetrovanie naznačilo aj podiel vedúceho kancelárie premiéra Muscata, Schembriho, na tomto prípade. Schembri z funkcie následne odstúpil, ale akúkoľvek účasť na vražde odmietol.
Jourová, ktorá dohliada na stav práva v členských štátoch EÚ, v telefonáte zdôraznila, že na Malte "treba urobiť viac pre zachovanie nezávislého právneho systému".
Vedúca delegácie Európskej únie na Malte, holandská europoslankyňa Sophie in 't Veldová, absolvovala v utorok stretnutie s Muscatom a vyjadrila po ňom pochybnosti o dôveryhodnosti maltskej vlády. Keď zákonodarkyňa Európskeho parlamentu Veldová vyšla zo sídla premiéra Muscata, pred budovou stáli protestujúci ľudia a skandovali heslá. Veldová počas toho vyhlásila: "Je ťažké si predstaviť, ako sa dá ešte obhájiť dôveryhodnosť tohto úradu." Veldová preveruje pochybnosti o nezávislosti maltského súdnictva a aj tvrdenia o korupcii vo vláde.
Na návšteve Malty je celá delegácia europarlamentu, ktorá sa stretne s členmi novinárkinej rodiny a s policajným komisárom, potom sa v stredu vráti do Bruselu.

Copyright © TASR 2019


Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) považuje aplikáciu FaceApp a ďalšie mobilné aplikácie vytvorené v Rusku za "potenciálnu kontrašpionážnu hrozbu". Uviedli to v liste adresovanom americkému senátorovi Chuckovi Schumerovi, ktorý požiadal o preverenie spomínanej aplikácie. Zástupcovia FBI takisto uviedli, že podniknú patričné kroky, ak nájdu dôkaz o zasahovaní zo zahraničia prostredníctvom aplikácie. Predstavitelia FaceApp na vyjadrenie FBI zatiaľ nereagovali.
Aplikácia, ktorá používateľovi ukáže, ako by vyzeral v mladšom alebo staršom veku, pochádza z dielne firmy so sídlom v Petrohrade. Spoločnosť predtým uviedla, že neuchováva fotografie používateľov.
Schumer v júli požiadal o preverenie aplikácie, ktorá podľa neho predstavuje "ohrozenie národnej bezpečnosti a súkromia miliónov amerických obyvateľov".

Na Aljaške zatkli muža, ktorý zastrelil svoju mladšiu sestru po tom, ako si ho zablokovala alebo odstránila z priateľov na sociálnej sieti Facebook. Polícia z mesta Anchorage uviedla, že 27-ročný Moses Tony Crowe spáchal trestný čin počas Dňa vďakyvzdania po hádke s Amandou Rose Owen.
Polícia prišla do domu v Anchorage o 15:14 tamojšieho času po tom, ako ju upozornili na streľbu. Na mieste našli 23-ročnú ženu so strelným poranením v hornej časti tela. Zomrela po prevoze do neďalekej nemocnice.
Noviny Anchorage Daily News uviedli, že policajti v ten deň prijali dva telefonáty týkajúce sa prípadu. Najprv im volal muž, ktorý sa identifikoval ako strýko obete. Podľa vlastných slov počul ranu, keď pripravoval jedlo a následne našiel ženu, ktorá bola "v bezvedomí, no dýchala".
Potom volala na políciu stará matka páchateľa, ktorá bola zároveň svedkyňou celého incidentu. Ako objasnila, sedela na posteli a rozprávala sa s Owen, ktorá sedela na stoličke, pričom v náručí mala ročného syna. V tom prišiel do miestnosti Crowe, ktorého nahnevalo, že si ho sestra odstránila z priateľov alebo zablokovala na Facebooku. Vnuk potom vytiahol z vrecka zbraň, namieril a vystrelil. Stará matka uviedla, že muž predchádzajúcu noc pil alkohol a spal až do popoludnia.
Crowe po streľbe povedal starej matke, že "strávi zbytok života za mrežami" a požiadal ju, aby nevolala políciu s tým, že "on to tak nemyslel". Krátko po tom odišiel z domu. Na jeho zatknutí sa podieľal aj špeciálny tím SWAT.
Strelec vyšetrovateľom povedal, že sestru zabil nešťastnou náhodou, keď si "krútil zbraň okolo prsta". Kauciu stanovili na 500-tisíc dolárov (v prepočte približne 453-tisíc eur).


©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.