3. 12. 2019

Kauza zmenky TV Markíza

Kauza zmenky TV Markíza



Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Ján Šanta sa necíti byť bezprostredne ohrozený. Reagoval tak na medializované informácie o príprave jeho vraždy.
"Nie, necítim sa byť ohrozený bezprostredne," povedal v utorok novinárom s tým, že vzhľadom na "čerstvosť situácie" sa k informáciám o údajnej príprave jeho vraždy nemôže vyjadriť.
"Koncom novembra tohto roku vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) začal trestné stíhanie vo veci obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy v štádiu prípravy," uviedol hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka. Povedal tiež, že poškodeným je prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry. Podľa Denníka N ide o Šantu.
Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie sa polícia nechce bližšie vyjadrovať ani k samotnej veci či ku konkrétnym osobám.



Niekdajší konateľ spoločnosti Gamatex Pavol Varga vypovedal v utorok pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) na pojednávaní v kauze falšovania televíznych zmeniek. Sporné zmenky nikdy nevidel, ani o nich v roku 2000 nepočul.
„Nedržal som ich, nevidel som ich. Videl som fotokópie, ktoré boli zverejnené v médiách,“ uviedol Varga. Do Gamatexu ho priviedli podnikatelia Vincent Hegedüš a Marián Kolník. Kolník už v kauze zmeniek vypovedal, sporné zmenky taktiež nevidel.
Varga v 90. rokoch hľadal v „severských krajinách“ investora na kúpu 100-percentného podielu televízie Markíza prostredníctvom Gamatexu. Ten sa vtedy považoval za majiteľa Markízy po konflikte, keď ju v roku 1998 násilne obsadili. Suma, o ktorej sa mali baviť, bola okolo 300 až 350 miliónov slovenských korún.
To podľa obžalovaného Mariana K. potvrdzuje jeho verziu so zmenkami vzhľadom na to, že bol spor s Gamatexom urovnaný za 80 miliónov korún slovenských. To malo byť podľa obžalovaných málo, a tak vznikol nápad na sporné zmenky.
Vypovedať mala aj jeho manželka Katarína Vargová. O nej sa však vyjadril, že bola v Gamatexe iba formálne, a tak sa obhajoba spolu s prokurátorom zhodli, že od jej výsluchu môžu upustiť.
Obžalovaní Marian K. a Pavol R. podľa obžaloby prokurátora po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom Á., ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky. Mali ich predložiť ako prílohy na vydanie platobných rozkazov.
Marian K. čelí obžalobe v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a v kauze spoločnosti Gatex z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Pavol R. je obžalovaný z objednávky vraždy Sylvie Klaus-Volzovej
.


Copyright © TASR 2019
 

Podnikateľ a bývalý predstaviteľ niekdajšieho ministerstva privatizácie Ivan Beňačka bol dnes ako svedok predvolaný svedčiť v rámci kauzy údajného falšovania zmeniek v hodnote desiatok miliónov eur. Do budovy bratislavského Ústavu na výkon väzby sa však dostavil bez preukazu totožnosti, preto ho na pojednávanie nechceli vpustiť. Keďže sa jeho totožnosť nepodarilo Zboru väzenskej a justičnej stráže overiť, musel ísť na najbližšiu policajnú stanicu. Ak preukáže svoju totožnosť, súd ho bude môcť vypočuť. Beňačku v minulosti odsúdili za to, že v mene bývalého predsedu vlády Vladimíra Mečiara vymáhal peniaze od viacerých podnikateľov.


©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.