26. 3. 2020

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS

Istanbulská prokuratúra v stredu informovala, že pripravila obvinenie proti 20 podozrivým z vraždy saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího. Obvinenie sa týka aj bývalého zástupcu riaditeľa saudskoarabskej tajnej služby a bývalého poradcu z kráľovského paláca. Informovala o tom v stredu agentúra Reuters.
Agentúra AFP dodala, že obvinených budú súdiť v neprítomnosti. Termín súdneho procesu zatiaľ prokuratúra neoznámila. Príslušný prokurátor však už vydal zatýkacie rozkazy na podozrivé osoby, ktoré sa nenachádzajú v Turecku.
Chášukdžího vražda, ku ktorej došlo v októbri 2018 v budove saudskoarabského konzulátu v Istanbule, vyvolala pobúrenie po celom svete a veľmi poškodila povesť saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána.
Niektoré západné vlády, ako aj americká tajná služba CIA, prišli s podozrením, že novinárovo zabitie nariadil práve korunný princ, čo však Saudská Arábia rozhodne odmieta.
Podľa Reuters istanbulská prokuratúra deklarovala, že niekdajší námestník šéfa saudskoarabskej rozviedky Ahmad Asírí a bývalý poradca korunného princa Saúd Kahtání budú obvinení z toho, že "podnecovali k úmyselnému a obludnému zabitiu, ktoré spôsobilo mučenie".
Ďalších 18 ľudí bude obvinených z vykonania brutálnej vraždy tohto novinára, ktorý žil v USA, kde svojimi článkami prispieval do denníka The Washington Post.
Podľa agentúry AFP hrozí obvineným doživotie, ak ich súd uzná za vinných.
Obvinenia sú založené na analýze záznamov z mobilných telefónov podozrivých osôb, záznamov o ich vstupe na územie Turecka a ich odchode z neho a o ich prítomnosti na konzuláte, ale aj na svedeckých výpovediach a analýze Chášukdžího mobilu, notebooku a iPadu.
Reuters podľa svojej správy požiadal o vyjadrenie k vývoju v kauze aj ministerstvo pre informácie Saudskej Arábie, ktoré však zatiaľ neodpovedalo.
Saudskoarabský súd vlani v decembri v kauze Chášukdžího vraždy odsúdil päť ľudí na trest smrti a troch na tresty väzenia. Tamojšia prokuratúra však uviedla, že neexistujú dôkazy, ktoré by s vraždou spájali Kahtáního. Súd zamietol aj obvinenia proti Asírímu.
Turecko bolo nespokojné s výsledkami vyšetrovania saudskoarabských úradov a viedlo vlastné vyšetrovanie prípadu.

Začiatok súdneho procesu so 14 osobami obvinenými z napomáhania džihádistom, ktorí v januári 2015 zaútočili na redakciu satirického časopisu Charlie Hebdo a ďalšie miesta v Paríži, odložili na neurčito v dôsledku pandémie koronavírusu a opatreniam, ktoré na zamedzenie šírenia nákazy prijali vo Francúzsku. Informovala o tom v stredu agentúra AFP.
Sudca, ktorý mal predsedať pojednávaniu pôvodne naplánovanému na 4. mája, vydal nariadenie, v ktorom uviedol, že prísne obmedzenia o domácej izolácii znemožňujú, aby sa na súde v tomto termíne zúčastnili "všetky strany, svedkovia i experti" a aby boli pre nich zaistené nevyhnutné ochranné opatrenia.
Nový termín začiatku procesu nateraz nestanovili, avšak prokuratúra uviedla, že ho zrejme posunú až na jeseň.
Prokuratúra nedávno informovala, že celý proces sa bude nakrúcať. Takáto praktika je vo Francúzsku bežne zakázaná, avšak výnimka platí pre prípady, ktorých archivácia je pre tamojšiu justíciu považovaná za dôležitú, uvádza AFP.
Pri zmienených parížskych útokoch prišlo o život dovedna 17 ľudí. Bratia Chérif a Said Kouachiovci najskôr zabili 7. januára 2015 v kanceláriách Charlie Hebdo 12 ľudí. V priebehu nasledujúcich dvoch dní tretí ozbrojenec Amedy Coulibaly zastrelil mladú policajtku a zabil aj štyroch ľudí v židovskom supermarkete. Všetkých troch ozbrojencov, ktorí sa prihlásili k oddanosti džihádistickým skupinám, zastrelili policajti.
Štrnásti podozriví sú obvinení z poskytnutia logistickej podpory páchateľom. Jedenásti z nich sú momentálne vo väzbe.
Traja ďalší však majú byť súdení v neprítomnosti. Je medzi nimi aj Coulibalyho niekdajšia priateľka Hayat Boumedienneová, o ktorej francúzske úrady tvrdia, že ešte počas útokov odišla do Iraku či Sýrie. Pred spravodlivosťou ušli okrem nej aj ďalší dvaja podozriví, bratia Mohamed a Mehdi Belhoucineoví, ktorí odišli z Francúzska taktiež tesne pred zmienenými útokmi. Podľa dosiaľ nepotvrdených správ všetci traja zahynuli pri náletoch na pozície militantnej organizácie Islamský štát.



Copyright © TASR 2020

V krajinách, ktoré zaviedli prísne opatrenia a zákazy vychádzania v súvislosti so šírením nového koronavírusu, zaznamenal Facebook výrazný nárast využívania služieb naprieč svojimi platformami. Informuje o tom spravodajský portál BBC.
V Taliansku, ktoré je jednou z najzasiahnutejších krajín a zaviedlo tiež jedny z najprísnejších reštrikcií, bol pritom nárast najvýraznejší, keď sociálna sieť počas uplynulého mesiaca zaznamenala o vyše tisíc percent viac skupinových videohovorov. Okrem toho tiež z krajiny hlásia 70-percentné zvýšenie času stráveného na aplikáciách, ktoré vlastní Facebook.
Celkovo sa pritom podľa spoločnosti v najzasiahnutejších krajinách zvýšilo využívanie posielania správ na všetkých jej platformách v priemerne o 50 %. Facebook vlastní Instagram aj populárnu aplikáciu WhatsApp.
Spoločnosť však upozornila, že zvýšené využívanie týchto služieb ju neochráni pred očakávaným prepadom digitálnej reklamy po celom svete.
Facebook zároveň robí kroky, aby sieť vydržala zvýšený nápor používateľov v čase, keď je množstvo ľudí vnútri a pracuje z domu. "Udržanie stability počas špičiek je náročnejšie, ako zvyčajne, keďže väčšina našich zamestnancov pracuje z domu. Každý deň zaznamenávame rekordy," uviedla spoločnosť v stanovisku.
Facebook už pritom znížil kvalitu videí v Európe, aby pomohol znížiť požiadavky na poskytovateľov internetu. Podobné kroky ohlásili aj Amazon, Apple TV+ a Netflix.


©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.