26. 3. 2020

Zomrel Zdeněk Kaloč

Zomrel Zdeněk Kaloč

Zomrel režisér a dramatik Zdeněk Kaloč, po desiatky rokov spätý najmä s činohry Národného divadla Brno. Bolo mu 81 rokov, patril k držiteľom Ceny mesta Brna. Informáciu Českého rozhlasu potvrdila ČTK hovorkyňa činohry Gabriela Kodysová. Divadlo podľa nej vyvesí čierny prápor.

Rodák z Ostravy vyrastal vo Frýdku-Místku, vyštudoval DAMU v Prahe. V roku 1961 nastúpil do svojho prvého angažmánu v vtedajšom Divadle Julia Fučíka na brnenskom výstavisku. V polovici 60. rokov zakotvil v Mahenovej činohre, ktorá je dnes súčasťou Národného divadla Brno.

Režisér a dramatik Zdeněk Kaloč zomrel 26. marca 2020 vo veku 81 rokov. Po desiatky rokov bol spätý najmä s činohrou Národného divadla Brno, patril k držiteľom Ceny mesta Brna. Kaloč často inscenoval ruských autorov, Čechova, Gogoľa a Dostojevského. Venoval sa aj českému klasickému repertoáru, napríklad dielu Gabriely Preissovej, a súdobým hrám. Teatrologovia pripomínajú tiež jeho inscenácie hier Williama Shakespeara, napríklad Hamleta.

Okrem domovskej scény v Brne režíroval Kaloč tiež v Prahe, napríklad v Divadle na Vinohradoch, Ostrave, Plzni, ale aj v zahraničí. Hru bratrov Čapkov Zo života hmyzu inscenoval v Osle, Haškovho Švejka vo Voroneži. Pôsobil tiež ako operný režisér, známe sú jeho inscenácie opier Leoša Janáčka. Pracoval aj pre televíziu.


2020 © ČTK Copyright