25. 3. 2020

Zomrel Terrence McNally

Zomrel Terrence McNally


Americký dramatik Terrence McNally, ktorý ako jeden z prvých úspešných autorov na doskách divadiel urobil bežnými homosexuálne postavy, podľahol dnes komplikáciám spojeným s nákazou koronavírusu. Uviedla to agentúra AFP s odvolaním na McNallyho agenta. Dramatik mal 81 rokov.
"Potvrdzujem túto smutnú správu: Terrence McNally zomrel," uviedol agent Matt Polk. Dramatik podľa neho zomrel v nemocnici v Sarasote na Floride. Z rakoviny pľúc sa síce vyliečil, ale stále trpel chronickým pľúcnym ochorením, spresnil Polk.
McNally môže byť publiku známy ako libretista muzikálov Ragtime, Donaha! či Chyť ma, či na to máš. Jeho komornú hru pre dvoch hercov Frankie a Johnny preslávil rovnomenný film s Al Pacinom a Michelle Pfeifferovou. 
Terrence McNally získal štyri divadelné ceny Tony, naposledy vlani za celoživotné dielo.
AFP pripomenula, že dramatik sa netajil svojou homosexualitou, písal o nepriateľstvo proti homosexuálom a o AIDS. Na začiatku tisícročia vyvolala škandál jeho hra Corpus Christi, v ktorej Krista pojal ako homosexuála, zvedeného Judášom.
Pre Broadway začal písať už vo veku 23 rokov, ale naozaj známym sa v Spojených štátoch stal až o štvrť storočia neskôr.
Terrence McNally je jednou z prvých slávnych osobností, ktorá podľahla chorobe COVID-19, vyvolané koronavírusy, poznamenala AFP. Pripomenula, že choroby v Paríži podľahol vo veku 86 rokov kamerunský saxofonista Manu Dibango, považovaný za legendu afrického jazzu.
2020 © ČTK Copyright