27. 3. 2020

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


V Bielorusku zadržali šéfredaktora internetového periodika Ježednevnik (v preklade Denník, https://Ej.by) Sergeja Sacuka. S odvolaním sa na tlačovú službu Bieloruského združenia novinárov (BAŽ) o tom informovala agentúra Interfax.
Podľa BAŽ novinára v stredu večer zadržali pracovníci finančného odboru Výboru štátnej kontroly (KGK). Následne ho podrobili výsluchu.
Redakcia Ej.by uviedla, že Sacuk je údajne podozrivý z prijatia úplatku v súvislosti so zverejnením informácií o korupcii na bieloruskom ministerstve zdravotníctva.
Novinárova dcéra pre spravodajský server Naviny.by uviedla, že úrady ich odmietli informovať o príčine zadržania a mieste, kde sa jej otec nachádza. Obvinenie voči nemu zatiaľ nevzniesli,
Tlačová služba KBK odmietla prípad komentovať.
Periodikum Ježednevnik je v Bielorusku známe svojimi investigatívnymi článkami, z ktorých posledné sa týkali dodávok v Bielorusku neregistrovanej vakcíny Eupent.



Egyptské úrady prinútili novinárku britského denníka The Guardian opustiť krajinu po tom, ako informovala o vedeckej štúdii, podľa ktorej má Egypt pravdepodobne výrazne viac prípadov nákazy koronavírusom, ako bolo v krajine oficiálne potvrdených. Informoval o tom vo štvrtok na svojej webovej stránke denník The Guardian.
Novinárka Ruth Michaelsonová žila a pracovala v Egypte od roku 2014.
"Minulý týždeň mi miestne úrady odobrali novinársky preukaz a žiadali, aby som opustila krajinu," napísala Michaelsonová na Twitteri. "Všetko pre jeden článok o ochorení COVID-19, v ktorom som spomenula výskum od vedcov z Univerzity v Toronte," napísala.
Novinárka 15. marca uverejnila v novinách The Guardian článok odkazujúci na výskum špecialistov na infekčné choroby z Univerzity v Toronte a na ďalšie zdroje, ktoré poukazovali na to, že Egypt má zrejme výrazne vyšší počet prípadov nákazy, než tamojšia vláda potvrdila.
V článku Ruth Michaelsonovej sa písalo o tom, že Egypt už začiatkom marca mohol mať 6000 až 19.000 prípadov nákazy. Vláda v Káhire pritom v tom čase oficiálne priznávala len tri prípady.
Michaelsonovú a ďalšieho novinára egyptská tajná služba obvinila zo zverejnenia nespoľahlivých informácií a šírenia paniky.
Egyptské úrady žiadali, aby The Guardian predmetný článok stiahol alebo uverejnil oficiálne ospravedlnenie. Denník egyptským úradom poskytol možnosť poprieť informácie zo sporného článku v liste, obsah ktorého by bol následne zverejnený. Káhira však na túto ponuku nereagovala.
Michaelsonovú si predvolal egyptský úrad, ktorý má na starosti vydávanie víz. Novinárka, ktorá má aj nemecké občianstvo, však uviedla, že nemeckí diplomati v Káhire jej povedali, aby na úrad za žiadnych okolností nešla. Podľa diplomatov jej totiž hrozilo zatknutie a preto jej odporučili, aby z krajiny odletela. Väčšina letov však bola plne obsadená turistami, ktorí sa snažili odcestovať z Egypta.
Ruth Michaelsonová nakoniec odletela do Nemecka 20. marca.
Británia po vyhostení Michaelsonovej nemá v Egypte už žiadneho novinára pôsobiaceho na plný úväzok. Egyptské úrady už v roku 2018 hrozili vojenským súdom britskej novinárke Bel Trewovej a vyhostili ju z krajiny, pripomína The Guardian.
V Egypte k 26. marcu evidujú 495 prípadov nákazy koronavírusom a 24 úmrtí.


Copyright © TASR 2020

Anglický spevák, klavirista a skladateľ Elton John bude hostiť virtuálny benefičný koncert, ktorého cieľom je poskytnúť pomoc a zábavu Američanom počas pandémie nového koronavírusu. Hodinový špeciál s názvom Fox Presents the iHeart Living Room Concert For America bude pozostávať aj z vystúpení ďalších hviezd ako Backstreet Boys, Billie Eilish, Alicia Keys, Billie Joe Armstrong z kapely Green Day, Mariah Carey či Tim McGraw, ktoré ich nahrajú u seba doma.
Umelci koncertom vzdajú hold zdravotníkom, záchranárom a miestnym hrdinom, ktorí sú vystavení ochoreniu, aby pomohli druhým. Zároveň týmto krokom povzbudzujú divákov a diváčky, aby podporili dve charitatívne organizácie pomáhajúce obetiam nového koronavírusu a záchranárom - Feeding America a First Responders Children’s Foundation.
Koncert odvysiela v nedeľu večer televízia Fox, a to v rámci tradičného vysielania aj na digitálnych platformách. Zároveň ho budú vysielať aj rozhlasové stanice spoločnosti iHeartMedia a bude dostupný aj na aplikácii iHeartRadio.




©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.