17. 4. 2020

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Taliansky tenorista Andrea Bocelli svojím emocionálnym vystúpením na Veľkonočnú nedeľu, streamovaným naživo prostredníctvom internetového serveru YouTube z ľudoprázdnej milánskej katedrály, vytvoril rekord v sledovanosti. Jeho 24-minútový sólový koncert v jednom momente súbežne pozeralo vyše 2,8 milióna divákov.
Podľa spoločnosti YouTube so sídlom v Kalifornii ide o najväčšie publikum, aké kedy na tejto online platforme prilákal priamy prenos z podujatia klasickej hudby, informoval v stredu magazín People. Bocelli svoj koncert venoval talianskemu obyvateľstvu, ktoré sa v dôsledku pandémie COVID-19 musí prispôsobovať prísnym karanténnym opatreniam.
Videozáznam z koncertu Music for Hope - Live from Duomo di Milano (Hudba pre nádej - naživo z Milánskeho dómu) má odvtedy na YouTube už vyše 36 miliónov zhliadnutí.
Bocelli, ktorého sprevádzal iba organista Emanuele Vianelli, odspieval päť starostlivo vybraných sakrálnych skladieb, špeciálne upravených pre sólový hlas a organ: Panis angelicus (César Franck), Ave Maria (Johann Sebastian Bach/Charles Gounod), Sancta Maria (Pietro Mascagni), Domine Deus (Gioachino Rossini).
Poslednú skladbu Amazing Grace od Johna Newtona predviedol tenorista iba sám pred katedrálou, čelom k opustenému námestiu, ktoré zvyčajne brázdia húfy ľudí. Počas piesne sa pripojil orchestrálny podklad.
"Som dojatý a potešený ohromnou reakciou, ktorú sme vôbec nečakali. Pre umelca je takéto podujatie dôvodom pre celoživotnú obetu, pre veriaceho a katolíka - ako som ja - je to ďalšie potvrdenie milostivého úsmevu, ktorým Boh obdarúva svoje deti," uviedol Andrea Bocelli (61) v oficiálnom vyhlásení.
Miláno je metropolou severotalianskeho regiónu Lombardsko, ktorý je spomedzi všetkých krajov Talianska najviac postihnutý pandémiou COVID-19. V krajine podľa stredajších správ zaznamenali už 21.645 súvisiacich úmrtí, nakazených je aktuálne 105.418 ľudí. V intenzívnej starostlivosti je 3079 pacientov, 27.273 osôb je hospitalizovaných.


Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) spustila prostredníctvom aplikácie Facebook Messenger chatovaciu službu, ktorá má za cieľ bojovať proti dezinformáciám o koronavíruse SARS-CoV-2. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA.Nová funkcia chatbot je rozšírením služby Health Alert, ktorú WHO spustila v marci tohto roku. Health Alert umožňuje získať správy o koronavíruse a prostredníctvom komunikačnej aplikácie WhatsApp ju využíva už viac ako 12 miliónov ľudí.
Rozšírením aplikácie na Facebook Messenger a ďalšie komunikačné kanály by prístup k aplikácii Health Alert mohlo získať ďalších až 4,2 miliardy ľudí, uvádza WHO na svojej oficiálnej webovej stránke.
Interaktívna aplikácia je k dispozícii v angličtine, arabčine, francúzštine a španielčine a dá sa k nej pripojiť prostredníctvom odkazu na facebookovej stránke WHO. Komunikácia prostredníctvom aplikácií tohto druhu podľa WHO vzrástla v mnohých oblastiach, ktoré sú najviac postihnuté nákazou, o viac ako 50 percent.




Facebook začne upozorňovať používateľov, ktorí zdieľali a komentovali príspevky s dezinformáciami o koronavíruse alebo na ne reagovali. Spoločnosť to oznámila vo štvrtok, píše agentúra AP.
Používateľov, ktorí s takýmito príspevkami prídu do kontaktu, Facebook odkáže na overené informácie o víruse od Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).
Mechanizmus by mal fungovať v najbližších týždňoch. Týkať sa bude iba tých príspevkov, ktoré moderátori uznajú za dezinformácie a vymažú.
Facebook a iné sociálne siete kritici obviňujú z nedostatočných krokov voči šíreniu dezinformácií o koronavíruse.
Internetový gigant už zakázal reklamy na lieky či vakcíny na COVID-19. Stále totiž žiadne neexistujú. Spoločnosť takisto sľúbila upraviť algoritmy tak, aby sa k používateľom dostali najmä overené informácie od zdravotníckych organizácií.
Na sociálnej sieti sa však aj naďalej objavujú fotografie či príspevky propagujúce neoverené liečebné metódy a produkty. Príspevok o oxide chloričitom, ktorý údajne ničí vírus SARS-CoV-2, videlo viac ako 200.000 používateľov.
Organizácia Avaaz, ktorá sa venuje nepravdivým informáciám na Facebooku, uviedla, že okolo 100 nepravdivých príspevkov o koronavíruse videli milióny používateľov aj po tom, ako ich sociálna sieť označila za dezinformácie.
Avaaz uvádza, že algoritmy Facebooku nestíhajú dezinformácie o koronavíruse zaznamenávať.

Skutočnosť, že spoločnosť Facebook sa rozhodla na svojej platforme zintenzívniť úsilia v boji proti škodlivým dezinformáciám v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu, je dobrá správa. Uviedla to vo štvrtok v správe pre TASR podpredsedníčka Európskej komisie (EK) pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová.
Facebook vo štvrtok popoludní oznámil, že už v najbližších týždňoch bude informovať svojich užívateľov o tom, či šírili nepravdivé informácie o koronavíruse. V prípade, že Facebook zistí, že niekto šíri dezinformácie o chorobe COVID-19, označí, že sa mu takéto správy páčili alebo reaguje na ne a komentuje príspevky so "škodlivými dezinformáciami" o víruse, týchto užívateľov nasmeruje na stránku o mýtoch o koronavíruse, ktoré odhalili a vyvrátili experti zo Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).
Skutočnosť, že sociálne médiá sú zaplavené dezinformáciami a rôznymi mýtmi o šírení koronavírusu, si uvedomuje aj Európska komisia. Podpredsedníčka EK Jourová sa začiatkom apríla stretla so zástupcami spoločností ako Mozilla, Google, Microsoft, Twitter, YouTube či Facebook a snažila sa s nimi dohodnúť, aby sami aktívne vyhľadávali škodlivé informácie a tam, kde bude jasné, že sú nebezpečné pre zdravie, ich odstránili. V tomto kontexte ocenila štvrtkové vyhlásenie spoločnosti Facebook.
"Oceňujem, že Facebook na svojej platforme zintenzívňuje svoje úsilie v boji proti škodlivým dezinformáciám. V posledných týždňoch sme o tom diskutovali dvakrát, takže som rada, že tieto rozhovory prinášajú ovocie a že kroky, ktoré podnikol Facebook, prinesú konkrétne výsledky. Budeme však potrebovať väčšiu transparentnosť a lepší prístup k údajom, aby vedci mohli v plnom rozsahu overiť rozsah a dosah nepravdivého obsahu a aby sme mohli posúdiť činnosť Facebooku z hľadiska verejného zdravia a základných práv," opísala situáciu česká eurokomisárka.
Upozornila na obavy exekutívy EÚ, že v období pandémie sa cez internet šíri veľký objem škodlivého obsahu a dezinformácií. Vysvetlila, že aj keď je prioritou EK podpora a usmernenie úsilia internetových platforiem na boj proti pandémii, zároveň ide o ďalší dôkaz, že EÚ musí zintenzívniť svoje úsilie zamerané na zmiernenie hrozieb pre verejné zdravie a bezpečnosť, ako aj na boj proti dezinformáciám a "škodlivým aktérom", ktorí manipulujú s informačným priestorom.
"Je to otázka verejného zdravia, geopolitiky a samotnej podstaty našej európskej demokracie. Musíme sa zamerať nielen na platformy, ale na všetky fronty vrátane lepšieho monitorovania a zisťovania, zapojenia občianskej spoločnosti a zlepšenia spolupráce medzi členskými štátmi," odkázala Jourová. A dodala, že z krátkodobého hľadiska EK pracuje na riešení výzvy Európskej rady z 26. marca, podľa ktorej EÚ musí dôraznejšie čeliť šíriacim sa dezinformáciám transparentnou, včasnou a faktickou komunikáciou s občanmi.



Copyright © TASR 2020

Konšpiračné teórie o spojitosti medzi mobilnou sieťou piatej generácie (5G) a chorôb covid-19 sa rýchlo prelieva mimo virtuálne sféru a už v niekoľkých európskych krajinách v poslednej dobe úrady zaznamenali útoky vandalov na telekomunikačné antény. V dnešnej reportáži o novom fenoméne to uvádza denník Financial Times (FT), ktorý spomína výtržnosti v Británii, Holandsku, Írsku a na Cypre. V Spojenom kráľovstve, kde vlna incidentov začala, už sa údajne objavilo skoro 60 podpaľačských útokov na vysielača.
Nepodložené tvrdenia o negatívnom zdravotnom účinku technológie 5G bolo možné pozorovať už pred začiatkom krízy okolo covid-19. Podľa FT sa potom v januári na internetových platformách začali šíriť sprisahanecké teórie, ktoré tieto dve veci dávajú do súvislosti. Ich zástancovia majú za to, že covid-19 buď priamo spôsobujú frekvencie využívané novou bezdrôtovou technológiou, alebo že tento typ signálu oslabuje imunitný systém človeka.
Ako napísala agentúra Reuters, podľa vedcov, telefónnych operátorov či vládnych činiteľov nemajú podobné teórie s realitou nič spoločné. "Je to úplne absurdné, nepravdivé, a úprimne povedané úsmevné. Pardon, odpoveď je vcelku jednoduchá: 5G nemá žiadny vplyv na imunitný systém," reagoval na otázku ohľadom šíriacich sa konšpirácií imunológ a poradca americkej vlády Anthony Fauci.
"Vlastne áno, mohlo by vás to nakaziť," žartoval tento týždeň reportér BBC Fergus Walsh špecializujúca sa na zdravotnícku problematiku. "Keby niekto, kto sa nakazil koronavírusy, kýchnul na svoju ruku, potom si ruku utrel o telefónne anténu a vy by ste potom išli a dotkli sa tej antény a následne si siahli na tvár. To je jediný spôsob, ako by vás mohla mobilná anténa 5G nakaziť koronavírusy, "vyhlásil.
Konšpiračné teórie sa však aj za prispenia viacero celebrít neustále šíri a následky teraz začínajú byť pociťované za hranicami facebookových skupín alebo diskusií na twitteri. FT píše, že v Británii už bolo zapálené skoro 60 vysielačov, ďalšie dva tento týždeň niekto zničil v regióne Donegal na severe Írska, v cyperskom Lemesos sa na jednu anténu vrhlo hneď 18 ľudí.
V Holandsku už úrady registrujú 11 podobných incidentov. V meste Almere neďaleko Amsterdamu v pondelok hasiči počas jediného večera vyrážali k dvom zapáleným telefónnym anténam. "Hoci ani jeden z vysielačov v Almere nie je opatrený žiadnym telekomunikačným vybavením 5G, a jeden bol dokonca určený len pre potreby krízových zložiek, úrady čoskoro došli k záveru, že plamene zapálili vandali konajúce v mene zvláštne teórie: že siete piatej generácie prispeli ku Koronavirové pandémiu , "opisuje FT.
"Je to veľmi nebezpečná situácia. Títo ľudia útočia na životne dôležitú infraštruktúru," povedal zástupca holandského telekomunikačného sektora Rob Bongenaar. Britská vetva operátora Vodafone zase varovala pred "nebezpečnou klamstiev" ohrozujúce životy; reagovala tak na skutočnosť, že na Veľkú noc sa neznámy páchateľ pokúsil zničiť anténu stojaci v blízkosti poľnej nemocnice v Birminghame.
Vyhlásenie vyvracajúce súvislosť medzi šírením koronavírusy a mobilnými sieťami už vydala aj Svetová zdravotnícka organizácia, reagujú aj prevádzkovatelia sociálnych médií. Platforma YouTube pridala do svojich zásad zákaz videí, ktoré naznačujú, že technológia 5G spôsobujú príznaky covid-19, zatiaľ čo Facebook sa rozhodol zo svojej siete mazať "nepravdivé tvrdenia spájajúcej koronavírus a 5G".
Tieto kroky ale podľa FT nezastavili šírenie sprisahanecké teórie, ktorá slávi úspech aj na iných platformách, ako je napríklad TikTok, kde používatelia zdieľajú krátke videá. Z tejto aplikácie sa podľa Hanny Linderstovej, ktorá stojí na čele švédskej spoločnosti Earhart Business Protection Agency mapujúci dezinformácie na internete, postupne stáva "veľmi mocný nástroj" zástancov sprisahaneckých teórií Cilic na mladých ľudí.
Pôvod výmyslov o 5G zatiaľ nie je príliš objasnený rovnako ako dôvody, prečo sa im aktuálne v Európe toľko darí. Linderstová sa domnieva, že úlohu v tomto smere pravdepodobne zohráva aj karanténa obyvateľstva. "Ľudia sa naozaj bojí a zároveň sa veľa zaujímajú," uviedla. V čase krízy podľa nej verejnosť pátra po odpovediach a 5G je "veľmi jednoduchá odpoveď".


2020 © ČTK Copyright


Aplikácia TikTok zaviedla nové pravidlá, podľa ktorých budú môcť priame správy posielať a prijímať len osoby staršie ako 16 rokov. Ako uvádza BBC, je to prvý prípad v celosvetovom meradle, keď veľká sociálna platforma zablokovala súkromné správy pre tínedžerov.
Britský regulátor pre komunikáciu Ofcom uviedol, že vlani využívalo TikTok 13 percent ľudí vo veku od 12 do 15 rokov. Kritici tvrdia, že nové pravidlá nezastavia deti v tom, aby naďalej klamali o svojom veku.
TikTok ozrejmil, že všetci, ktorých sa opatrenia dotknú, dostanú upozornenie a 30. apríla stratia možnosť využívať priame správy. Všetci používatelia budú môcť naďalej verejne komentovať príspevky. Limit je založený na dátume narodenia, ktorý osoby zadávajú pri vytváraní si profilu. Tieto údaje však firma nijako nepreveruje a systém je založený na dôvere. "Zaujímavé na tomto prípade je, že TikTok používajú najmä tínedžeri," uviedol konzultant pre sociálne médiá Matt Navarra a dodal, že firma sa rozhodla pre "odvážny krok".
"Zločinci využívajú súčasnú klímu, keď deti trávia viac času online. Je však možné vykonať proaktívne kroky a spraviť webstránky bezpečnejšie," povedal Andy Burrows z organizácie zameranej na prevenciu týrania detí NSPCC.
Predstaviteľ Children's Charities' Coalition on Internet Safety (CHIS) John Car vyhlásil, že tento krok TikToku nemá veľký zmysel, keď nemá nástroje na overenie skutočného veku používateľov.


©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.