17. 4. 2020

Zomrel Ladislav Šidelský

Zomrel Ladislav Šidelský


RTVS prijala s veľkým zármutkom správu o úmrtí jedného zo zakladateľov košického televízneho štúdia vtedajšej Československej televízie Ladislava Šidelského. Dlhoročný televízny kameraman a režisér zomrel vo štvrtok 16. apríla vo veku nedožitých 86 rokov. Jeho charizmatickú osobnosť si RTVS pripomenie dnes o 18:00 na Dvojke v dokumente Celý život za kamerou režiséra Jozefa Puchalu a následne v autorskom dokumente Ladislava Šidelského Šla maliarka krajom.

Ladislav Šidelský začínal ako kameraman v Bratislave, na konci päťdesiatych rokov spoluzakladal košickú redakciu televízneho spravodajstva, neskôr pracoval v redakcii publicistiky a dokumentu. Bol všestranným kameramanom, čo sa naplno odrazilo aj v jeho práci. S kamerou na pleci vyliezol na Lomnický štít, alebo sfáral do bane, nakrúcal inscenácie, ale i športové programy.
Jeho srdcovou záležitosťou bola príroda, a tak s kamerou prešiel celé východné Slovensko.
Preslávil ho šot z Čiernej nad Tisou, keď v roku 1968 ako jediný tajne nakrútil cez zamrežované okienko kamerou na kľuku stretnutie Leonida Iľjiča Brežneva s Alexandrom Dubčekom.
Na prelome 60. a 70. rokov sa spolu s režisérom Ivanom Toronským vydali na trabante po stopách Zikmunda a Hanzelky, precestovali celé Taliansko, Španielsko, severnú Afriku a Blízky východ.
Kameramansky sa v roku 1966 podieľal aj na prvotine Juraja Jakubiska, ktorú nakrútil v košickom štúdiu - Korytári i na večerníčkoch Na polici v hrnci a Dar pre Janku. Pripravoval tiež cykly venované prírode a histórii - Parabola Dubník, Slovensko nepoznané, Slovenské unikáty, Poklady Slovenska či Televíkend. Jeho dokumentárnu tvorbu reprezentujú filmy Chlap, Chatár, Kaštiele plné snov, Kde prichádza lesobus...
„Bol to výnimočný noblesný človek a veľký profesionál. Rešpekt si vytváral nenásilne, osobným príkladom. Možno aj preto bol taký obľúbený. Napríklad počas Košického maratónu dokázal s kamerou na pleci zarovno bežať s Abebe Bikilom, počas pamätného stretnutia Dubčeka a Brežneva v Čiernej nad Tisou sa nezľakol a tajne ich nakrútil. Tieto zábery obleteli svet. Pamätné sú tiež jeho dobrodružné cesty po svete na trabante. Odišla nám veľká osobnosť. Česť jeho pamiatke,“ zaspomínal si riaditeľ Štúdia RTVS Košice Jozef Puchala.
Ladislav Šidelský pracoval v Slovenskej televízii 36 rokov, v rokoch 1959 až 1995. S košickým štúdiom externe spolupracoval až do roku 2000. S jeho menom sa spája 796 titulov, toto číslo ale nezahŕňa tisíce spravodajských a športových šotov.