14. 4. 2020

MEDIA NEWS



MEDIA NEWS

Chorvátska polícia vzniesla obvinenie voči štyrom osobám, ktoré v nedeľu v meste Split zaútočili na novinárov. Informovala o tom v utorok tlačová agentúra HINA s odvolaním sa na chorvátske ministerstvo vnútra. Úrady takisto identifikovali 13 osôb, ktoré sa dopustili nevhodného správania.
Tri osoby čelia obvineniam z použitia násilia proti osobám, ktoré vykonávali verejnú službu, za čo im hrozí trest odňatia slobody do piatich rokov. Jednu osobu obvinili z priestupku v súvislosti s narušením verejného poriadku.
Novinárku a kameramanku napadli pred kostolom, kde sa napriek zákazu verejných zhromaždení v súvislosti s pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2 konala bohoslužba.
Polícia takisto identifikovala ďalších 13 ľudí - vrátane jednej neplnoletej osoby -, ktoré sa následne zhromaždili pred kostolom a dopustili sa nevhodného správania. Traja z nich budú trestne stíhaní a ostaní budú nahlásení príslušným úradom v súvislosti s porušením opatrení zavedených úradmi na spomalenie šírenia pandémie.
Chorvátsky minister vnútra Davor Božinovič povedal, že úrady nebudú robiť žiadne ústupky, najmä v súvislosti s predstaviteľmi úradov a s novinármi, ktorí majú podľa neho dôležitú úlohu v boji proti koronavírusu.



Copyright © TASR 2020



Viac ako štyridsiati súčasní aj bývalí krasokorčuliari z deviatich krajín založili fond na podporu pracovníkov v zdravotníctve, ktorí v prvej línii bojujú proti pandémii koronavírusu. Do iniciatívy sa zapojili mená ako Scott Hamilton, Michelle Kwanová, Brian Boitano, Kurt Browning, Jekaterina Gordejevová či Jevgenij Pľuščenko. Desiatky športovcov na piatok chystajú hodinovú šou pod názvom Čepele pre statočných (Blades for the Brave), ktorú bude možné sledovať na sociálnych sieťach. Jej súčasťou bude mix videí od protagonistov nielen z ľadu, ale aj z iných súčastí ich životov. Medzi nimi bude aj Čech Michal Březina či Tara Lipinská, Gracie Goldová a ďalší.
"Aj krasokorčuľovanie chce prispieť k tomu, aby bol svet opäť lepším a bezpečnejším miestom. Práve preto sme sa rozhodli vyzbierať financie a iné pomôcky pre tých, ktorí ich nevyhnutne potrebujú. Nad svojou účasťou som ani chvíľu neváhal," prezradil olympijský šampión Scott Hamilton, Američan v Sarajeve 1984 triumfoval v súťaži mužov pred Kanaďanom Brianom Orserom a reprezentantom Československa Jozefom Sabovčíkom.
Vyzbierané financie získa spoločnosť Americares, ktorá distribuuje ochranné pomôcky v 25 štátoch USA a podieľa sa aj na školení pracovníkov na prácu s rôznymi špeciálnymi prístrojmi a v rôznych odvetviach zdravotníctva, aby boj s ochorením COVID-19 prebiehal čo najefektívnejšie. "Sme veľmi radi, že sme dostali podporu od veľkých mien svetového krasokorčuľovania. Každý príspevok na boj proti koronavírusu znamená, že môžeme dodať ešte viac materiálu a vyškoliť viac ľudí počas tohto neľahkého obdobia," uviedla prezidentka spoločnosti Christine Squiresová.
Aktuálne 61-ročný Hamilton pripojil aj svoje pocity z aktuálnej situácie vo svete. "S rodinou sa snažíme čo najviac izolovať od okolitého sveta, je to najlepšia forma boja proti šíreniu koronavírusu. Každého to síce ubíja, no aj formou predstaveného projektu môžeme urobiť aspoň niečo pre pomoc tým, ktorí sa snažia pomáhať nám," poznamenal.




©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.