17. 4. 2020

Zomrel Artemio Benka

Zomrel Artemio Benka

Po dlhšej chorobe vo veku 53 rokov zomrel v stredu v Paríži francúzsky režisér, dokumentarista a producent Artemio Benka, ktorý od začiatku 90. rokov žil a pracoval v Prahe.
Benkiho celovečerný dokument Sólo o osudoch argentínskeho hudobníka, ktorý sa potýka s duševnou chorobou, bol vlani vyhlásený najlepším českým dokumentom na Medzinárodnom festivale dokumentárnych filmov v Jihlave.

Benka sa narodil 21. apríla 1966 v Paríži, kde už v trinástich rokoch začal pracovať pre rozhlas ako novinár. V osemnástich rokoch nastúpil do redakcie časopisu L'Autre Journal, kde spolupracoval napríklad so spisovateľkou, dramatičkou a režisérkou Marguerite Durasovou alebo spisovateľom a fotografom Herve Guibertom.

V roku 1989 prišiel prvýkrát do Prahy, aby pracoval na svojom krátkom filme o rómskych utečencoch. V roku 1992 sa v Prahe usadil a o dva roky neskôr tu založil produkčnú spoločnosť Sirena Film. Ako režisér nakrútil niekoľko krátkych filmov, napríklad My Land či Ostrov na streche, podieľal sa na poviedkových filmoch Mesačné údolie a Praha očami ... Ako producent pracoval na rade zahraničných filmov natáčaných v Česku, napríklad Kráľovská aféra, Marguerite či Personal Shopper. Založil tiež distribučná spoločnosť Artcam, prinášajúci do českých kín nezávislú zahraničnú aj českú produkciu. Ako herec si zahral vo filme Knoflíkáři režiséra Petra Zelenku.


2020 © ČTK Copyright