16. 4. 2020

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS
Generálny tajomník OSN António Guterres varoval v utorok pred "nebezpečnou epidémiou dezinformácií", ktoré sa šíria v súvislosti s celosvetovou nákazou spôsobenou koronavírusom SARS-CoV-2. Informovala o tom agentúra AFP.
"Toto je čas pre vedu a súdržnosť. V čase, keď svet bojuje s pandémiou smrtiaceho (ochorenia) COVID-19 - najhoršou krízou od čias druhej svetovej vojny -, sme svedkami aj inej epidémie, nebezpečnej epidémie dezinformácií," povedal Guterres vo videoposolstve bez toho, aby uviedol konkrétne krajiny alebo médiá, ktoré škodlivé a zavádzajúce rady ohľadom liečby choroby COVID-19 šíria.
"Éter sa plní klamstvami. Internetom sa šíri nákaza šialených konšpiračných teórií. Nenávisť sa šíri ako vírus, stigmatizuje, ponižuje ľudí a celé skupiny. Svet sa aj proti tejto chorobe musí zjednotiť. Vakcínou proti nej je dôvera," povedal generálny tajomník OSN a vyzval ľudí, aby "dôverovali vede".
Guterres tiež vyzval internetové spoločnosti, aby sa viac usilovali v boji proti "nenávisti a škodlivým tvrdeniam ohľadom ochorenia COVID-19". "Odmietnime spoločne lži a nezmysly... a budujme zdravší, spravodlivejšiu a odolnejší svet," povedal.


Iracké úrady pozastavili licenciu renomovanej tlačovej agentúre Reuters. Reagovali tak na článok, v ktorom agentúra spochybnila oficiálne údaje o počte nakazených koronavírusom v Iraku, informoval v stredu denník The Guardian.
V predmetnom článku sa písalo, že počet potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom je v Iraku v skutočnosti oveľa vyšší, než priznávajú miestne úrady. Reuters v reakcii na pozastavenie licencie zopakoval, že na tvrdeniach uvedených v správe trvá.
Iracký úrad pre reguláciu médií (CMC) pozastavil agentúre licenciu na tri mesiace a udelil jej pokutu vo výške 25 miliónov irackých dinárov (približne 19.000 eur). Reuters podľa úradu porušil platné pravidlá pre fungovanie médií, a to navyše v čase zdravotnej krízy vyvolanej šírením koronavírusu. Okrem pokuty sa musí Reuters za svoje tvrdenia aj oficiálne ospravedlniť.
Agentúra vo svojom vyhlásení vyjadrila nad rozhodnutím CMC poľutovanie a zdôraznila, že údaje použité v článku z 2. apríla pochádzali z viacerých dobre informovaných irackých zdravotníckych a politických zdrojov.
"Snažíme sa celú záležitosť vyriešiť a pracujeme na tom, aby sme mohli naďalej prinášať dôveryhodné spravodajstvo o Iraku," uvádza sa vo vyhlásení agentúry Reuters so sídlom v Londýne.
Poľutovanie nad rozhodnutím CMC vyslovil aj iracký prezident Barhám Sálih. Konštatoval však, že ide o nezávislý regulačný orgán, na ktorého činnosť iracká vláda nemá vplyv. O predmetnej správe agentúry sa však vyjadril prezident kriticky, lebo podľa neho nepravdivo naznačovala, že v Iraku dochádza k zámernej falzifikácii údajov o koronavíruse.
V správe Reuters z 2. apríla sa uvádzalo, že v Iraku sú tisíce potvrdených prípadov ochorenia COVID-19 vyvolaného novým koronavírusom. Iracké úrady však v tom čase priznávali len 772 infikovaných.
Irak do stredy 15. apríla potvrdil už približne 1400 prípadov nákazy a 78 úmrtí.

Copyright © TASR 2020



Americkí fanúšikovia basketbalu dostanú v čase prerušenej sezóny v NBA zaujímavú televíznu náhradu. Od štvrtka si budú môcť prostredníctvom streamu na portáli olympicchannel.com a viacerých aplikácií každý deň pozrieť jeden zápas basketbalistov USA na ceste za olympijským zlatom v Barcelone 1992. Takzvaný prvý americký "Dream Team" na čele s legendárnym Michaelom Jordanom či Magicom Johnsonom vtedy valcoval súperov jedna radosť, v ôsmich zápasoch ani raz nenastrieľal menej ako 103 bodov a priemerne dosiahol víťazstvá o 44 bodov.
Problémy nenarobili Američanom ani Chorváti s lídrom Draženom Petrovičom, ktorí s nimi prehrali 70:103 a vo finále 85:117. Pod vedením dnes už nebohého trénera Chucka Dalyho sa na OH v Barcelone predstavila v amerických dresoch táto základná päťka: Patrick Ewing, Scottie Pippen, Larry Bird, Michael Jordan a Magic Johnson. Celé mužstvo bolo neskôr v roku 2010 uvedené do Siene slávy amerického basketbalu Naismith Memorial Basketball Hall of Fame.
Prvý zápas, ktorý si americkí fanúšikovia, budú môcť pozrieť, bude súboj proti Angole. Američania vtedy v úvode turnaja rozdrvili afrického súpera 116:48. Zápas odvysielajú vo štvrtok od 19.00 h východoamerického času.


©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.