18. 7. 2020

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 

V Turecku vo štvrtok odsúdili v neprítomnosti na dva roky a deväť mesiacov odňatia slobody nemeckého novinára tureckého pôvodu Deniza Yücela, ktorý bol obžalovaný zo šírenia teroristickej propagandy. Informovala o tom agentúra DPA.
Yücel, ktorý má dvojaké nemecké a turecké občianstvo, bol v Turecku od februára 2017 do februára nasledujúceho roka vo vyšetrovacej väzbe, kam ho umiestnili pre podozrenia zo šírenia teroristickej propagandy a podnecovania nenávisti, ako aj zo špionáže a napojenia na zakázanú organizáciu Strana kurdských pracujúcich (PKK). Jeho prípad výrazne naštrbil vzťahy medzi Tureckom a Nemeckom.
Novinára prepustili na slobodu a umožnili mu vycestovať až po dlhých politických ťahaniciach s tým, že konanie proti nemu pokračovalo v jeho neprítomnosti.


Netflix zaznamenal v 2. kvartáli masívny prírastok nových predplatiteľov. Pomohli mu v tom aj karanténne opatrenia, keďže ľudia boli nútení zostávať doma. Avšak jeho zisk rovnako ako vyhliadky sklamali očakávania trhu a akcie firmy v poburzovom obchodovaní padli o vyše 10 %.
Prevádzkovateľ populárnej video streamingovej služby získal v 2. štvrťroku globálne 10,09 milióna predplatiteľov, pričom počítal s nárastom len o 7,50 milióna. Na konci kvartálu evidoval 192,95 milióna predplatiteľov. Firma získala celkovo 2,94 milióna nových zákazníkov v USA a Kanade a v regióne Európa, Blízky východ a Afrika 2,75 milióna, v Latinskej Amerike 1,75 milióna a v ázijsko-pacifickom regióne 2,66 milióna.
Netflix za prvých 6 mesiacov získal 26 miliónov predplatiteľov oproti 12 miliónom v rovnakom období vlani. Firma však počíta so spomalením rastu v druhej polovici roka.
Zisk za tri mesiace od apríla do júna vyskočil na 720 miliónov USD (630,80 milióna eur) alebo 1,59 USD na akciu z 271 miliónov USD alebo 60 centov na akciu v rovnakom období vlani. Analytici však v priemere prognózovali až 1,81 USD na akciu. Tržby medziročne stúpli o 25 % na 6,15 miliardy USD zo 4,92 miliardy USD, pričom analytici predpovedali 6,08 miliardy USD.
V prebiehajúcom 3. kvartáli Netflix očakáva tržby 6,33 miliardy USD a zisk na akciu 2,09 USD.
Akcie firmy v poburzovom obchodovaní padli 10,26 %. 



Spoločnosť Google zakáže webovým stránkam a aplikáciám využívajúcim jej inzerčnú technológiu zverejňovať reklamy na "nebezpečný obsah", ktorý sa týka nepravdivých informácií o pandémii COVID-19 a ktorý je v rozpore s vedeckým konsenzom. Informovala o tom v sobotu tlačová agentúra Reuters.
Najväčší internetový vyhľadávač aktualizoval svoju firemnú politiku v čase, keď zdravotná kríza stále sužuje Spojené štáty a inzerčné giganty ako Google a Facebook sú pod nátlakom, aby konali viac proti šíreniu dezinformácií.
Medzi obsah, ktorému nie je povolené ťažiť z reklamy, patria vyvrátené konšpiračné teórie - napríklad, že nový druh koronavírusu bol vytvorený v čínskom laboratóriu ako biologická zbraň; že ho dal vyvinúť zakladateľ spoločnosti Microsoft Bill Gates; alebo že vírus je hoaxom, uviedol Google vo vyhlásení.
Google so sídlom v Kalifornii už predtým zakázal reklamy so škodlivým obsahom - napríklad na "zázračné" liečivá alebo protivakcinačné hnutie. Google tiež zakáže inzerentom vytvárať svoje vlastné reklamy, ktoré propagujú konšpiračné teórie súvisiace s koronavírusovou krízou.
Google povoľuje zverejňovať reklamy týkajúce sa pandémie COVID-19 iba určitým inštitúciám vrátane vládnych organizácií a poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, a to so zámerom zabrániť aktivitám, ako je obohacovanie sa na zdravotníckych pomôckach.

Copyright © TASR 2020


Prevádzkovatelia internetových platforiem ako YouTube bezprostredne nezodpovedajú za dodržania autorských práv užívateľmi. Vyplýva to zo správy generálneho advokáta Súdneho dvora EÚ. Rozhodnutie vo veci má súd prijať neskôr a posudok advokáta nie je pre sudcu záväzný, pripomína agentúra DPA.
"Podľa súčasného práva EÚ prevádzkovatelia internetových platforiem ako YouTube a Uploaded nie sú priamo zodpovední za ilegálny vkladanie chránených diel užívateľmi týchto platforiem," konštatoval advokát Henrik Saugmandsgaard Øe vo svojom posudku vypracovanom na základe dvoch podnetov - nemeckého hudobného producenta Franka Petersona a vydavateľstvo Elsevier. "Inak by hrozilo, že prevádzkovatelia platforiem sa stanú posudzovateľmi legálnosti na internete".
Európska komisia chce otázku riešiť novými pravidlami poskytovania digitálnych služieb. Existujúce pravidlá však YouTube a podobné platformy zbavujú zodpovednosti za umiestnený obsah, pokiaľ ho na základe oznámenia o porušení práv odstráni.

 Copyright © ČTK 2020

Spoločnosť Mozilla spustila plnú verziu virtuálnej súkromnej siete (VPN) pre Windows, pričom tento týždeň by mala byť dostupná aj pre zariadenia s Androidom. Cena služby na jeden mesiac je 4,99 dolára (v prepočte približne štyri eurá) a spočiatku bude prístupná v Spojených štátoch amerických, Veľkej Británii, Singapure, Malajzii a na Novom Zélande.
VPN funguje ako "šifrovaný tunel" na prenos informácií na internete, pričom pomáha pri zdieľaní citlivých informácií. Približne štvrtina používateľov internetu využíva VPN na skrytie svojej online aktivity, obídenie cenzúry v krajinách bez slobodného používania internetu a vyhnutie sa geografickým obmedzeniam na streamovacích službách. Môže tiež ukryť internetovú adresu, čo napríklad inzerentom komplikuje online monitorovanie.
Mozilla testovala beta verziu novinky takmer rok a prisľúbila, že zrýchli zážitok z prehliadania internetu. Mozilla VPN je založená na protokole WireGuard.
Podľa odborníkov môže novinka priniesť Mozille určitú finančnú nezávislosť.
Populárna aplikácia TikTok zmazala v Európe od začiatku tohto roka zhruba 29-tisíc videí súvisiacich s koronavírusom, ktoré porušovali jej pravidlá. Zhruba tritisíc z nich obsahovalo medicínske dezinformácie. Počet videí o koronavíruse, ktoré porušujú pravidlá, podľa TikToku od marca, keď dosiahli svoj vrchol, mesačne klesá, informuje spravodajský portál BBC.
TikTok uviedol, že bolo "náročné zmerať s úplnou istotou", koľko tohtoročných videí obsahovalo dezinformácie o koronavíruse.
Do príspevkov obsahujúcich kľúčové slová, hashtagy alebo hudbu súvisiacu s ochorením COVID-19 TikTok pridáva informačný banner. Počet takýchto prípadov sa podľa platformy pohybuje na nízkej úrovni. Od začiatku tohto roka banner dostalo sedem miliónov videí v Európe. TikTok tiež uviedol, že jeho informačná stránka o koronavíruse zaznamenala v Spojenom kráľovstve, Nemecku, Francúzsku, Taliansku a Španielsku viac ako 52 miliónov pozretí.
Platforma 9. júla zverejnila správu o transparentnosti, v ktorej uviedla, že vymazala od júla do decembra 2019 viac ako 49 miliónov videí. Približne štvrtina z nich obsahovala nahých dospelých ľudí alebo sexuálne akty.


Stredajší veľký hackerský útok na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter sa dotkol 130 účtov. Oznámila to spoločnosť Twitter s tým, že len v prípade malej skupiny sa útočníkom podarilo nad účtami získať aj kontrolu.
Terčom útoku sa stalo mnoho prominentných amerických osobností, ako napríklad Elon Musk, Bill Gates, Joe Biden, Kanye West či Barack Obama, prostredníctvom ktorých hackeri žiadali o zaslanie bitcoinov na účet s tým, že sa ľuďom vráti dvojnásobok. Už skôr Twitter vysvetlil, že to bol podľa všetkého "koordinovaný útok sociálneho inžinierstva" zameraný na niektorých jeho zamestnancov s prístupom k vnútorným systémom a nástrojom. Prostredníctvom nich hackeri následne prevzali kontrolu nad mnohým prominentnými a overenými účtami a tweetovali za nich. Twitter uviedol, že postihnuté účty okamžite uzamkli, pochybné príspevky odstránili a tiež v rámci vyšetrovania dočasne zabránili uverejňovaniu obsahu z overených účtov či pozastavili žiadosti o resetovanie hesla.
Za krátky čas, čo boli pochybné tweety online, odkaz, ktorý obsahovali, dostal príspevky v hodnote viac ako 100-tisíc dolárov (v prepočte zhruba 88-tisíc eur).
Twitter v piatok uviedol, že stále vyšetruje, či hackeri ukradli súkromné dáta používateľov vrátane súkromných správ. "Pracujeme s vlastníkmi účtov, ktorých sa to týka, a budeme to robiť aj v nasledujúcich niekoľkých dňoch," uviedla spoločnosť. Súkromné správy Kanyeho Westa a jeho manželky Kim Kardashian West či Elona Muska by na dark webe mohli mať finančnú hodnotu, predaj správ prezidentského kandidáta Joea Bidena a niekdajšieho newyorského starostu Michaela Bloomberga by zase mohlo mať politické následky, uvádza spravodajský portál BBC.
Prípad vyšetruje aj americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI).
Kto je za útok zodpovedný, nie je známe. Možné známky o páchateľoch sa však zrejme dostávajú na povrch na sociálnych médiách. Skôr počas tohto týždňa bezpečnostná firma Hudson Rock zaznamenala reklamu na hackerskom fóre, v ktorej predajca tvrdil, že je schopný ukradnúť akýkoľvek účet na Twitteri prostredníctvom zmeny e-mailovej adresy, s ktorou je spojený. Predajca tiež zverejnil fotografiu panelu, ktorý je zvyčajne vyhradený pre zamestnancov Twitteru na vysokej úrovni, pričom sa zdá, že umožňoval plnú kontrolu nad pridávaním e-mailovej adresy k účtu alebo odstránenie existujúcej. To naznačuje, že útočníci mali prístup k systémovým nástrojom sociálnej siete prinajmenšom 36 až 48 hodín pred zverejnením podvodných tweetov.
Výskumníci tiež spojili s útokom jedno konto na Twitteri, ktoré už medzičasom z platformy stiahli.


©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.