15. 7. 2020

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 


Európska aliancia tlačových agentúr (EANA) vyjadrila znepokojenie nad plánovanou zmenou zákona o slovinskej tlačovej agentúre STA, nad ktorou by mala po novom prebrať dozor namiesto tamojšieho parlamentu vláda. Tento krok by podľa aliancie EANA mal rozsiahly dosah na financovanie, ako aj na riadiace funkcie v agentúre.
EANA v otvorenom liste adresovanom slovinskému prezidentovi Borutovi Pahorovi, predsedovi Národného zhromaždenia Igorovi Zorčičovi a premiérovi Janezovi Janšovi poukázala na to, že STA je členom aliancie už dlhé roky a jej nezávislosť od akejkoľvek tretej strany je nespochybniteľná. Navrhované zmeny by však tento postoj mohli zásadne zmeniť.
EANA preto vyzvala slovinských štátnych predstaviteľov, aby právny rámec agentúry STA nijako nemenili. Mohlo by to mať totiž závažné dôsledky pre jej reputáciu, poznamenala aliancia s tým, že čo sa týka štátnych tlačových agentúr, najlepším garantom ich nezávislosti je to, ak na nich dohliada parlament, a nie vláda.
EANA, ktorej členom je aj Tlačová agentúra Slovenskej republiky (TASR), je tradičná stavovská organizácia tlačových agentúr z Európy. Jej úlohou je formulovať, koordinovať a spoločnými silami riešiť výzvy agentúrnej žurnalistickej práce v dynamicky sa meniacich trhových, legislatívnych a technologických podmienkach a v otázkach autorských práv.



Osobitný spravodajca OSN pre slobodu prejavu David Kaye obvinil prezidenta Spojených štátov Donalda Trumpa z "prudkých útokov" na americké aj svetové médiá. V pondelok o tom informovala agentúra Reuters.
"Hlavným problémom posledných štyroch rokov je očividne spôsob, akým sa tento konkrétny prezident správa k médiám - ako ich ohovára, ako očierňuje slobodu prejavu," povedal Kaye novinárom v Ženeve.
Za útoky Kaye považuje kritizovanie reportérov, šírenie dezinformácií, ako i spoluprácu Bieleho domu s konzervatívnymi médiami.
Vyjadril sa tak na svojej poslednej oficiálnej tlačovej konferencii vo funkcii, ktorú musí opustiť koncom tohto mesiaca.
Kaye taktiež hovoril o negatívnom vplyve "efektu Trumpa" na slobodu globálnych médií. Predchádzajúce americké administratívy podľa neho ráznejšie odsúdili útoky na médiá.
Biely dom sa ku komentárom nevyjadril.
Odborník OSN okrem Spojených štátov kritizoval aj "vysoko represívny" postoj Číny. "To, čo Čína považuje za organizovaný prístup ku riadeniu internetu a spôsob, akým vníma kontrolu slobody prejavu vo všeobecnosti, predstavuje veľkú výzvu pre demokratický svet, s ktorou sa musí vyrovnať," vyjadril sa Kaye. 


Spoločnosť YouTube zablokovala tri účty, ktoré sú prepojené na krajne pravicové extrémistické hnutie identitaristov. Uviedol to v utorok hovorca tejto videoplatformy, na ktorého sa odvolala agentúra DPA.
Medzi zablokovanými účtami sa nachádzal aj účet rakúskeho aktivistu Martina Sellnera, šéfa rakúskych identitaristov (Identitäre Bewegung Österreichs - IBÖ).
Toto hnutie kladie dôraz na ochranu Európanov a ich identitu, ktoré sú podľa Sellnera v dôsledku globalizácie a liberalizácie potláčané.
Sellnerov účet zablokoval cez víkend aj Twitter a predtým aj Facebook a Instagram.
Identitaristická odnož v Nemecku, ktorá má asi 600 členov, je pod dohľadom domácej spravodajskej služby.
Hovorca YouTube nevysvetlil presný dôvod zablokovania troch účtov. Uviedol len, že porušili podmienky používania.
Všetky videá zo zablokovaných účtov boli vymazané. Sellner na svojej stránke sľúbil, že "proti týmto neopodstatneným zrušeniam" podnikne právne kroky.
Jeho účet na YouTube mal približne 100.000 odberateľov, na Twitteri ich mal 40.000.

Copyright © TASR 2020


Predseda poľskej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyński v prvom rozhovore po víťazstve Andrzeja Dudu, podporovaného PiS, v nedeľných prezidentských voľbách ostro kritizoval média v cudzom vlastníctve. Ich vplyvu sčasti pripísal aj slabú podporu prezidenta medzi mladými voličmi. "Médiá v Poľsku by mala byť poľské," vyhlásil. Ako "úplne nepravdivú" odmietol Dudov hanlivú prezývku "propiska", naznačujúce, že hlava štátu podpíše všetko, čo jej Kaczyński predloží.
"Víťazstvo (Dudu) ma veľmi teší. Pôsobil silný - zdá sa nám, že tiež inšpirovaná zvonku - mediálny front," povedal Kaczyński agentúre PAP. "Neznižuje to, čo sa stalo ohľadom mladej generácie. Musíme ale poznať isté skutočnosti. Medzi mladými je obvyklá tendencia očakávať nejakú zmenu, novinku. Odtiaľ zrejme pramení táto (čiastková) prehra. Nemožno ale ani podceňovať vplyv médií či iných centier ovplyvňujúcich názory mladých, ktorí z podstaty veci majú menej životných skúseností a vo vlastných životopisoch nemajú toľko vecí na porovnanie ako starší ľudia. Preto môžu ľahšie podľahnúť rôznemu presviedčaniu, "dodal.
"Situácia v poľských médiách je dosť podivná v porovnaní s inými štátmi, napríklad s Českom. Tam sa to zmenilo a my tiež uvažujeme, že by sa to malo zmeniť. Médiá v Poľsku by mala byť poľské," vyhlásil Kaczyński. "Môžeme zariadiť, že médií, ktorá na realitu hľadí viac realisticky, bude viac ako v súčasnosti. V tomto smere sa pokúsime pôsobiť," vyhlásil.
Kaczyński súčasne ubezpečil, že nemieni zničiť televíziu TVN, ktorá čelí ostrým útokom z tábora vládnych politikov, ale ktorú obhajuje americká veľvyslankyňa vo Varšave. Televízia patrí do americkej siete Discovery.
"Aby bolo jasno: nech si nikto nemyslí, že počítame s tým, že TVN sa v istej chvíli stane televíziou podporujúce PiS, alebo zanikne. Nie. Vieme, že bude a že bude voči nám kritická. Ale možno sa podarí nastaviť istú mieru - nie násilne vnútenou, a to ani právnymi obmedzeniami, len určitými pravidlami, ktoré všetci akceptujú, "povedal.
"Vynasnažíme sa urobiť všetko, aby sa situácia vrátila do normálu, ale neurobíme nič, čo by postihoval slobodu médií," dodal šéf PiS.
"Odkúpenie 20 regionálnych novín a výmena šéfredaktorov Faktu, Newsweeku a Oneto, to sú hlavné ciele povolebnej ofenzívy PiS proti médiám," napísal opozičný denník Gazeta Wyborcza o Kaczyńského vyjadreniach.
Najviac horúco je teraz podľa tohto denníka v redakcii bulvárneho denníka Fakt, ktorý sa v závere kampane stal predmetom drsných útokov z vládneho tábora. Noviny, ktoré patria švajčiarsko-nemeckému koncernu Ringier Axel Springer, totiž zverejnilI podrobnosti o verdikte odsudzujúcim muža, ktorý zneužil vlastnú neplnoletú dcéru, ale ktorého prezident Duda omilostil. "Iné médiá o tom tiež kriticky písalI, ale pre Kaczyńského je Fakt ako bulvár meradlom nálad poľského vidieka a voličov PiS v mestách. Preto tie články vyvolali tak ostrú reakciu," citoval denník nemenovaného politika PiS. Preto vraj aj Duda na volebných mítingoch vykrikoval, že "Nemecko nám nebude vyberať prezidenta", a poľské ministerstvo zahraničia si predvolalo nemeckého chargé d'affaires.


Copyright © ČTK 2020