13. 7. 2020

HOAX: Brazílsky poslanec sa v skutočnosti hneval, že meškala dostavba nemocnice

HOAX: 

 Brazílsky poslanec sa v skutočnosti hneval, že meškala dostavba nemocnice
V popise videa šíriaceho sa na sociálnych sieťach sa tvrdilo, že brazílsky poslanec preveroval stav epidémie v nemocnici, v ktorej malo byť hospitalizovaných 5000 pacientov s koronavírusom, ale zistil, že nemocnica je prázdna. Nie je to pravda, video zachytáva politika, ktorý sa hnevá, že dokončenie novej nemocnice zameranej na COVID-19 mešká. TASR upozorňuje na dezinformácie v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP.
Video, ktoré uverejnila slovenská stránka Chemtrails Slovensko 4. júla 2020, sa šírilo sociálnymi sieťami vo viacerých krajinách a jazykoch. Slovenská verzia videa mala viac ako 224.000 zhliadnutí a video zdieľalo viac ako 3700 facebookových užívateľov.
Vo videu s dĺžkou 2 minúty a 19 sekúnd vystupuje skupina najmenej štyroch mužov v čiernych tričkách, ktorým sa podarí vstúpiť do areálu nedostavanej nemocnice, následne však zistia, že je prázdna. Video zachytáva tiež slovnú potýčku a hnev muža, ktorého popis videa označuje za brazílskeho poslanca.
Popis videa na Chemtrails Slovensko začína slovami (pôvodné znenie) "Škandál ťažkého kalibru v rámci Corony v Brazílii" a vytvára dojem, že celá pandémia koronavírusu je podvrh, keďže nemocnica, v ktorej malo byť hospitalizovaných 5000 prípadov, je v skutočnosti prázdna.
Video však zachytáva nemocnicu, ktorá v čase jeho nakrúcania nebola ešte dokončená. Nie je pravdou ani to, že poslanec preveroval "stav epidémie", a ani to, že dôvodom jeho hnevu bola neprítomnosť pacientov s ochorením COVID-19.
Politik vo videu je Filippe Poubel, poslanec štátneho parlamentu v Riu de Janeiro. Na stavenisko nemocnice vstúpil, pretože chcel zistiť, prečo nemocnica ešte nebola otvorená a z akého dôvodu mešká jej dostavba.
Pri spätnom vyhľadávaní fact-checkingový tím agentúry AFP našiel 54-minútovú verziu videa uverejnenú na Poubelovom kanáli 28. mája 2020. Názov videa v portugalčine sa dá čiastočne preložiť ako: "Poslanec Poubel pri obhliadke poľnej nemocnice."
Vo videu možno vidieť názov nemocnice "Hospital De Campanha Sao Gonçalo" napísaný na bráne staveniska. Pomocou online vyhľadávania AFP našla niekoľko článkov v portugalčine na portáli brazílskej televízie R7 o meškaní dostavby a nedodržaných termínoch, keďže nemocnica mala byť pôvodne otvorená už v apríli.
Poslanec Poubel začína svoje video slovami: "Práve prichádzam do nemocnice Sao Gonçalo, ktorá sa mala otvárať dnes, no nie je to tak. Preto dnes vykonáme inšpekciu." Vo videu upozorňuje na to, že v nemocnici nie ešte nič pripravené.
Nemocnica Sao Gonçalo je jednou zo siedmich poľných nemocníc, ktoré sa vláda v Riu de Janeiro rozhodla postaviť v snahe zvládnuť pandemickú situáciu v regióne, v ktorom nie je dostatok lôžok vo verejných nemocniciach. Podľa článku z brazílskej tlačovej agentúry Agencia Brasil bola nemocnica otvorená až 18. júna 2020 a namiesto plánovaných 200 lôžok bolo pri otvorení k dispozícii len 40.
Slúžiť má na prijímanie pacientov s COVID-19 presunutých z iných nemocníc a zariadení verejného zdravotníctva. Články či relevantné údaje o 5000 infikovaných a 200 mŕtvych v tejto nemocnici agentúra AFP nenašla.


Zdroj: TASR