13. 7. 2020

Šéfredaktorom Investigatívneho centra Jána Kuciaka sa stal Diko

Šéfredaktorom Investigatívneho 

centra Jána Kuciaka sa stal Diko


Šéfredaktorom Investigatívneho centra Jána Kuciaka (ICJK) sa od 13. júla stal Lukáš Diko, ktorý prevzal vedenie redakcie občianskeho združenia. Agentúru SITA o tom informoval predseda správnej rady občianskeho združenia ICJK Arpád Soltész.
„Podarilo sa nám centrum uviesť do života a stabilizovať ho, pokiaľ sa však má ďalej rozvíjať, potrebujeme niekoho s víziou a adekvátnou profesionálnou skúsenosťou,“ povedal Soltész.
Diko uviedol, že robiť kvalitnú investigatívu tak, ako ju robil Ján Kuciak, je obrovskou výzvou. „Posledné mesiace nám opäť ukázali, že kvalitná a nezávislá investigatíva je na Slovensku nenahraditeľná, keďže novinári často suplujú prácu orgánov činných v trestnom konaní. Centrum je svojím zameraním a nezávislosťou jedinečné a jeho medzinárodný presah nám otvára možnosti posilniť a ďalej budovať kvalitnú investigatívu na Slovensku,“ povedal Diko.
Diko začínal ako redaktor v denníku Sme a potom v rádiu Twist, neskôr bol šéfredaktorom spravodajstva v televízii Markíza a riaditeľom spravodajstva a publicistiky vo verejnoprávnej RTVS.
Investigatívne centrum Jána Kuciaka je neziskové združenie novinárov, ktoré sa zameriava predovšetkým na odhaľovanie organizovaného zločinu a jeho korupčných praktík. Je partnerom medzinárodného združenia investigatívnych novinárov Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), ktoré združuje desiatky nezávislých centier na štyroch kontinentoch. V súčasnosti sa ICJK ako partner OCCRP podieľa aj na prevádzkovaní takzvanej Kočnerovej knižnice, v ktorej poskytuje slovenským novinárom prístup k dátam zaistením počas vyšetrovania vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.