13. 7. 2020

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Spoločnosť SpaceX opäť odložila štart ďalších 57 družíc v rámci siete Starlink. Stalo sa tak už tretíkrát počas troch týždňov. Štart sa mal pôvodne konať 26. júna, no pre technické problémy ho odložili. Počasie zase zapríčinilo zrušenie druhého pokusu. Zástupcovia spoločnosti najnovšie informovali, že sobotňajší štart odložili, aby mali viac času na "technické kontroly".
Nový dátum zatiaľ nezverejnili. Raketa Falcon 9 vynesie do vesmíru ďalšiu várku satelitov. Tie budú mať ako prvé tienidlá VisorSat, vďaka ktorým už nebudú vrhať silný jas.
Výkonný riaditeľ firmy Elon Musk na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter nedávno uviedol, že ľudia sa pýtali na jas, ktorý družice spôsobujú. Podľa neho za to môže nasmerovanie solárnych panelov na satelitoch.
SpaceX chce zahrnúť do Starlinku tisíce družíc, prostredníctvom ktorých chce poskytovať na celom svete vysokorýchlostný internet.
Pôvodný článok: https://www.cnet.com/news/spacex-starlink-launch-delayed-again-satellites-sun-visors/


Americký konkurzný súd povolil predaj firmy OneWeb, ktorá v marci vyhlásila bankrot, indickej spoločnosti Bharti Global Ltd a britskej vláde za miliardu dolárov (v prepočte približne 887 miliónov eur). Znamená to, že OneWeb bude čoskoro schopná vytvoriť vesmírnu sieť poskytujúcu širokopásmové internetové pripojenie do všetkých častí sveta.
Britská vláda tiež dúfa, že bude môcť sprostredkovať aj navigačný systém, ako alternatívu k európskemu systému Galileo. Piatkové rozhodnutie v New Yorku bolo pre OneWeb kľúčové, aby firma mohla opäť naštartovať svoju činnosť.
Firma pred bankrotom vyslala do vesmíru 74 satelitov, pričom celkovo plánovala vytvoriť sieť zo 648 satelitov. Výroba a vyslanie ďalších satelitov si budú vyžadovať ďalšie financie, podľa nezávislých analytikov približne dve miliardy dolárov (v prepočte zhruba 1,8 miliardy eur).
Britská vláda zatiaľ neprezradila, aké má s firmou konkrétne plány. Minister obchodu Alok Sharma tento týždeň vyhlásil, že využitie vesmírnej siete na satelitnú navigáciu nie je hlavným zámerom. Väčší prínos vidí v prístupe k internetu v odľahlých oblastiach.

©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.