17. 7. 2020

Stanovisko generálneho prokurátora k Transparency International Slovensko

Stanovisko generálneho prokurátora 


k Transparency International Slovensko



Generálny prokurátor Jaromír Čižnár sa ohradzuje voči zavádzajúcim informáciám, ktoré dnes zverejnila TIS. Mimovládna organizácia sa snaží navodiť dojem, že generálny a špeciálny prokurátor si svojvoľne vyplatili 13. a 14. plat. Na vyplatenie trinásteho a štrnásteho platu nemá generálny prokurátor žiadny dosah, pretože tento nárok mu po splnení zákonných podmienok vyplýva zo zákona č. 154/2001 o prokurátoroch a právnych čakateľoch prokuratúry v platnom znení.
TIS tiež tvrdí, že je chybou, keď generálny prokurátor vo svojom majetkovom priznaní za rok 2019 neuviedol paušálne náhrady. Aj v tomto prípade, buď mimovládna organizácia účelovo klame, alebo nerozumie pojmu paušálne náhrady. Paušálne náhrady totiž nie sú príjmom z výkonu funkcie, ale je to príjem, ktorý zabezpečuje výdavky spojené s výkonom funkcie. Plat prokurátora v zmysle § 93 zákona č. 154/2001 o prokurátoroch a právnych čakateľoch tvorí funkčný plat, náhrady funkčného platu, príplatky k funkčnému platu a odmena. Toto všetko uviedol generálny prokurátor Jaromír Čižnár vo svojom majetkovom priznaní.
V tejto súvislosti dávame mimovládnej organizácii do pozornosti, že vo svojich majetkových priznaniach neuviedli výšku paušálnych náhrad aj iní ústavní činitelia.