7. 7. 2020

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Rakúski vyšetrovatelia zisťujú okolnosti vraždy 43-ročného muža pôvodom z Čečenska, ku ktorej došlo neďaleko Viedne. Ako podozriví boli zadržaní dvaja ruskí občania, informovala v pondelok agentúra Interfax.
Telo zavraždeného so stopami strelných rán sa našlo v nedeľu pri meste Gerasdorf bei Wien.
Podľa správ miestnych médií obeť bola žiadateľom o politický azyl v Rakúsku. Rakúska polícia uviedla, že je príliš skoro hovoriť o motívoch vraždy.
Mnohí sledovatelia blogov zavraždeného na sociálnych sieťach však uviedli, že jeho smrť mohla byt "trestom za urážky a kritiku čečenského vedenia" - bloger totiž na ich adresu často používal expresívne výrazy, čo je pre "čečenskú komunitu neprijateľné".
Podľa spravodajského portálu Kavkazskij uzel a Kavkaz.Realii zavraždeným je bloger Mamichan (Anzor) Umarov, ktorý vo svojich článkoch kritizoval čečenského lídra Ramzana Kadyrova. Pod názvom "Anzor iz Veny" mal aj vlastný kanál na sieti YouTube, ktorý mal 12.600 sledovateľov.
Rakúska polícia v kauze zadržala dvoch Rusov - prvého, 48-ročného, v sobotu v Linzi, druhého 37-ročného sa podarilo zadržať v nedeľu. Podľa zatiaľ nepotvrdených správ najmenej jeden zo zadržaných je tiež čečenskej národnosti.
Ako informoval Kavkazskij uzel, v utorok sa pred ruským veľvyslanectvom vo Viedni uskutoční zhromaždenie na protest "proti politickým vraždám" kritikov Kadyrova a jeho režimu.


Oblastný vojenský súd na výjazdnom zasadnutí v Pskove uznal v pondelok ruskú novinárku Svetlanu Prokopievovú za vinnú zo schvaľovania terorizmu.
Podľa súdu sa ho novinárka dopustila, keď vo svojom komentári analyzovala motívy teroristického činu, ktorý sa odohral pred pobočkou ruskej tajnej služby FSB v Archangeľsku, informoval spravodajský portál Novaja gazeta.
Súd novinárke nariadil zaplatiť pokutu 500.000 rubľov (6233 eur) a jej notebook dal skonfiškovať v prospech štátu.
Súd tiež rozhodol, že diktafón, ktorý polícia zhabala počas policajnej prehliadky jej bytu, novinárke vrátia. Podľa rozhodnutia súdu Prokopievová nemá zákaz vykonávať profesiu novinárky.
Prokopievová po vynesení rozsudku uviedla, že počítala s oslobodzujúcim verdiktom. Proti rozhodnutiu súdu sa mieni odvolať.
Vyšetrovanie Prokopievovej pre podozrenie zo schvaľovania terorizmu sa začalo po tom, ako vo vysielaní rozhlasovej stanice Echo Moskvy v Pskove komentovala teroristický útok v Archangeľsku spáchaný 17-ročným mladíkom. Novinárka vtedy uviedla, že "štát sám si vychováva" generáciu občanov, ktorí s ním bojujú.
Prokuratúra pre novinárku žiadala šesť rokov väzenia nepodmienečne.
Na podporu Prokopievovej sa angažoval najmä petrohradský PEN klub a ľudskoprávne centrum Memorial.
V pondelok jej podporu vyslovil aj novinársky Syndikát-100, ktorý vo svojom vyhlásení zverejnenom na sociálnych sieťach po vynesení rozsudku napísal, že Prokopievová bola odsúdená za svoju prácu, "ktorú robila ako vždy - kvalitne".
"Dnešný rozsudok je varovaním pre všetkých, ktorí sa venujú tejto (novinárskej) profesii," píše sa vo vyhlásení.
"Týmto nám odkazujú, že už ani nemusia podhodiť drogy ako (novinárovi Ivanovi) Golunovovi. Pošlú sedieť za slová, za názor," uvádza sa v texte.
Syndikát tiež poukazuje na to, že pre vynesenie rozsudku bol "zvolený správny čas: hneď po schválení zmien a doplnení ústavy. Odkazujú nám: Toto je nová právna realita, v ktorej budete žiť".
Syndikát-100 na záver svojho vyhlásenia žiada "zrušenie hanebného trestu" a úplné oslobodenie Svetlany Prokopievovej.


Copyright © TASR 2020



Neustále útoky médií na Novaka Djokoviča, ale aj iných tenistov, ktorí sa zúčastňujú na exhibičných turnajoch v čase pandémie koronavírusu, nahnevali Feliciana Lópeza. Španielsky ľavák s ofenzívnym herným prejavom nenechal bez povšimnutia najnovší kritický tweet redaktora New York Times Bena Rothenberga, ktorý si tentoraz vzal na mušku turnaj WTT v americkej Atlante. Vyzval fanúšikov, aby neplatili za "streamy" z tohto exhibičného podujatia.
"Neplaťte, nepodporujte a neoslavujte nebezpečné tenisové akcie, akými sú Adria Tour či WTT. Nie je najlepšia vizitka organizátorov a hráčov, že v tomto neistom čase tak riskujú. A rovnakú zodpovednosť majú aj ľudia z Tennis Channel," napísal Rotheberg. López na to zareagoval rovnako statusom na twitteri: "Hurá, máme tu ďalší stupídny tweet! Čo keby ste prestali rozširovať nezmysly a radšej reálne podporili náš šport? Stále vo všetkom hľadáte drámu, nie ste už z toho unavení? Pracujte viac s faktami a menej s názorom."
Rothenberg odpovedal, že žurnalistika je publikovanie vecí, ktoré niekto nechce, aby sa dostali medzi ľudí. "Všetko ostatné sú vzťahy s verejnosťou. Neočakávam, že ten, kto sa rozhodne pre konflikt záujmov, to pochopí. Namiesto toho sa pýtam ostatných novinárov, ktorým hráči veria, že 'pracujú v záujme tenisu', kedy naposledy pranierovali niektorého z hráčov," bránil sa Rothenberg cituje ho aj portál denníka Blic.
López je jedným z najskúsenejších a aj najstarších hráčov na hlavnom okruhu ATP. S výnimkou 41-ročného Chorváta Iva Karloviča a hrajúcej legendy Rogera Federera nie sú na okruhu starší hráči ako práve tento Španiel. López je rovnako ako Federer ročník narodenia 1981 a v kariére vyhral sedem turnajov vo dvojhre. Pred zastavením tenisových turnajov v tomto roku mu v singlovom rebríčku patrila 56. pozícia.


Komunikačná služba WhatsApp, ktorú vlastní spoločnosť Facebook, "pozastavila" spracovanie žiadostí orgánov činných v trestnom konaní o dáta používateľov v Hongkongu. Rozhodla sa tak pre nedávno zavedený zákon o národnej bezpečnosti. Ako v pondelok uviedol hovorca WhatsAppu, žiadosti pozastavujú, kým čakajú na ďalšie posúdenie vplyvu zákona, vrátane ľudských práv. Informuje o tom spravodajský portál The Independent.
Spracovanie žiadostí o dáta zo strany čínskej vlády údajne pozastavuje aj Facebook a podobný krok zvažuje tiež komunikačná platforma Telegram. "Za týchto okolností chápeme dôležitosť ochrany práv na súkromie našich používateľov v Hongkongu. Telegram preto nemá v úmysle spracovať žiadne žiadosti o údaje týkajúce sa jeho používateľov v Hongkongu, kým sa nedosiahne medzinárodný konsenzus v súvislosti s prebiehajúcimi politickými zmenami v meste," vyjadril sa pre portál Hong Kong Free Press šéf marketingu Telegramu Mike Ravdonikas.
Zákon, ktorý Čína zaviedla v utorok v noci, zakazuje snahy o odtrhnutie sa, podvratnú činnosť, terorizmus a tiež zahraničné zasahovanie, no zároveň je jeho cieľom obmedzenie protestov a slobody prejavu. Čína ním reagovala na rastúce nepokoje v Hongkongu a silnejúce prodemokratické hnutie. Každá osoba, ktorá sa zúčastňuje na separatistických aktivitách, vrátane vykrikovania hesiel alebo nosenia transparentov a vlajok vyzývajúcich na samostatnosť mesta, porušuje zákon, bez ohľadu na to, či pri tom používa násilie alebo nie. Najhorším previnilcom, ako napríklad tým, ktorých označia za organizátorov, hrozí doživotné väzenie.
V piatok polícia oznámila, že na základe zákona už obvinili jednu osobu. Verejné knižnice zase dali preč knihy prodemokratických autorov s tým, že prešetria, či porušujú spomínaný zákon.
Hongkong prešiel na základe medzinárodných dohôd v roku 1997 spod britskej správy pod správu Číny. Do roku 2047 má podľa týchto zmlúv fungovať na princípe "jedna krajina, dva systémy", čo by mu malo v tomto časovom rámci zaručovať slobodu v otázkach politického systému a spravovania spoločnosti. Čína však podľa hongkonského prodemokratického tábora túto dohodu porušuje a už teraz vnucuje Hongkongu svoje predstavy o jeho fungovaní.
Po tom, ako Peking v máji ohlásil nový zákon, spustila sa naň medzinárodná kritika a vypukli aj ďalšie demonštrácie. Čína však tvrdí, že zákon potrebuje, aby zabránila nepokojom a nestabilite a kritiku odmieta ako zasahovanie do svojich vnútorných záležitostí.



©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.