10. 7. 2020

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 

Moskva popiera obvinenia zo zapojenia sa čečenských úradov do vraždy ruského občana v Rakúsku, uviedla vo štvrtok hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.
"S poľutovaním musíme konštatovať, že niekoľko médií narážalo na to, že úrady Čečenskej republiky mohli byť zapletené do vraždy. Rozhodne podobné špekulácie popierame a považujeme ich za nevhodné a škodiace prebiehajúcemu vyšetrovaniu," povedala hovorkyňa. Podľa nej ruské veľvyslanectvo v Rakúsku aktívne spolupracuje s príslušnými orgánmi.
Zdroje z rakúskej polície pre agentúru TASS uviedli, že 43-ročného azylanta, ruského občana, nedávno zastrelili v rakúskej dedine Gerasdorf bei Wien. Zadržali podozrivého 47-ročného ruského občana. Neskôr zadržali pre podozrenie z účasti na vražde ďalšieho muža.
Podľa prokurátorov pochádzala obeť z Čečenska a v Rakúsku žila pod menom Martin Beck v súlade s programom na ochranu identity. Obaja podozriví sú taktiež čečenskí občania.
Motív vraždy bol podľa prokurátorov politický, pretože obeť písala blog, kde vyjadrovala svoje politické názory. Čečenský prezident Ramzan Kadyrov obvinil z vraždy protiruské spravodajské služby. Podľa neho zahraničné spravodajské služby pomáhajú vytvoriť a potom odstránia politických blogerov, aby vyvolali politickú odozvu proti Rusku.



Copyright © TASR 2020



Počas pandémie koronavírusu stúplo opäť v Českej republike nelegálne sťahovanie filmov. Na panelovej diskusii, ktorú včera v Prahe usporiadal karlovarský filmový festival, to povedala riaditeľka Štátneho fondu kinematografie Helena Bezděk Fraňková. Situácia, ktorú zapríčinila koronavírová kríza a zatvorené kina, by sa podľa nej mala vziať ako výzva k osvete, pretože mnoho ľudí podľa nej stále nevie, či si sťahuje audiovizuálny obsah legálne alebo nelegálne.
"Pripravovaná novela autorského zákona obsahuje síce nástroje, ktoré by mali pomôcť zneškodňovať nelegálne úložiska. Užívatelia by tiež mali vedieť, že keď platia za bajty, neznamená to, že platia za autorské práva," uviedla. České legálne VOD platformy podľa nej sú stále málo vidieť a je potrebné posilniť ich propagáciu.
Debatu na tému český filmový priemysel v čase pandémie, dopady krízy a možné východiská pre nadchádzajúce obdobie spoluorganizovala Kancelária Kreatívne Európa a zúčastnili sa jej režiséri, zástupcovia výrobcov, distribútorov či kinárov.
Väčšina kín v Česku musela zavrieť v polovici marca po vyhlásení vládnych opatrení proti šíreniu koronavírusu. Otvoriť za prísnych a obmedzujúcich podmienok mohla 11. mája, ale ako uviedol Ivo Anderle z distribučnej spoločnosti Aerofilms, mnohí na to neboli pripravení, pretože sa treba pustili do opráv. Predovšetkým ale chýbal obsah, teda nové filmy, a chýbajú doteraz - predovšetkým z produkcie veľkých amerických štúdií, ktorá čakajú na vhodnú dobu, respektíve na čo najviac publika.
"Filmy zrazu majú toľko miesta, že na to nie sme zvyknutí," uviedol Anderle za spoločnosť, ktorá sa zameriava skôr na európske alebo artové filmy. "Kiná nemajú americkej blockbustery. Hráme v mnohých kinách, ale nie pre viac ľudí, maximálne je to rovnako ako predtým. Hľadám teda filmy, ktoré by mali čo najväčší divácky potenciál, a snažím sa využiť situáciu, kedy kiná nemajú čo hrať, a ponúknuť im niečo, čo bude zaujímať čo najviac ľudí, "uviedol.
Distribúcia formou VOD (Video on Demand, video na požiadanie) zaznamenala počas koronavírovej krízy nárast záujmu. Podľa Anderleho sa po opadnutí krízy objem takéhoto sledovania obsahu vracia späť, ale nie tam, kde bol. "Zasiahlo to ľudí, na ktoré by sme si netrúfli, záujem sa vracia na 2,5 až trojnásobok toho, čo bolo pred krízou," pochvaľoval si. Legálna ponuka sťahovania filmov ale v ČR podľa neho stále nie je širšia ako ponuka toho, čo poskytujú nelegálne servery.


Copyright © ČTK 2020

Meghan, vojvodkyňa zo Sussexu, vo štvrtok požiadala súd, aby zabránil novinám Mail on Sunday vo zverejnení mien jej piatich priateliek, ktoré ju vlani obraňovali v anonymnom rozhovore pre americký magazín People. Ten v súčasnosti súvisí s jej žalobou na bulvárne noviny Mail on Sunday a ich vydavateľa Associated Newspapers za články s úryvkami "súkromného a dôverného" listu, ktorý Meghan napísala otcovi niekoľko mesiacov po svadbe s princom Harrym v roku 2018.
Vojvodkyňa Meghan vo svojej svedeckej výpovedi podanej na britskom vyššom súde uvádza, že sa noviny vyhrážali zverejnením mien piatich žien, ktoré sa s People zhovárali anonymne, no sú menované v súdnych dokumentoch v rámci jej žaloby. Noviny sa podľa jej slov zverejnením snažia dosiahnuť zisk a odviesť pozornosť od pointy prípadu, pričom ohrozujú emočnú a mentálnu pohodu jej priateliek, ktoré majú právo na súkromie.
Noviny vo vyhlásení uviedli, že nemajú vôbec v úmysle cez víkend zverejniť mená žien, hoci nevidia dôvod, prečo ich utajovať, keď sú "ich dôkazy v centre prípadu". Preto by mal podľa nich o utajenosti mien rozhodnúť súd.
Meghan v žalobe obviňuje noviny a vydavateľa z porušenia autorských práv, zneužitia súkromných informácií a porušenia britského zákona na ochranu osobných údajov.
Zástupcovia žalovaných však vinu popierajú a argumentujú, že zverejnenie listu vojvodkyne Thomasovi Markleovi prišlo v reakcii na "jednostranný" článok v People, ktorý obsahoval rozhovor s blízkymi priateľkami a spomínal aj daný list. To podľa právnikov znamená, že bol vo verejnej doméne. Noviny tiež argumentujú, že "o kráľovskú rodinu a činnosti, správanie sa a štandardy správania sa jej členov je obrovský a legitímny verejný záujem" a to sa netýka iba ich verejného vystupovania, ale aj "ich osobných a rodinných vzťahov, pretože tieto sú neoddeliteľnou súčasťou správneho fungovania monarchie".




Spoločnosť Facebook odstránila siete účtov a stránok s väzbami na politického stratéga Rogera Stonea a brazílskeho prezidenta Jaira Bolsonara. Informuje o tom spravodajský portál BBC.
V spojitosti so Stoneom, ktorý je spojenec amerického prezidenta Donalda Trumpa a vlani ho uznali vinným z klamania Kongresu, a jeho spolupracovníkmi Facebook zakročil proti dezinformačnej sieti. Zrušil dovedna 54 účtov, 50 stránok na svojej sociálnej sieti a štyri kontá na službe Instagram, ktoré zverejňovali príspevky o Stoneových webstránkach, knihách, mediálnych vystúpeniach, miestnej politike a materiáloch, ktoré zverejnila platforma Wikileaks pred prezidentskými voľbami v roku 2016. Niektoré dokonca mali väzby na skupiny presadzujúce nadradenosť belochov. Popularitu príspevkom v komentároch zdanlivo pridávali falošné profily, ktoré sa vydávali za obyvateľov Floridy. Jednu alebo viac facebookových stránok sledovalo okolo 260-tisíc účtov a celkovo zrušené stránky minuli na reklamu na Facebooku okolo 308-tisíc dolárov (v prepočte takmer 273-tisíc eur).
Nathaniel Gleicher, vedúci oddelenia kybernetickej bezpečnosti spoločnosti Facebook, uviedol, že v rámci zrušenia siete stiahnu okrem iného aj Stoneove osobné účty. "Videli sme, ako sa tu hlboko zapájajú do aktivít," uviedol.
Stone účasť na dezinformačnej sieti popiera a pre denník The New York Times sa vyjadril, že nikdy "nevlastnil ani nekontroloval falošné účty na Facebooku, Twitteri alebo Instagrame".
V súvislosti s Bolsonarom zase Facebook identifikoval sieť falošných kont, ktoré viedli zamestnanci jeho vlády. Spoločnosť dovedna odstránila 35 facebookových účtov, 14 stránok, jednu skupinu a 38 kont na Instagrame, ktoré zverejňovali politické mémy, kritizovali politickú opozíciu, médiá a novinárov a zverejňovali príspevky o pandémii koronavírusu. Zodpovedné osoby vytvorili "falošné osoby vystupujúce ako novinári" a maskovali sa za spravodajské médiá. Facebook spája dané kontá so zamestnancami kancelárií Jaira Bolsonara, jeho synmi Eduardom a Fláviom či osobitným poradcom Térciom Arnaudom.
Facebook tiež zrušil účty spojené s dezinformačnou kampaňou na Ukrajine, ktorú spája s miestnou reklamnou agentúrou, a stránku PR agentúry Estraterra sídliacej v Kanade za účasť na zahraničnom zasahovaní zameranom na Salvádor, Argentínu, Uruguaj, Venezuelu, Ekvádor a Čile.

©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.