9. 7. 2020

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Desiatky umelcov, spisovateľov a akademikov podpísali otvorený list, v ktorom odsudzujú obmedzenie verejnej debaty a varujú, že slobodná výmena informácií a názorov je ohrozená v čase vzostupu "neliberalizmu". Informovala o tom v stredu agentúra AP.
Medzi osobnosťami, ktoré v liste publikovanom v časopise Harper's Magazine argumentujú proti ideologickej konformite, sú aj J. K. Rowlingová, Salman Rushdie a Margaret Atwoodová.
Ich krok prichádza v čase aktuálnej debaty o takzvanej kultúre zrušenia (z anglického "cancel culture"), keď prominentní ľudia čelia útoku za zdieľanie kontroverzných názorov.
"Sily neliberalizmu získavajú podporu po celom svete a majú silného spojenca v (americkom prezidentovi) Donaldovi Trumpovi, ktorý predstavuje skutočnú hrozbu pre demokraciu," uvádza sa v liste.
Napríklad Rowlingová si od mnohých aktivistov v posledných dňoch vyslúžila kritiku za svoje názory na trassexuálov. Svetoznáma autorka príbehov o mladom čarodejníkovi Harrym Potterovi na Twitteri uviedla, že podporuje práva transrodových ľudí, ale neverí na "odstránenie" definície fyzického pohlavia.
Na jej status na sociálnej sieti, kde písala o "ľuďoch, ktorí menštruujú", reagoval aj herec Daniel Radcliffe, ktorý stvárnil filmovú postavu Harryho Pottera. Radcliffe sa ospravedlnil transrodovým ženám, ktoré sa na spisovateľkin príspevok mohli uraziť.
"Slobodná výmena informácií a názorov, ktorá je zdrojom sily liberálnej spoločnosti, sa každým dňom zužuje," uvádzajú signatári. Odsúdili "netoleranciu k opačným názorom, módu verejného poníženia a ostrakizácie a sklon riešiť komplexné politické problémy so zaslepujúcou morálnou sebaistotou".
List podpísali aj Noam Chomsky, Gloria Steinemová či Malcolm Gladwell. 


Ministerstvo zahraničných vecí ČR sa nevyjadruje k údajnej práci poradcu generálneho riaditeľa ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos Ivana Safronova pre české tajné služby.
Pre agentúru Interfax to uviedla hovorkyňa MZV ČR Zuzana Štíchová, ktorá dodala, že tieto otázky treba adresovať českým tajným službám. "Nemáme k tomu žiadny komentár," uviedla pre Interfax.
Zástupca českej Bezpečnostnej informačnej služby (BIS) Ladislav Šticha pre Interfax uviedol, že nemá informácie o prípade Ivana Safronova.
O vyjadrenie ku kauze v stredu novinári požiadali aj hovorcu ruského prezidenta Vladimira Putina. Hovorca Dmitrij Peskov ju priamo nekomentoval, ale pripomenul incident z nedávnej minulosti, keď v Prahe odstránili sochu sovietskeho maršala Ivana Koneva a keď Praha začiatkom júna vyhostila dvoch ruských diplomatov. K vyhosteniu došlo v súvislosti so šírením nepravdivých informácií o plánovanej otrave ricínom starostu Prahy 6 Ondřeja Kolářa a primátora Prahy Zdenka Hřiba.
Peskov na margo toho poznamenal, že "vzťahy s Českou republikou boli nedávno zatienené známymi udalosťami a na úrovni obecných a ústredných orgánov (tejto krajiny) boli podniknuté určité nepriateľské kroky".
Podľa Peskova to "negatívne ovplyvnilo všeobecný tón našich dvojstranných vzťahov". Ubezpečil však súčasne, že Rusko uprednostňuje dobré vzťahy so všetkými krajinami vrátane Českej republiky. Kremeľský hovorca dodal, že nateraz sa medzi Českom a Ruskom neplánujú žiadne dvojstranné kontakty na vysokej či najvyššej úrovni.
Ivana Safronova, ktorý od mája pôsobil ako poradca generálneho riaditeľa ruskej vesmírnej agentúry (Roskosmos) Dmitrija Rogozina, zadržali v utorok ráno.
Ruská tajná služba FSB má podozrenie, že tento bývalý novinár denníka Kommersant odovzdával informácie vojenského charakteru českým tajným službám. Podľa vyšetrovateľov koncovým príjemcom týchto informácií boli Spojené štáty, uviedol pre portál RBK novinárov právnik Ivan Pavlov.
Podľa spisu Safronov bol údajne Českom naverbovaný v roku 2012 a v roku 2017 dostal od príslušníka českej tajnej služby pokyn, aby "prostredníctvom internetu" posielal informácie o vojensko-technickej spolupráci medzi Ruskom a Afrikou a Stredným východom.
Podľa advokáta Pavlova žiadne dôkazy o tom, že by Safronov nejaké materiály skutočne odovzdal, neexistujú.


Litva zakázala v stredu vysielanie ruskej štátnej televízie RT v krajine. Rovnaký krok spravilo minulý týždeň Lotyšsko s tým, že zákaz bude platiť dovtedy, kým bude údajný šéf televízie Dmitrij Kiseľov figurovať na sankčnom zozname Európskej únie za jeho podporu ruskej anexie Krymu v roku 2014.
Predseda Litovskej rozhlasovej a televíznej komisie (LRTK) Mantas Martisius pre agentúru AFP uviedol, že "dnes sa rozhodli pozastaviť päť televíznych kanálov skupiny RT pod kontrolou Kiseľova".
Poznamenal, že Kiseľov je na sankčnom zozname EÚ "za jeho úlohu v ruskej propagande podporujúcej anexiu Krymu v roku 2014 a prebiehajúce vojenské operácie Ruska na východe a juhovýchode Ukrajiny".
Moskva však odmietla tvrdenia, že by Kiseľov mal na starosť RT, uviedol hovorca ruského veľvyslanectva v Litve.
Lotyšská národná rada pre elektronické masmédiá minulý týždeň uviedla, že v krajine zakázala vysielanie siedmich staníc, ktoré patria pod sieť RT. Ide o televízne stanice RT, RT HD, RT Arabic, RT Spanish, RT Documentary HD, RT Documentary a RT TV.
Vo svojom rozhodnutí rada uviedla, že všetky tieto stanice sa vo svojom vysielaní snažili prezentovať Lotyšsko ako zlyhávajúci štát.
Lotyšské úrady dodali, že o zákaze budú informovať ďalšie členské krajiny Európskej únie, ktoré zároveň vyzvú, aby pristúpili k rovnakému kroku.
Zákaz umožnila úprava lotyšského zákona o elektronických médiách. Platiť bude dovtedy, kým bude Kiseľov na sankčnom zozname.

Copyright © TASR 2020


Facebook dočasne odstránil live stream zameraný na hniezdo s mladými sovami. Ako dôvod uviedol "porušenie pravidiel o nahote a sexuálnom obsahu". Graham Moss zriadil na Facebooku video prenos z jeho záhrady v meste Doncaster v čase obmedzení súvisiacich s pandémiou nového koronavírusu. Tvrdí, že stránku mu zablokovali napriek tomu, že sa na nej nenachádzal žiaden nevhodný obsah. Zástupcovia Facebooku uviedli, že prípad vyšetrujú.
Muž povedal, že jeho príspevky sledovalo viac ako 500 používateľov a dočasné odstránenie označil za "absurdné". Live stream mu zrušili dokonca dvakrát, vždy približne na 48 hodín. Snažil sa skontaktovať so zástupcami sociálnej siete, no neuspel.
"Išiel som sa pozrieť na moju stránku, aby som videl, koľkokrát dospelé sovy prišli nakŕmiť mláďatá, no video bolo preč. Namiesto toho tam bola správa, v ktorej písali, že prenos odstránili, pretože porušil pravidlá o nahote a sexuálnom obsahu," vysvetlil.
Moss, ktorý je od 5. marca v dobrovoľnej karanténe, uviedol, že chcel ľuďom dopriať, aby videli to, čo sa im bežne nepodarí. Jeho druhá stránka zameraná na sledovanie pustoviek funguje normálne. "Keď dali prenos preč, objavilo sa množstvo komentárov, čo bolo neuveriteľné. Facebook mi dal dve možnosti - aby som s jeho rozhodnutím súhlasil alebo nesúhlasil. A ja som nesúhlasil," povedal muž. "Je to bláznovstvo. Jediné, čo si dokážem predstaviť, je, že prenos niekto úmyselne nahlásil, no absolútne neviem z akého dôvodu," dodal.


©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.