14. 10. 2020

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Európska komisia (EK) v utorok vyhlásila laureátov Megalizziho-Niedzielského ceny pre začínajúcich novinárov za rok 2020. Víťazmi sa stali Anastasia Lopezová z Rakúska a Francisco Sezinando z Portugalska.
Obaja mladí novinári získali cenu za svoje odhodlanie venovať sa kvalitnej žurnalistike a oddanosť hodnotám EÚ.
Komisia zároveň vyhlásila novú výzvu na predkladanie návrhov na podporu informačných opatrení týkajúcich sa politiky súdržnosti EÚ, na ktorú vyčlenila rozpočet vo výške päť miliónov eur.
Eurokomisárka pre súdržnosť a reformy Elisa Ferreirová v tejto súvislosti uviedla, že EÚ potrebuje angažovaných mladých novinárov a študentov, akými sú aj Anastasia Lopezová a Francisco Sezinando. "Únia závisí aj od ich oddanosti kvalitnej žurnalistike a boju za európske hodnoty. Komisia venuje osobitnú pozornosť médiám a tomuto odvetviu chceme v týchto bezprecedentných časoch čo najviac pomôcť," opísala situáciu komisárka.
Termín pre mladých novinárov na podanie prihlášok svojich diel spojených s uvedenou tematikou je 12. január 2021. Výzvu má na starosti Generálna správa EK pre regionálny rozvoj (DG REGIO), prihláška sa dá stiahnuť na adrese: https://ec.europa.eu/regional_policy/en/newsroom/funding-opportunitie s/calls-for-proposal/.
Megalizziho-Niedzielského cena pre začínajúcich novinárov bola vyhlásená v roku 2019 a je pamiatkou na mladých novinárov Antonia Megalizziho z Talianska a Barteka Pedra Orenta-Niedzielského z Poľska. Obaja pravidelne informovali o politike EÚ. V decembri 2018 sa stali obeťou teroristického útoku v centre Štrasburgu, kde sa nachádzali ako spravodajcovia pokrývajúci plenárne zasadnutie Európskeho parlamentu.




Zakladateľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg a jeho manželka Priscilla Chanová v utorok oznámili, že venujú ďalších 100 miliónov dolárov na podporu úradníkov a infraštruktúry v súvislosti s novembrovými voľbami nového prezidenta Spojených štátov. Informuje o tom tlačová agentúra Reuters.
"Dostalo sa nám omnoho väčšej zodpovednosti, než sme očakávali. Volební činitelia potrebujú podporu, a preto sme sa dnes zaviazali, že poskytneme dodatočných 100 miliónov dolárov organizácii Center for Tech and Civic Life (CTCL) so zámerom zaistiť bezpečné hlasovanie ľudí. Dosiaľ podalo žiadosť o podporu viac než 2100 volebných úradov," uviedol Zuckerberg.
CTCL je nezisková organizácia so sídlom v Chicagu, ktorá - ako sa uvádza na jej oficiálnej webovej stránke - "pracuje na pestovaní informovanejšej a angažovanejšej demokracie, pomáhajúc modernizovať americké voľby".
Prominentný pár už predtým daroval 300 miliónov dolárov na podporu volebného procesu v USA v boji s problémami, ktoré priniesla pandémia COVID-19; napríklad zabezpečením hlasovacieho vybavenia a ochranných prostriedkov pre terénnych pracovníkov.
Donácie od Zuckerberga (36) a Chanovej (35) pre volebnú infraštruktúru prichádzajú v čase, keď Facebook čelí regulačnému vyšetrovaniu zo strany Washingtonu, ako aj nátlaku zo strany zákonodarcov, aby boli používatelia tejto internetovej platformy chránení pred zavádzajúcimi informáciami a iným zneužívaním súvisiacim s voľbami.
Viac ako desať miliónov Američanov už v predstihu hlasovalo v prezidentských voľbách, ktoré sa budú konať 3. novembra. Túto možnosť tak využilo niekoľkonásobne viac ľudí ako v tomto čase v roku 2016, keď svoj hlas odovzdalo približne 1,4 milióna voličov.
Kandidát Demokratickej strany Joe Biden v celoštátnych prieskumoch verejnej mienky síce vedie pred republikánskym šéfom Bieleho domu Donaldom Trumpom, avšak situácia je menej jednoznačná v kľúčových štátoch, ktoré môžu rozhodnúť o výsledku volieb.





Cyperská vláda v utorok oznámila, že od 1. novembra pozastavuje program takzvaných zlatých víz, ktorý ponúkal občianstvo a bezvízový styk v celej EÚ výmenou za investíciu najmenej dvoch miliónov eur. Informovala o tom agentúra Reuters.
Správa prichádza po tom, ako katarská televízia al-Džazíra v pondelok zverejnila investigatívny dokumentárny film, ktorý zachytáva nezákonné konanie cyperských úradníkov. Novinári al-Džazíry sa v dokumente vydávajú za sprostredkovateľov vymysleného čínskeho investora, ktorý bol v minulosti odsúdený za trestný čin - čo by podľa pravidiel programu malo potenciálneho uchádzača diskvalifikovať. Napriek tomu sa novinárom ponúkli štátny úradník, poslanec a právnik, že im s investíciou pomôžu.
Osoby vystupujúce vo filme však tvrdia, že boli na čin navedené a nahlásili ho úradom pred niekoľkými mesiacmi.
Reuters v októbri minulého roka informoval, že cyperské pasy získali osoby blízke kambodžskému premiérovi Hun Senovi, po čom cyperské orgány program preverili.
Podľa ďalšej reportáže al-Džazíry z augusta tohto roka boli pasy udelené osobám obvineným z korupcie, podvodov či iných zločinov.
Pre uchádzačov do 1. novembra naďalej platí, že musia do cyperskej ekonomiky investovať aspoň dva milióny eur, a to povinnou kúpou domu či bytu, kúpou akcií cyperských firiem alebo podporou programov bývania či podnikania. Cyprus môže udeliť občianstvo najviac 700 osobám za rok, doposiaľ v rámci investičného programu rozdal asi 4000 pasov.
Cypru priniesli "zlaté víza" od ich zavedenia po finančnej kríze v roku 2013 už najmenej sedem miliárd eur. Program je atraktívny najmä preto, že majiteľ cyperského pasu sa automaticky stáva občanom Európskej únie.



Copyright © TASR 2020