28. 10. 2020

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 



Saudská Arábia označila v utorok za "urážlivé" karikatúry proroka Mohameda a kritizovala postoj Francúzska, ktoré tvrdí, že takéto prejavy sú prípustné v súlade so slobodou slova. Informovala o tom agentúra DPA.
"Saudskoarabské kráľovstvo odmieta akékoľvek pokusy o spájanie islamu s terorizmom a karikatúry proroka Mohameda či akéhokoľvek iného proroka označuje za urážlivé," uviedlo vo vyhlásení tamojšie ministerstvo zahraničných vecí.
Saudská Arábia - rodisko islamu - je dosiaľ poslednou moslimskou krajinou, ktorá vyjadrila hnev nad zverejňovaním karikatúr proroka Mohameda, ktoré sa vôbec po prvý raz objavili svojho času vo francúzskom satirickom časopise Charlie Hebdo. Zástancom práva zverejňovať aj takéto obrázky, ktoré moslimský svet považuje za rúhanie, je aj francúzsky prezident Emmanuel Macron. Ten ich publikovanie považuje za znak slobody prejavu.
Tému zverejňovania karikatúr opätovne rozdúchala nedávna vražda francúzskeho učiteľa dejepisu Samuela Patyho, ktorej motívom boli zrejme práve známe karikatúry. Tie učiteľ počas výučby ukazoval svojim študentom. Macron sa po vražde Patyho zaviazal, že bude intenzívnejšie bojovať proti islamským radikálom.
Počas uplynulého víkendu sa následne proti Macronovým výrokom konali protesty v mnohých krajinách s väčšinovo moslimským obyvateľstvom. V Jordánsku, Kuvajte či v Katare stiahli obchodníci zo svojich pultov francúzske výrobky. V niektorých krajinách si vlády predvolali francúzskych veľvyslancov, aby v súvislosti s Macronovými výrokmi vyjadrili protest.
Egyptská univerzita al-Azhar v Káhire, ktorá je významnou vzdelávacou inštitúciou sunnitského islamu, takisto kritizovala sporné karikatúry. Uviedla pritom, že útok na islam je súčasťou systematickej kampane, ktorá islam využíva na to, aby zvíťazila v politických bojoch. 




Právnici tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana podali žalobu na holandského pravicového politika Geerta Wildersa za urážku Erdogana na sociálnych sieťach. Informovala o tom v utorok agentúra DPA.
Žalobu za "urážku prezidenta" podali na úrade verejného prokurátora v tureckom hlavnom meste Ankara, píše DPA s odvolaním sa na tureckú štátnu tlačovú agentúru Anadolu.
Právnici vo vyhlásení uviedli, že Wildersove vyjadrenia na Twitteri namierené proti islamu sa nedajú označiť za slobodu prejavu, pretože poškodili Erdoganovu "česť, dôstojnosť a váženosť".
Wilders v sobotu na Twitteri zverejnil karikatúru Erdogana v čiapke, ktorá vyzerá ako bomba a sú na nej začiatočné písmená (AKP) názvu Erdoganovej vládnucej Strany spravodlivosti a rozvoja. Karikatúra obsahovala i nápis "terorista".
Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu v nedeľu na Twitteri napísal, že "európski babrácki rasisti sa opäť ukázali a snažia sa využívať islamofóbiu a xenofóbiu".
Wilders následne zverejnil fotografiu potápajúcej sa lode s tureckou vlajkou a napísal "zbohom" Erdogan a "Vykopnite Turecko z NATO!".
Holandský minister zahraničných vecí Stef Blok Erdoganove právne kroky označil za "totálne nevhodné". Premiér krajiny Mark Rutte ich takisto označil za neprijateľné.
"Slobodu prejavu v Holandsku považujeme sa spoločné dobro - čo zahŕňa i karikatúry politikov," povedal holandský premiér.
Holandská vláda v tejto súvislosti poslala správu tureckému veľvyslanectvu.
Wilders opakovane útočí na islam a označil ho "za najväčšiu hrozbu, akej Holandsko čelí", pripomína DPA.


Copyright © TASR 2020