30. 10. 2020

RTVS uvedie v sobotu galaprogram SUPERHRDINOVIA

 RTVS uvedie v sobotu galaprogram

 SUPERHRDINOVIA


Galavečer SUPERHRDINOVIA je oslavou 25. výročia vzniku Slovenského paralympijského výboru. Záznam jedinečného programu bol realizovaný pred nástupom pandémie v Slovenskom národnom divadle a RTVS ho predstaví divákom v sobotu 31. októbra o 20.35 na Dvojke.

Program galavečera bol koncipovaný ako hold nezlomnej vôli a osobnej statočnosti slovenských paralympijských športovcov, ktorí dosahujú na vrcholných svetových športových podujatiach, ako sú PH, MS, ME, Svetový pohár či Európsky pohár, vynikajúce výsledky. Symbolika nezlomnosti ľudskej vôle, vytrvalosti, bojovnosti a schopnosti prekonať seba samého korešponduje s hodnotami paralympijskej rodiny a je spoločenským odkazom slávnostného galavečera.

"Slovenskí paralympionici sa počas histórie Slovenskej republiky zúčastnili 13 paralympijských hier, na ktorých získali spolu 114 medailí, z toho 34 zlatých medailí,“ uviedol Ján Riapoš, predseda Slovenského paralympijského výboru.

V spolupráci so 60-členným Slovenským symfonickým orchestrom a dirigentom Antonom Popovičom vystúpia v programe David Koller (CZ), vokálna skupina Fragile, Katarína Knechtová, Táňa Pauhofová, Lukáš Adamec, Peter Cmorik, Martin Harich, Robo Opatovský, Richard „Ricco“ Šarközi, Helena Kašická a Peter Vidašič, Ela Tolstova a skupina Tolstoys, Braňo Deák, Natália Puklušová, Martin Madej, Kristína Greppelová, Milena Minichová, Mamba Dasha, Lukáš Pišta, Matej Koreň, Tomáš Palonder, Silvia Soldánová, Daniela Tomešová, Juraj Griglák, Ľuboš Šrámek, Juraj Burian, Peter Zajaček a Emil Frátrik a ďalší.

Slovenský paralympijský výbor už 25 rokov podporuje rozvoj paralympijských športov a športov, ktoré sú v riadení MPV, umožňujúc pritom výber športu podľa postihnutia a daností športovca. K letným paralympijským športom a ďalším športom, ktorým sa na Slovensku venujú naši športovci, patrí atletika, boccia, cyklistika, futbal, goalball, jazdectvo, lukostreľba, plávanie, stolný tenis, streľba, tenis, tanec na vozíku, volejbal stojacich a vzpieranie. K zimným paralympijským športom patrí bežecké a zjazdové lyžovanie, biatlon, curling, hokej na sánkach a snowboard. Okrem rozvoja oblasti paralympizmu sa SPV významne podieľa na hľadaní nových príležitostí začlenenia zdravotne znevýhodnených do života v spoločnosti.