25. 10. 2020

Zdieľanie nepravdivých informácií na internete môže mať vážne následky

Zdieľanie nepravdivých informácií na internete


 môže mať vážne následky

Zdieľanie nepravdivých informácií na internete môže mať vážne následky. Dôležité je preto vždy si najprv overiť dôveryhodnosť zdroja, čítať nielen titulok, ale celý článok a všímať si prípadné chyby či nezrovnalosti. Ozbrojené sily (OS) SR na to upozornili na sociálnej sieti v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu.
"Pri zdieľaní prežívajú nepravdivé informácie svoj vlastný život a môžu mať vážne následky. Či už spôsobia obavu o vlastné zdravie alebo vedú k rôznym obvineniam, kde strácame akúkoľvek ľudskosť," varujú OS SR.
Pri každom článku či informácii na internete sa treba uistiť, že ide o dôveryhodný zdroj. "Nezdieľajte články, lebo sa vám páči nadpis. Prečítajte si celý článok," radia ozbrojené sily. Odporúčajú tiež overiť si informácie aj z iných zdrojov.
Pozornosť treba podľa OS SR venovať tiež obrázkom. "Priložené obrázky bývajú často upravované, nesúvisia s obsahom alebo sú skutočné, no z inej udalosti," vysvetľujú. Dezinformačné články či komentáre môžu často odhaliť i gramatické chyby.

Copyright © TASR 2020