17. 12. 2020

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 




Súd vo francúzskej metropole Paríž odsúdil v stredu na 30 rokov väzenia jedného z hlavných obžalovaných v procese týkajúcom sa útoku na redakciu satirického časopisu Charlie Hebdo z roku 2015. Rovnaký trest dostala aj vdova po jednom z útočníkov. Informovali o tom agentúry AFP a AP.
Francúzsky súd v rámci procesu uznal za vinných 14 komplicov, ktorí mali napomáhať islamistickým militantom stojacim za útokmi na redakciu magazínu Charlie Hebdo a židovský supermarket v Paríži zo 7.-9. januára 2015, ktoré si vyžiadali dovedna 17 obetí.
Ali Riza Polat, ktorému súd vymeral 30 rokov odňatia slobody, bol zodpovedný za logistiku útokov, ku ktorým sa prihlásili Islamský štát (IS) a teroristická sieť al-Káida. Na súde prítomný osobne a prokuratúra preňho žiadala doživotie.
Tridsaťročný trest väzenia dostala aj Hayat Boumeddieneová, vdova po jednom z útočníkov. Keďže tesne pred útokmi utiekla do Sýrie, bola súdená v neprítomnosti. Predpokladá sa, že by stále mala byť nažive - je na ňu vydaný medzinárodný zatykač. Súd ju uznal vinnou z financovania terorizmu a členstva v zločineckej teroristickej sieti.
Traja z celkovo 14 usvedčených komplicov vrátane dvoch mužov, ktorí vdove po útočníkovi pomohli tajne dostať sa z Francúzska, boli taktiež súdení v neprítomnosti. Obaja sú zrejme mŕtvi - jeden z nich Mohamed Belhoucine bol odsúdený na doživotie.
Ostatní obžalovaní boli uznaní za vinných z rôznych obvinení - od členstva v zločineckej organizácii po spolupáchateľstvo počas útokov a odsúdení na viacročné väzenské tresty. Páchateľom mali zabezpečiť k útoku zbrane, autá či iné vybavenie použité pri útokoch. Viacerí z nich boli oslobodení spod obvinení z terorizmu a uznaní za vinných z menej závažných zločinov, priblížila agentúra Reuters.
Všetci traja útočníci - bratia Chérif a Said Kouachi a Amédy Coulibaly zahynuli počas policajného zásahu. Amedy Coulibaly, ktoré partnerkou bola Hayat Boumeddieneová, usmrtil policajtku a štyroch ľudí v židovskom obchode.
Verdikt bol vynesený po tri mesiace trvajúcom procese, ktorý sprevádzali ďalšie teroristické útoky, ako aj pandémia koronavírusu, ktorým sa nakazili niektorí z obžalovaných. Právny zástupca magazínu Charlie Hebdo Richard Malka v záverečnej reči vyhlásil, že "karikatúry (ktoré zverejňoval tento časopis) sú nevinné" a nemôžu slúžiť ako ospravedlnenie pre útoky.
V októbri bol na predmestí Paríža zavraždený učiteľ dejepisu a zemepisu Samuel Paty. K vražde došlo niekoľko dní po tom, ako Paty svojim študentom na seminári o slobode vyjadrovania ukázal známe karikatúry proroka Mohameda, čo časť miestnej moslimskej komunity pobúrilo. Páchateľom bol mladý moslim čečenského pôvodu Abdullah Anzorov, ktorého krátko po čine policajti zastrelili, pretože pri pokuse o zadržanie kládol aktívny odpor.
Po útoku na redakciu Charlie Hebdo v januári 2015, pri ktorom zahynulo 12 ľudí, zažilo Francúzsko vlnu islamistických útokov, ktorá vedenie štátu primala k celonárodnej diskusii o mieste islamu v sekulárnej spoločnosti. Islamistické útoky si vo Francúzsku počas uplynulých rokov vyžiadali už viac ako 250 obetí na životoch.



Desať štátov USA podalo v stredu žalobu voči spoločnosti Google, ktorú obviňujú s nezákonnej spolupráce s Facebookom, porušujúcej protimonopolnú legislatívu, informovali agentúry AP a Reuters.
Žalobu podali na federálnom súde v štáte Texas. Holdingovú spoločnosť Alphabeth, pod ktorú patrí Google, podľa Reuters žiadajú odškodnenie v súvislosti so spôsobenými škodami.
"Tento internetový gigant využíval svoju moc na manipuláciu trhu, ničenie konkurencie a škodil vám, spotrebiteľom," uviedol texaský generálny prokurátor Ken Paxton vo videu zverejnenom na Twitteri.
Spoločnosť Google Paxtonove tvrdenia označila za "bezcenné" a uviedla, že cena reklám v on-line prostredí za posledných desať rokov klesla.
"Toto sú charakteristické znaky odvetvia s vysokou mierou konkurencie," uviedla spoločnosť Google vo vyhlásení a dodala, že sa voči Paxtonovým nepodloženým tvrdeniam bude brániť na súde.
Americké ministerstvo spravodlivosti a 11 federálnych štátov podalo protimonopolnú žalobu na Google aj v októbri tohto roka. Koncern obviňujú z toho, že zneužíva svoje monopolné postavenie na trhu, aby potlačil konkurenciu.
Americké ministerstvo spravodlivosti a Federálna obchodná komisia (FTC) v roku 2019 spustili protimonopolné vyšetrovanie štyroch veľkých technologických koncernov Amazon, Apple, Facebook a Google.




Holandská prokuratúra odhalila hackera, ktorý prelomil heslo účtu amerického prezidenta Donalda Trumpa na sociálnej sieti Twitter. Potrestať ho však nemieni, pretože sa podľa prokuratúry zachoval "eticky", informovala v stredu stanica BBC.
Victor Gevers 22. októbra, v období vrcholiacej kampane amerických prezidentských volieb, zdieľal na internete snímky obrazovky s interným nastavením Trumpovho účtu. Heslo znelo "MAGA2020!", čím odkazovalo na slogan jeho predvolebnej kampane - Make America Great Again! (Spravme Ameriku opäť skvelou!).
Biely dom v tom čase poprel, že by hacker skutočne získal prístup k danému účtu. Spoločnosť Twitter uviedla, že nemá dôkazy o neoprávnenom preniknutí do účtu Donalda Trumpa.
Gevers uviedol, že má radosť z výsledku vyšetrovania. "Toto nie je len o mojej práci, ale aj o práci všetkých dobrovoľníkov, ktorí na internete hľadajú slabé miesta," dodal.
Holandská polícia uviedla, že Gevers podľa vlastných slov preveroval silu hesla, ktorého prelomenie by tesne pred prezidentskými voľbami mohlo mať závažné dôsledky.
Teoreticky by Gevers mohol nájsť na účte prezidentove súkromné fotografie a správy, súkromne uložené záložky tvítov, ako aj počet ľudí, ktorých si prezident zablokoval, uvádza BBC.
Začiatkom tohto roka Gevers tvrdil, že sa jeho osobe a ďalším bezpečnostným expertom podarilo preniknúť do twitterového účtu Trumpa už v roku 2016, keď prelomil heslo "yourefired". Prezidentov účet na Twitteri má 89 miliónov sledovateľov.



Copyright © TASR 2020





Sociálna a mikroblogovacia sieť Twitter začne zo svojich stránok odstraňovať dezinformácie o očkovaní vakcínami proti ochoreniu COVID-19. Novú politiku bude presadzovať od budúceho týždňa.
Ak ľudia pošlú tweety v rozpore s pravidlami, tie sa nezobrazia a vymažú ich skôr, ako ich budú môcť ostatní používatelia zdieľať. Bude sa to týkať predovšetkým falošných tvrdení, že koronavírus nie je skutočný, tvrdení o účinkoch očkovania či správ, že vakcinácia je nástroj na ublíženie alebo kontrolu ľudí.
Twitter uviedol, že od začiatku budúceho roka môže vymazávať aj tweety, ktoré propagujú "nepodložené fámy, sporné tvrdenia a neúplné informácie alebo informácie vytrhnuté z kontextu", ale podľa nových pravidiel nutne nepodliehajú odstráneniu. Kroky Twitteru plánujú nasledovať aj Facebook a YouTube.


©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.