14. 12. 2020

Martin Klus: Za slobodu slova sa na sociálnych sieťach často najviac „bijú“ neexistujúce osoby s falošnými účtami a tzv. automatizované boty

Martin Klus: 

Za slobodu slova sa na sociálnych sieťach často najviac „bijú“ neexistujúce osoby s falošnými účtami a tzv. automatizované boty

„Aj vďaka osobnej skúsenosti viem, v akej atmosfére sa posledné roky "diskutuje“ na sociálnych sieťach. Vedomé šírenie klamstiev, ale aj násilné vyhrážky sú na dennom poriadku. Uvedomujeme si však, ako opatrne musíme k tejto téme pristupovať, aby nedošlo ani k najmenšiemu ohrozeniu slobody slova. Inak povedané, napríklad podnecovanie k nenávisti musíme vedieť odlíšiť od legitímnej kritiky, hoc aj expresívnejšej povahy. Demokracia a hodnoty, ku ktorým sa v Európskej únii (EÚ) a na Slovensku hlásime, sa totiž rozvíjajú práve vďaka kritickej diskusii.“
Vyhlásil to štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky (MZVEZ SR) Martin Klus v pondelok, 14. decembra 2020 v Bratislave, počas online diskusie s názvom Akčný plán pre európsku demokraciu: Ciele a dopady pre Česko a Slovensko.
Virtuálne podujatie, na ktorom sa zúčastnila aj podpredsedníčka Európskej komisie (EK) pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová a štátny tajomník Ministerstva kultúry SR Radoslav Kutaš, zorganizovala Rada pre vysielanie a retransmisiu v spolupráci s organizáciou GLOBSEC Policy Institute.
Akčný plán pre európsku demokraciu reaguje na nové hrozby pre demokratické procesy, osobitne v digitálnom priestore. Obsahuje legislatívne aj nelegislatívne opatrenia na posilnenie odolnosti demokratických systémov v EÚ a slobodnej politickej súťaže pred cudzím zasahovaním a manipuláciou. Zameriava sa na tri najviac zraniteľné oblasti: bezpečnosť volebných procesov, posilnenie slobody médií a ich plurality, ako aj boj proti dezinformáciám.
„V rámci EÚ nás nespája iba jednotný trh, ale aj spoločné hodnoty. Akčný plán pre európsku demokraciu veľmi vítame, pretože tieto univerzálne hodnoty chráni a navrhuje, ako rozlíšiť fakty od manipulácie. Čoraz hlasnejšie reakcie konšpiračnej či dezinformačnej scény na tento nový dokument sú dôkazom, že trafil klinec po hlavičke a je naozaj dobre cielený,“ vyhlásil štátny tajomník MZVEZ SR Martin Klus.
Zároveň ocenil prácu podpredsedníčky EK pre hodnoty a transparentnosť Věry Jourovej a jej tímu, ktorý sa podieľal na príprave Akčného plánu pre európsku demokraciu a v mene rezortu diplomacie SR vyzval na ďalšiu spoluprácu v tejto oblasti.