14. 12. 2020

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

 



Sociálna sieť Reddit v nedeľu (13. 12.) oznámila, že kúpi platformu pre krátke videá Dubsmash. Je tak ďalšou z firiem, ktorá sa snaží replikovať úspech čínskej aplikácie na zdieľanie videí TikTok.
Finančné podmienky transakcie neboli zverejnené, ale hovorkyňa Redditu uviedla, že akvizícia je založená na kombinácii hotovosti a akcií.
Úspech TikToku, dcéry čínskej spoločnosti ByteDance, podnietil mnoho firiem v oblasti sociálnych médií, aby na svoje platformy pridali službu zdieľania krátkeho videa. Spoločnosť Snapchat napríklad v novembri zaviedla „Spotlight“ a sociálna sieť Facebook začiatkom tohto roka zaviedla „Instagram Reels“.
Reddit v príspevku na svojom blogu informoval, že dohoda poskytne jeho užívateľom, ktorí už môžu nahrávať a streamovať videá, prístup k nástrojom Dubsmash na úpravu a vytváranie krátkych videí.
Spoločnosť so sídlom v San Franciscu dodala, že Dubsmash si zachová svoju vlastnú platformu a značku.
Celý tím Dubsmash vrátane spoluzakladateľov Suchita Dasha, Jonasa Drüppela a Tima Spechta sa pripojí k Redditu.
Podľa Redditu zverejňuje video každý deň približne 30 % užívateľov spoločnosti Dubsmash. Vo vyhlásení sa pritom nehovorí, koľko má užívateľov.




Služby americkej spoločnosti Google v pondelok postihol zriedkavý výpadok a pre používateľov sú viaceré z nich nedostupné. Stanica BBC o tom informovala na svojej webovej stránke.
Výpadok nastal krátko pred 12.00 h (13.00 h SEČ). Používatelia z rôznych častí sveta hlásili problémy napríklad so službami Gmail, YouTube, Google Docs (Google dokumenty), Google Drive, Android Play Store, Mapy Google ale aj ďalšími.


Copyright © TASR 2020

 



Čínske ministerstvo zahraničia v pondelok potvrdilo, že zadržali novinárku pracujúcu pre tlačovú agentúru Bloomberg News pre podozrenia z aktivít ohrozujúcich národnú bezpečnosť. Hovorca rezortu Wang Wen-pin informoval, že prípad Haze Fanovej je v súčasnosti predmetom vyšetrovania a "všetky jej legitímne práva a záujmy sú plne zaručené".
"Pokiaľ viem, čínska občianka Fanová je podozrivá z trestnej činnosti, ktorá ohrozuje národnú bezpečnosť Číny, a nedávno ju Pekinský úrad národnej bezpečnosti prijal na základe povinných opatrení," povedal Wang.
Bloomberg minulý týždeň informoval, že s Fan nenadviazali kontakt od 7. decembra a o jej zadržaní sa dozvedeli po niekoľkých dňoch pýtania sa na vládnych úradoch v Pekingu a čínskom veľvyslanectve vo Washingtone.
Európska únia a združenie zahraničných novinárov v Pekingu vyjadrili v súvislosti so zadržaním Fanovej obavy. Wang povedal, že by EÚ mala "vážne rešpektovať súdnu suverenitu Číny a prestať s nezodpovednými poznámkami".
Čína povoľuje svojim občanom pracovať so zahraničnými spravodajskými organizáciami iba ako prekladateľom, výskumníkom a asistentom, nie ako registrovaným novinárom s právom nezávisle informovať. Fanová je asistentka Bloombergu.
Čínske médiá takmer všetky vlastní štát a sú prísne kontrolované. Krajina tiež dlhodobo patrí medzi popredných väzniteľov novinárov.

 

©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.