15. 12. 2020

Kauza zmenky TV Markíza

Kauza zmenky TV Markíza


Senát Najvyššieho súdu (NS) SR odročil verejné zasadnutie vo veci falšovania zmeniek televízie Markíza na 12. a 13. januára. Pôvodne sa malo vo veci obžalovaných Pavla R. a podnikateľa Mariana K. konať v utorok a v stredu (16. 12.).

Najvyšší súd (NS) SR by mal pojednávať o odvolaní vo veci televíznych zmeniek 15. a 16. decembra. TASR o tom informovala hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová. Verejné zasadnutie by sa malo začať vždy o 9.00 h.
Pôvodne mal NS SR v tejto veci pojednávať už 10. a 11. novembra, ale pre pandemickú situáciu pojednávanie zrušil.
V kauze falšovania zmeniek TV Markíza a marenia spravodlivosti odsúdil senát Špecializovaného trestného súdu Mariana K., ktorý je vo väzbe. Dostal 19-ročný trest odňatia slobody. Senát odsúdil aj bývalého riaditeľa televízie Pavla R. Voči rozsudku podali odvolanie obhajoba aj prokurátor.
Marian K. a Pavol R. podľa obžaloby prokurátora po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom Á., ktorého trestnú vec vylúčili na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky. Mali ich predložiť ako prílohy na vydanie platobných rozkazov. Získali by tak 69 miliónov eur.



Bývalý riaditeľ televízie Markíza obžalovaný Pavol R. je práceneschopný potom, ako mal byť v pondelok (14. 12.) napadnutý. Bol ošetrený v ružinovskej nemocnici a prepustený a od utorka je práceneschopný. Uviedla to na úvod verejného zasadnutia Najvyššieho súdu (NS) SR v kauze televíznych zmeniek predsedníčka senátu.
NS SR bolo doručený v utorok ráno list, že o stave Pavla R. informovala v pondelok večer obhajcu Mareka Paru manželka obžalovaného. Pavol R. má zranené oči a dýchacie cesty. V tomto prípade už bolo podané trestné oznámenie voči neznámemu páchateľovi.
Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Ján Šanta krátko pred začatím zasadnutia médiám uviedol, že informácie o hospitalizácii Pavla R. ho "neprekvapujú, neverí na náhody a že senát musí konať". Na odvolacie konanie zatiaľ eskortovali obžalovaného a neprávoplatne odsúdeného podnikateľa Mariana K. Para navrhuje vzhľadom na aktuálny stav, aby vec Pavla R. vylúčil senát na samostatné konanie a v nej v utorok a v stredu (16. 12.) rozhodoval. Od Pavla R. nemá písomný súhlas na pojednávanie v neprítomnosti.
Senát 4T v zložení Pavol Farkaš, Alena Šišková a Martina Zeleňáková na zasadnutí rozhoduje o odvolaní voči februárovému rozsudku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku. Zasadnutie je naplánované v súlade s protiepidemiologickými opatreniami a s obmedzeným vstupom verejnosti, médií. Prebieha za prísnych bezpečnostných opatrení.
Senát ŠTS predsedu Emila Klemaniča odsúdil dvojicu 27. februára na 19-ročný trest odňatia slobody. Marian K. dostal aj peňažný trest 10.000 eur. Obaja požiadali po záverečnom slove o konanie v neprítomnosti, a tak si rozsudok osobne nevypočuli. Prokurátor pôvodne požadoval pre obžalovaných 20-ročný trest odňatia slobody.

 

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Ján Šanta a aj advokát Daniel Lipšic spochybnili v utorok pred senátom Najvyššieho súdu (NS) SR aktuálnu práceneschopnosť obžalovaného bývalého riaditeľa televízie Markíza Pavla R.
Podľa Šantu mu tento stav pripomína podobné situácie na NS SR, keď dochádzalo k obštrukciám. "Obžalovaný sa má večer pred pojednávaním chrániť pred nástrahami. Nenachádzam v stanovisku lekára, aby tam bolo konštatované, že stav Pavla R. je ohrozený," povedal Šanta. Ospravedlnenie nebolo vykonané riadne. Výnimočne však na krátky čas súhlasí s návrhom obhajcu obžalovaného Mareka Paru, aby NS SR konal len vo veci podnikateľa Mariana K. a vec Pavla R. v kauze falšovania televíznych zmeniek vylúčil na samostatné konanie.
Obhajca poškodenej televízie Lipšic zdôraznil, že práceneschopnosť Pavlovi R. vystavil MUDr. Peter Lipták, ktorý už v minulosti počas konaní na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku vystavil Pavlovi R. spornú práceneschopnosť pre problémy s chrbticou. "Toto ospravedlnenie nespĺňa podmienky. Ide o predvianočnú obštrukciu obžalovaného," vyhlásil Lipšic. Požiadal predsedníčku senátu NS SR, aby vydala príkaz na zatknutie obžalovaného Pavla R., aby mohol klásť otázky znalkyni počas verejného zasadnutia naplánovaného na utorok a na stredu (16. 12.). NS SR sa o návrhoch procesných strán odobral poradiť a vyhlásil krátku prestávku.


 Copyright © TASR 2020