21. 12. 2020

Víťazom šou Zem spieva sa stal Folklórny súbor Považan

Víťazom šou Zem spieva sa stal 
Folklórny súbor Považan



V sobotu 19. decembra vyvrcholila na obrazovkách RTVS tretia séria veľkolepej folklórnej šou Zem spieva. Vo veľkom finále sa stretlo 12 súťažiacich, ktorí zabojovali o SMS hlasy divákov. Víťazom šou sa stal Folklórny súbor Považan.

Priamy prenos na Jednotke sa niesol v znamení prísnych protiepidemických opatrení. V štúdiu boli prítomní len moderátori a patrioti, ktorí hodnotili jednotlivé vystúpenia a s vystupujúcimi sa spájali cez telemost. Všetky vystúpenia súťažiaci prednahrali v Mlynskej doline ešte v piatok 18.12. za dodržania prísnych hygienických opatrení.

Finálový večer ozvláštnili svojou prítomnosťou aj známe osobnosti, ktoré v šou účinkovali v úlohe lokálpatriotov. Na pódiu sa teda okrem súťažiacich objavili aj Zdena Studenková, Vica Kerekes, Petra Vajdová, Lukáš Latinák či Juraj Bača a sprostredkovane svojich favoritov podporili aj Peter Lipa, Juraj Jakubisko či Dalibor Karvay.

V záverečnej časti vystúpil ako hudobné prekvapenie aj Detský folklórny súbor Klnka a diváci sa dozvedeli aj meno víťaza tretej série. Stal sa ním Folklórny súbor Považan z Považskej Bystrice. Vystúpenie s názvom Oldomáš nadchlo divákov natoľko, že im poslali najviac SMS hlasov.

Tretia séria šou Zem spieva odštartovala na obrazovkách Jednotky 4. januára 2020. Postupne sa v základných kolách predstavilo 63 folklórnych talentov zo Slovenska i zahraničia. 7. marca šou stopli opatrenia súvisiace s pandémiou koronavírusu. Zem spieva sa na obrazovky vrátila naživo s druhým semifinále 12. decembra za dodržania prísnych protiepidemických opatrení, vrátane testovania všetkých zúčastnených.

Víťazom prvej série veľkolepej folklórnej šou Zem spieva sa v roku 2017 stal Folklórny súbor Urpín. Titul víťaza druhej série šou z roku 2018 patrí heligónkarovi Martinovi Repáňovi. Tretiu sériu napokon 19. decembra 2020 vyhral Folklórny súbor Považan.